Спаржева квасоля: опис та сорти

59

Спаржева квасоля відрізняється від своїх зернових родичів тим, що в її бобах відсутній внутрішній плівковий шар, що захищає насіння. Саме такий пергаментний шар є головною перешкодою, що не дає можливості вживати в їжу стручки зернових сортів. А адже саме за ніжний смак молодих стручків спаржа так високо цінується гурманами всього світу.

Опис

Головною особливістю, яка характерна для будь-якого сорту спаржевої квасолі, це довгі, тонкі стручки, які мають круглу форму, якщо розглядати їх у поперечному перерізі. Це однорічна рослина, що в’ється, часом, досягає у висоту 1 метр. Для кущів характерні пір’ївидні листя, квіти формуються в спеціальних пазухах. Плодоносить двостулковими бобами, що містять близько 7 зерен кожен, кожна з яких відокремлена губчастою перегородкою. Спаржева квасоля відноситься до самозапиляючих культур: це властивість дає можливість вирощувати кілька сортів на одній ділянці.

Спаржева квасоля: опис та сорта

Для різних сортів характерні різні терміни дозрівання: від ранньостиглих, які плодоносять вже через 2 місяці після посіву, до пізніх, на дозрівання яких може знадобитися більше 100 днів. Відрізняється також тип розвитку рослини: це може бути довге в’юнке стебло або звична оку кущова квасоля.

Відео «Опис»

З відео Ви дізнаєтеся багато нових фактів про спаржеву квасолю.

Сорти

Спаржева молода квасоля, крім всіх відомих корисних властивостей, має ще одну безперечну перевагу: вона здатна добре виводити надлишок рідини з організму. Розглянемо деякі кращі сорти, що найбільш часто зустрічаються на ділянках вітчизняних городників:

  • квасолю сорту Масляний король – дачники люблять цю спаржу за її скоростиглість. До того ж стручки володіють вишуканим смаком, насіння ніжні і соковиті;
  • китайська стручкова квасоля вігна – цей різновид набирає все більшу популярність в країнах Європи. Для даного сорту характерна вражаюча довжина бобів, в деяких випадках вона може досягати пів метра! При цьому товщина стручка рідко перевищує позначку в 1 см, відповідно, і насіння у бобах дуже дрібні й ніжні;
  • сорт Герда – його наші городники дуже люблять за неповторний життєрадісний колір – дозріваючі боби пофарбовані в яскравий і привабливий жовтий відтінок. Не поступаються зовнішніми даними і смакові якості, стручки м’які і соковиті, не втрачають свого кольору при правильному режимі термічної обробки.Спаржева квасоля: опис та сорта
Читайте по темі:  Як вибрати солодку і стиглу диню: поради фахівців

Всім без винятку різновидів стручкової квасолі притаманні загальні ознаки: тонкі, довгі стручки, з дрібними зернами, що володіють ніжним смаком і високими смаковими характеристиками.

Вирощування

Плануючи посадку такої культури, як спаржева квасоля, потрібно пам’ятати, що її вирощування і догляд за молодими рослинами повинно здійснюватися у відповідності з деякими правилами:

  • бобові полюбляють легкі, пухкі, добре удобрені ґрунти, з достатнім рівнем зволоження;
  • квасоля – рослина, любить тепло, тому для її культивації краще вибирати ті ділянки на городі, де достатньо світла, немає сильних протягів, а також не буде застоюватися вода у ґрунті;Спаржева квасоля: опис та сорта
  • у тих випадках, коли грунт достатньо живильний, додаткову підгодівлю можна практично не проводити: достатньо внести невелику кількість суперфосфату на стадії 4-5 листочків;
  • не вимагає культура також рясного поливу, по мірі розвитку куща інтенсивність поливів потрібно поступово скорочувати, звівши його до необхідного мінімуму (наприклад, в особливо посушливі періоди);
  • якщо ви бажаєте відчути всю повноту смаку плодів спаржевої квасолі, не варто перетримувати стручки на кущі, починайте прибирання молодих бобів вже на 14-й день після появи перших квіток. Якщо ж момент упущений, можна залишити стручки дозрівати, і зібрати квасолю вже на насіння.

Посадка

Перед тим як посадити насіння, їх потрібно ретельно відсортувати – видалити всі зерна, що містять ознаки хвороб або гниття. Після цього відкалібрований посівний матеріал потрібно залити гарячою водою на чверть години. Цього часу достатньо, щоб зерна отримали кількість вологи, необхідний для активізації процесів природної регенерації – іншими словами, сходи з’являться значно раніше. Після цього квасолини потрібно опустити в несильний розчин марганцівки, це захистить молоді рослини від шкідників та інфекцій. Підготовлені таким чином зерна поміщають в лунки на глибину близько 5 см, витримуючи відстань між поглибленнями близько 20 см. Якщо садите в’юнкі сорти, трохи збільшіть дистанцію – до 30 см. В кожну лунку можна помістити декілька зерен, щоб збільшити шанси на гарну схожість.

Читайте по темі:  Кращі сорти квасолі: опис і вирощування

Спаржева квасоля: опис та сорта

Як тільки з’являться перші паростки, уважно вивчіть їх і залиште тільки найбільш міцні і життєздатні примірники, інші можна безжально видалити.

Догляд

Всі заходи дачника по догляду за спаржевими кущами знаходяться у традиційній площині і знайомі всім любителям польових робіт: регулярне розпушування, видалення бур’янів, підживлення і періодичний полив.

Культура на рідкість невибаглива, але високоврожайна. Ви самі здивуєтеся, скільки смачних і корисних стручків зможе подарувати вам навіть найскромніша спаржева грядка.

Спаржева квасоля: опис та сортаСпаржева квасоля: опис та сортаСпаржева квасоля: опис та сорта

Відео «Вирощування»

З відео Ви дізнаєтеся, як вирощувати спаржеву квасолю.

Залишити коментар

Please enter your comment!
Будь-ласка введіть своє імя