Правила зберігання часнику в домашніх умовах взимку

329

Дивно, але багатьом здається, що найскладніше виростити часник, а далі він вже як-небудь сам пролежить до весни, і нічого з ним не станеться. Це помилкове твердження, оскільки робити це в домашніх умовах досить складно, якщо не замислюватися, що і як потрібно робити. Як зберігати часник взимку, способи зробити це правильно і зберегти максимум корисних речовин — все це ви дізнаєтеся в нашій статті.

зберігання часнику в домашніх умовах

 

Прибирання часнику

Як тільки озимий або яровий часник дозріє, тобто листя його пожовкнуть, несправжнє стебло стане м’яким і опуститься на землю, а лушпиння буде легко відходити від зубчиків — потрібно швидко прибирати його з грядки, щоб не зіпсувати подальше зберігання, а сам він не висох. Озимий краще збирати в липні, ярої — в серпні або на початку вересня.

зберігання часнику в домашніх умовах

Вилами або лопатою акуратно витягніть цибулини з землі, намагаючись не пошкодити ні саму цибулину, ні коріння рослини. Якщо погода похмура, але не дощова — укладіть плоди на грядки. Якщо ж намічається дощ або дуже жарко, то перенесіть цибулини під навіс. Збирання врожаю на цьому не закінчується: дуже дбайливо, прагнучи не надломити коріння, очистіть цибулини від землі. Можна промити їх у прохолодній воді, а потім залишити сушитися. Це дозволить вам підготувати цибулини до подальшого зберігання. Під навісом свій урожай потрібно тримати близько 10 днів, щоб всі вегетативні процеси природним шляхом зупинилися.

Важлива умова для того, щоб правильно підготувати часникові головки — дотримання низької вологості повітря. Таким чином, коли прибирання закінчиться, у вас будуть соковиті, не зіпсовані вологістю і гниллю плоди, які підлягають безпроблемному зберігання в домашніх умовах аж до весни.

Читайте по темі:  Характеристика та вирощування томата Бичаче серце

Прибирання цибулин найкраще проходить в суху погоду, рано вранці або пізно ввечері, щоб вони не отримали опік від палючого сонця. Та ярий та озимий види не терплять перетримки в землі і високої температури, тому постарайтеся зробити все правильно, тоді зберегти врожай буде набагато простіше.

зберігання часнику в домашніх умовах

Після етапу просушування прибираємо зайві частини — підрізаємо коріння і стебла. Тепер можна розглянути способи зберігання, які допоможуть зберегти ароматні цибулини до весни.

Способи зберігання

Зберегти часник в домашніх умовах в зимовий період так, щоб він не зіпсувався, можна кількома способами. Першим ділом на розум приходить старий, так би мовити, бабусин метод — сплітати яровий часник в гарні коси, які до весни радують погляд своїм виглядом. Але це не єдиний і далеко не самий надійний спосіб зберігання.

Дерев’яний ящик

Зберігання цибулин в дерев’яному ящику — один з найбільш зручних способів. Вам знадобиться місткий ящик з отворами в стінках. На його дно потрібно висипати сантиметровий шар солі, деревної золи або тирси. Потім укладаються цибулини і новий проміжний шар. Повторюйте ці два кроки, поки не заповните ящик повністю. Щоб часник зберіг всі корисні властивості, прибираємо ящик в сухе, прохолодне місце.

зберігання часнику в домашніх умовах

Масло

Зберігання в олії відмінний спосіб, коли вам нікуди поставити громіздкий ящик, але хочеться щоб взимку були свіжі зубчики. Для цього цибулини потрібно очистити, а потім зубчики скласти в банку. Намагайтеся укладати їх щільно, можна навіть струсити банку пару раз. Масло можна використовувати будь-яке — соняшникове, оливкове, кукурудзяне, в загальному, яке вам до смаку. Залийте масло в банку, щоб воно повністю покрило зубчики. Після цього закрийте банку кришкою з отворами, приберіть в холодильник і насолоджуємося результатом найближчі 3-4 місяці. Великий плюс такого способу зберігання у тому, що ви отримаєте не тільки свіжий часник, але й ароматне масло.

Читайте по темі:  Вирощування картоплі за голландською технологією – поради агрономів

Мішечки

Зручний спосіб зберігання — паперові або тканинні мішечки. Змішайте головки з цибулевим лушпинням, складіть їх в мішечки, а потім підвісьте їх у сухому місці. Найкраще часник зберігається, коли температура близько +5-7 °C. Однак для великої кількості цибулин такий варіант не підійде, виключаючи той випадок, коли у вас є просторий льох, оскільки мішечки слід підвісити для кращої вентиляції і тривалого збереження.

зберігання часнику в домашніх умовах

Парафін

Дещо екзотичний, але, тим не менш, ефективний спосіб — занурювати цибулини в парафін. Розтопити парафін, але при цьому дотримуйтесь правил техніки безпеки. Утримуючи цибулину за стебло, занурте його в гарячу масу. Коли він повністю покриється парафіном, підвісьте, щоб маса застигла. Прибирати такий часник потрібно в темне, прохолодне місце, де він збереже вологу і корисні властивості до самої весни.

Запобігання псування

Коли часник відправився чекати свій час, важливо не дати йому зіпсуватися. Найменше порушення умов, і ось він вже почав гнити, покрився цвіллю або з’їдений комахами. Буває так, що ви не догледіли і відправили на обробку заражені нематодами або грибком часникові головки, тоді врятувати їх вже не вдасться.

Зберігайте часник в темному, сухому, прохолодному місці, оскільки в іншому випадку він зіпсується, і ви втратите не тільки інгредієнти, використані для обробки, але і самі цибулини.

Забезпечуйте в приміщенні, де зберігається ваш урожай, адекватну вентиляцію. Обробляйте погріб фунгіцидами та інсектицидами, а після добре провітрюйте, щоб ніякий шкідник не зміг там прижитися. Коли зберігання часнику відбувається в холодильнику, регулюйте температуру і вологість в ручному режимі.

Відео «Перевірений спосіб зберігати часник»

Познайомтеся з перевіреним на практиці способом зберігати часникові головки в домашніх умовах, при якому зберігаються всю зиму, а навесні ніби щойно викопані з грядки.

Читайте по темі:  Кращі сорти квасолі: опис і вирощування

Залишити коментар

Please enter your comment!
Будь-ласка введіть своє імя