Коли правильно прибирати яровий часник

145

Яровий часник — це літній сорт. Це багаторічна рослина дуже любима усіма господинями і вважається незамінною спецією для консервації і соління, а також для приготування смачних страв. Крім правильної посадки, обраного грунту, сформованої грядки, підживлення та процесу поливу, важливим моментом якісного врожаю є його прибирання. Якщо правильно прибирати вирощений урожай, це допоможе зберегти його в цілості дуже тривалий час.

Терміни прибирання

Терміни, коли необхідно прибирати яровий часник, дуже відрізняються від збору зимових сортів. Зимовий його родич вкорінюється ще в осінній період і навесні починає процес вегетації.

Ті зубці, які висадили навесні, потребують додаткового догляду для якісного врожаю надалі. Крім календаря, який рекомендує дати збирання врожаю, є ряд візуальних ознак. За ними можна визначити, що настав час прибирати головки:

  • близько 75% бадилля починає жовтіти і хилитися до землі;
  • зубчики легко відокремлюються один від одного;
  • цибулина покривається характерним відтінком і складається з трьох шарів легко відокремлюваних лусочок.

У середньому, яровий часник радять викопувати на початку серпня. Це приблизно через 120 днів після появи сходів.

Відео «Весняна посадка»

З відео Ви дізнаєтеся, як правильно садити навесні часник.

Як правильно викопати

Крім того, дуже важливо розуміти, коли викопувати врожай і як це зробити грамотно, як проводиться саме прибирання.

Для того щоб зберегти якість часнику існує ряд особливостей, як викопувати цибулини правильно:

  • При появі перших ознак дозрівання слід звільнити головки від землі, частково. Це допоможе в подальшому легше прибрати їх з грядки.
  • За тиждень перед тим, як викопувати врожай, необхідно повністю припинити полив. Це дасть можливість грунту підсохнути. До того ж зайва волога може спровокувати розвиток грибкових хвороб або гниття часнику.
  • Для того щоб прибирати часник, підійде погожий, сухий і теплий день. Процес робиться швидко, краще всього у вечірній чи ранковий час.
  • Коли збираються здійснити збір врожаю, попередньо проводять підкопування вилами або лопатою, але відбувається цей процес дуже акуратно, щоб не пошкодити голівки.
  • Якщо бадилля досить міцне, за допомогою нього можна підтягувати вгору часник. Якщо воно рветься, то відділення від землі доведеться здійснювати руками.
  • Коли часник витягли з грунту його не можна кидати, слід акуратно викладати в корзину або іншу тару.
  • Самий верхній шар обов’язково очищується від землі, уважно оглядається кожна головка, щоб вчасно вилучити хвору культуру.
  • Перед тим, як відправити на зберігання, часник слід підсушити, після закінчення прибирання.
Читайте по темі:  Правила зберігання часнику в домашніх умовах взимку

Як правильно зберігати

Крім того, що важливо знати, як викопувати врожай, необхідно володіти інформацією про правильність зберігання часнику. Ось кілька рекомендацій з цього приводу:

  • Коли підсушений і заздалегідь підготовлений часник переміщують у приміщення, слід перевірити наявність хорошої циркуляції повітря. Це допоможе вберегти від підвищеної вологості, яка згубно впливає на врожай. При високій вологості в приміщенні розвиваються патогенні організми, які провокують «захворювання» і загнивання.
  • Дуже важливо зберігати необхідну температуру. Яровий часник чутливий до різких перепадів. Найкраще стабільна температура від +2 до +4° С або близько +20° С, але знову-таки постійна.
  • Крім хорошої вентиляції, часник слід укладати так, щоб він не відчував себе дуже тісно. Дуже часто використовують плетіння в косу або вінки, коли відправляють на зберігання, так у кожної головки є хороша можливість отримувати свіже повітря.
  • Якщо зберігання передбачається в скляній ємності, то слід додати природний поглинач повітря, наприклад, грубозернисту сіль.

Способи зберігання

Існує кілька способів зберігати ярий сорт і продовжити його терміни і корисні якості. Як вже згадувалося, кожній голівці необхідний вільний доступ до кисню. Так, одним із методів є плетіння кіс.

Коли прибирати яровий часник

Для цього залишається невелике стебло і сама цибулинка, а все зайве усувається. Плетіння починається знизу, поступово додаються нові цибулинки. Як правило, робиться петелька, щоб часник було зручно вішати. Місць, куди його «визначити» досить багато, головне, пам’ятати про температурні перепади.

Зберігати часник можна в пучках, наприклад, перед входом в будинок. Коли заходиш у приміщення — око радує красива і корисна композиція. Для цього залишають стебла, які можна зібрати в пучок.

Поширеним способом є зберігання в панчохах або сітках, але для цього вибирається прохолодне місце з невеликою вологою. При всьому цьому необхідно регулярно проводити ревізію на предмет зіпсованих головок.

Читайте по темі:  Вирощування картоплі за голландською технологією – поради агрономів

Дуже зручно і дуже ефективно продовжити терміни зберігання допоможе плетена корзина. В ній збереження поліпшується і продовжується завдяки вільній циркуляції повітря.

Якщо використовувати додаткові продукти, які допомагають ввібрати вологість, то можна зберігати і в скляній стерилізованої посуді, коробках.

У середній смузі часник не особливо вибаглива до вирощування і дозріванню культура, важливо не упустити терміни його прибирання і тоді тривалість зберігання і якість ярого сорту буде на найкращому рівні.

Відео «Прибирання ярового часнику»

З відео Ви дізнаєтеся, коли і як потрібно прибирати урожай часнику.

Залишити коментар

Please enter your comment!
Будь-ласка введіть своє імя