Як вибрати змішувач для кухні

2640

Водопровідні змішувачі, це досить складні пристрої, що мають значні відмінності в конструкції, зовнішньому вигляді моделей і призначення. Як вибрати змішувач для кухні, на що звернути увагу, для отримання надійного, довговічного, зручного і красивого пристроя? Про все це ми розповімо в цьому матеріалі.

Як вибрати змішувач для кухні

Який тип змішувачів для кухні краще вибрати

Перш за все, необхідно визначити тип конструкції. На перший погляд може здатися, що все дуже складно, але зараз ми розкладемо все по поличках.

Кран-буксові кухонні змішувачі

Зовні цей змішувач являє собою традиційний пристрій з двома вентилями для змішування потоків гарячої та холодної води.

Як вибрати змішувач для кухні

Кран-буксовий змішувач для кухні.

Але по конструкції запірного механізму розрізняють два типи кран-букс – черв’ячні і керамічні. Коли вони вмонтовані в змішувач відрізнити їх між собою не можливо, але різниця в їх конструкції все ж істотна.

Черв’ячні кран-букси

  • 1. Шток;
  • 2. Ущільнювальні кільця;
  • 3. Кільце ковзання;
  • 4. Поршень;
  • 5. Запірна прокладка (гума, силікон);
  • 6. Корпус;
  • 7. Жирова камера;
  • 8. Захисна обичайка;
  • 9. Гвинт для кріплення запірної прокладки.

Як вибрати змішувач для кухні

Принцип роботи таких пристроїв досить простий. Повертаючи шток на 3-4 обороти, користувач притискає запірну прокладку до сідла клапана, всередині корпусу змішувача, перекриваючи надходження води. Основною перевагою даного типу кран-буксу є його виключно висока ремонтопридатність. У переважній більшості поломок ремонт обмежується заміною запірної прокладки, яку можна вирізати з шматка гуми самостійно або придбати готову в магазині.

Керамічні кран-букси

  • 1. Скоба;
  • 2. Шток;
  • 3. Шумогаситель;
  • 4. Верхня керамічна пластина;
  • 5. Корпус букси;
  • 6. Нижня керамічна пластина;
  • 7. Гумове кільце;
  • 8. Керамічна кран-букса в зборі.

Як вибрати змішувач для кухні

Два керамічних диска всередині крана мають прорізи. Один з них (регулювальний) обертається відносно іншої (вхідного), нерухомо закріпленої в корпусі. Інтенсивність подачі води залежить від величини збігу отвори. Експлуатація такого крана більш зручна, так як поворот вентиля необхідно здійснити тільки на 180º або 90º. Однак такі механізми хоч і надійні, але значно менш довговічні. При виході з ладу доведеться міняти весь кран-букс.

Як вибрати змішувач для кухні

+ Плюси кран-буксових змішувачів

  • Проста конструкція і висока ремонтопридатність. Замінити деталі самостійно не важко;
  • Порівняно невисока вартість.

Як вибрати змішувач для кухні

Мінуси кран-буксових змішувачів

  • Для того щоб замінити кран-букс цілком часто потрібно обійти чимало магазинів маючи при собі зразок, що вийшов з ладу, так як моделей цих механізмів надзвичайно багато, а єдиного стандарту немає.
  • Велика перевитрата води. Під час регулювання температури вода витікає, але не використовується.
  • Не дуже зручне управління.
Читайте по темі:  Огляд кращих виробників змішувачів для ванної та кухні

Одноважільні змішувачі

Їх ще називають монокомандними або джойстиковими. Потрапивши на ринок не так давно, одноважільні змішувачі швидко завоювали популярність. Випускається величезна кількість моделей одноважільних кухонних змішувачів, як же вибрати надійний механізм?

Як вибрати змішувач для кухні

Кухонний змішувач одноважільний.

Розрізняють два типи одноважільних механізмів змішування – кульовий і картріджний механізм.

Кульовий механізм

  • 1. регулюючий шток;
  • 2. юстировочное кільце;
  • 3. кульова манжета;
  • 4. регулююча манжета;
  • 5. надходження води (а-холодна, b-гаряча);
  • 6. випуск води;
  • 7. резинове сідло;
  • 8. кульова гільза.
  • 9. порожнистий куля;

Як вибрати змішувач для кухні

Куля має кілька отворів. повертаючи його можна регулювати потік холодної та гарячої води, температуру і натиск вихідного потоку.

Основний недолік, це зайва складність конструкції. Основні поломки це швидке стирання манжет і прокладок і ослаблення пружинної опори регулюючої манжети, з-за чого кран починає підтікати.

Картріджний механізм

Має той же принцип дії і принципову конструкцію, що і керамічна кран-букса.

Складається з двох керамічних пластин, що мають отвори. Нижня нерухома, (А) через яку надходить гаряча і холодна вода і є отвір зливу і верхня рухома (В).

Температура води і її напір залежать від площі суміщення отворів на двох пластинах.

Як вибрати змішувач для кухні

За типом конструкції корпусу такі змішувачі можна розділити на нерухомі і поворотні.

1. Нерухомий (литий) корпус.

Як вибрати змішувач для кухні

Механізм змішування знаходиться в нерозбірному литому корпусі. Важіль управління розташовується збоку під кутом 45 – 90º від корпусу. Для регулювання напрямку струменя використовується рухомий вилив. Перевагами такого корпусу вважається його висока надійність і ремонтопридатність. Недоліками – менш зручне управління і велика сила струменя, яка може розприскуватися. Основні типи поломок – разхитування виливу, необхідність періодичної заміни на ньому прокладок і підтягування монтажного кільця.

2. Поворотний корпус.

Як вибрати змішувач для кухні

Основні переваги – це зручне управління і значна економія води, так як джойстик спочатку знаходиться в стані рівномірного надходження потоків для змішування. Вилив плавно переміщається має надійне кріплення і невелику висоту.
Головний недолік – необхідність періодичної заміни ущільнювальних прокладок поворотної частини корпусу.

Як вибрати змішувач для кухні

+ Гідності одноважільних кухонних змішувачів

  • Простота і зручність експлуатації;
  • Економічність;
  • Функціональний дизайн.

Як вибрати змішувач для кухні

— Недоліки одноважільних змішувачів

  • Висока вартість;
  • Швидкий знос ущільнювачів (у деяких не надто вдалих типів конструкції);
  • Досить висока складність конструкції і, відповідно, ремонту.

ВАЖЛИВО! Незалежно від типу механізмів змішування одноважільні змішувачі дуже чутливі до твердих частинок, що знаходяться у воді. Для того щоб істотно продовжити період експлуатації на трубах подачі води настійно рекомендується встановити фільтр грубого очищення.

Як вибрати змішувач для кухні

Електронні змішувачі

Це остання новинка на ринку сантехнічних виробів. Такі пристрої мають значні функціональні відмінності від простих механічних пристроїв. Розрізняють енергозалежні моделі, які вимагають підключення до мережі 220 V через адаптер 12V і автономні, які працюють кілька місяців від батарейки, у таких пристроїв функціонал досить обмежений. Головний їх недолік вартість таких змішувачів поки занадто висока.

Як вибрати змішувач для кухні

Основні функції електронних змішувачів – насамперед, регулювання температури води. Незалежно від зміни температури надходять потоків із змішувача буде надходити вода заданої температури.

Безконтактне включення, забезпечує інфрачервоний датчик. Варто тільки піднести руки до змішувача і вода заданої температури включиться сама.

Як вибрати змішувач для кухні

Переваги таких пристроїв очевидні – це значна економія води і зручність експлуатації. Однак при їх виборі доцільно віддавати перевагу пристроям з системою дублювання подачі води ручним управлінням.

Як вибрати змішувач для кухні

Бюджетним варіантом модернізації наявного змішувача може служити спеціальна насадка прикріплюється до носика виливу замість сітки аератора.

Виробники стверджують, що її використання допоможе заощадити до 20 % води. Працює такий пристрій від звичайної батарейки, яку треба міняти раз на півроку.

Який змішувач для кухні краще вибрати, вирішувати вам, на основі вищевикладених особливостей, переваг і недоліків. Як правило господині віддають перевагу мати на кухні одноважільний змішувач, але якщо потрібен більш бюджетний варіант, то кран-буксові змішувачі вам в допомогу.

Зливи – які найбільш зручні для кухонних змішувачів

В залежності від розташування над мийкою розрізняють:

Низькі зливи

Як вибрати змішувач для кухні

Високі зливи

Як вибрати змішувач для кухні

Розмір виливу залежить від глибини мийки, чим більше глибина, тим вище допускається вигин виливу. При падінні струменя з великої висоти вода буде розбризкуватися, відповідно для глибоких мийок, яким теоретично і призначені крани великої висоти, вони абсолютно не підійдуть. При використанні пристроїв з низьким виливом з’являється проблема при наповненні водою посуду значного обсягу.

Цю проблему намагалися вирішити, розробивши декілька варіантів зливів із змінною геометрією. Найбільш популярними є телескопічні.

Як вибрати змішувач для кухні

Вони складаються з декількох трубок, скріплених проникними сполуками. Їх основний недолік-ненадійність конструкції, велика кількість шарнірів і прокладок. Чим більше сполук – тим більше ймовірність, що десь відбувається підтікання.

Наступний тип – висувні. Вони нагадують ручку душу у ванній. Гнучкий шланг глибиною до 1-1,5 м ховається всередині декоративного короткого крана.

Як вибрати змішувач для кухні

Такий тип змішувача є практично універсальним. Деякі моделі мають додаткове управління, яким оснащений висувний елемент, це дає додаткову економію води. При виборі таких пристроїв необхідно звернути увагу на матеріал декоративного крана, особливо на місце кріплення висувної оголовки в розтруб декоративного виливу. Багато дешеві моделі робляться з пластика, який швидко виходить з ладу.

Бюджетним, але якісним варіантом може бути кран з рухомим гнучким виливом на еластичному тримачі.

Як вибрати змішувач для кухні

Вони дуже функціональні і надійні, але їх дизайн підійде не кожному інтер’єру кухні.

Сопло виливу – яке краще і практичніше

Незважаючи на невеликий розмір, це дуже важлива деталь змішувача. Найбільш популярні висувні лійки і невеликі аератори. Дані пристрої працюють за принципом кавітації, змішуючи воду з повітрям. Це дає значну економію, так як витрата води знижується до 8 л/хв.

Читайте по темі:  Кварилова ванна - як вибрати, плюси і мінуси

Є пристрої зі статичним розташуванням решіток, а є з регульованим, у яких можна змінювати щільність повітряно-водної суміші. Багато моделів змішувачів обладнані соплами зі змінним напрямком потоку води. Ця ідея виявилася настільки вдалою, що були розроблені спеціальні насадки з широкими діапазонами регулювання насичення і форми струменя, які підходять більшості моделей кухонних змішувачів.

Як вибрати змішувач для кухні

Однак прогрес у розробці і модернізації кухонної сантехніки не стоїть на місці. Багато ідей є всього лише красивими прикрасами, деякі можуть принести безперечну користь.

Просте або світлодіодне підсвічування на кран. Дозволить не тільки прикрасити кухню, але і більш якісно вимити посуд.

Як вибрати змішувач для кухні

Електронний термометр і лічильник температури води. Допоможе не обпектися і значно заощадити воду. Особливістю цього пристрою «FaucetBuddy» є те, що він абсолютно незалежний. Всю необхідну енергію насадка отримує від струменя води.

Як вибрати змішувач для кухні

Види і типи конструкції кріплення кухонних змішувачів

Більшість кухонних змішувачів встановлюються або на мийці, або на стільниці. Кріплення може здійснюватися за допомогою кріпильної гайки або однієї, двох шпильок з фігурними полушайбами.

Кран-буксові змішувачі мають для кріплення цангу – розрізну втулку з різьбою. На неї і нагвинчується гайка, яка і прикріплює змішувач до поверхні.

У важільного змішувача в основі корпусу розташовані різьбові отвори (одне або два). У них вгвинчуються шпильки, потім накладена шайба притягається гайкою.

Зазвичай вертикальне підключення проводиться за допомогою гнучких шлангів. Але якщо необхідно підключити змішувач безпосередньо до труб виходять зі стіни, то для правильного позиціонування використовуються ексцентрики, а для того щоб приховати кріплення застосовуються конусні декоративні накладки які повинні бути в комплекті змішувача.

Змішувачі з якого матеріалу найбільш довговічні

Змішувач має багато деталей і для їх виробництва застосовуються різні матеріали. В якості матеріалу корпусу використовують різні сплави. Найбільш поширена латунь і сталь. Змішувачі з них є одними з найбільш якісних. Не поступаються їм змішувачі з міді і бронзи, проте їх вартість досить висока.

Бюджетні моделі роблять з цинк-алюміній-мідного (ЦАМ) і силумінового сплавів отримані вироби не відрізняються міцністю і довговічністю.

Багато сучасних виробників експериментують з високоміцним і термостійким пластиком та металокерамікою. Експлуатаційні показники цих виробів досить високі, але в порівнянні з металевими змішувачами показник ударної в’язкості у них набагато нижче.

Ті ж проблеми виникають і при виборі покриття металевого змішувача. Хромовані більш довговічні, але бруд на них більш помітний, та й колірна гамма досить обмежена. Емальовані мають широку палітру відтінків, але покриття менш надійне, може відшаровуватися або змінювати колір від дії миючих засобів.

Виробники змішувачів

Як вибрати змішувач на кухню, серед безлічі моделей, оптимальний за ціною і, головне, якісний. Відповіддю стане вага виробу. Міцний продукт легким не буває. Так само слід звернути увагу на бренд. Це той варіант, коли назва фірми виробника не данина моді, а гарантія якісного змішувача.

  • Виробники Німеччини: Grohe, SIEMENS ag, Viega, Kaldewei, Dornbracht.
  • Виробництво Італії: Jacuzzi, Roca, Bonomini, Duka, Rifra.
  • Виробництво Франції – Jacob Delafon,
  • Швеція – Alfa Laval.

Відео: Як вибрати змішувач

Оцініть, будь ласка, статтю!

Не дужеТак собіПідійдеДобре!Супер! (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Завантаження...

Залишити коментар

Please enter your comment!
Будь-ласка введіть своє імя