ТОП–13 кращих сортів чорної смородини для України

2

ТОП–13 лучших сортов черной смородины для Украины

Смородина – одна з найпоширеніших ягідних культур на ділянках садівників-любителів. Таку популярність смородина придбала завдяки своїм лікувальним властивостям, невибагливості і стійкості до агрокліматичних умов будь-якого регіону України.

При виборі сорту смородини в першу чергу потрібно звертати увагу на біологічні характеристики і особливості. Це такі параметри, як зимостійкість, посухостійкість, стійкість до грибних і вірусних захворювань і шкідників, терміни дозрівання ягід.

Знаючи про біологічних характеристиках та особливостях сортів можна сміливо приступати до відбору таких критеріїв: якості ягід, форми і сили росту куща, смакових характеристик.

Ми постараємося підрозділити чорну смородину на три категорії: велику, дуже велику і суперкрупную, так як великоплідність – одне з найбільш важливих товарних якостей ягід.

Великі сорти чорної смородини

Вернісаж

Середньостиглий сорт інтенсивного типу селекції. Кущ високий, напіврозкидистий. Пагони довгі, середньої товщини. Китиці середні, густі, по 1-3 на рубець. Ягоди дозрівають практично одночасно, можуть споживатися в свіжому вигляді, заморожуватися, але особливо цінний цей сорт для приготування соків, виноматеріалів і желе.

Відрізняється олигогенной стійкістю до борошнистої роси, антракнозу, стовпчастої іржі, почковому кліща і листової галиці. Володіє високою стабільною врожайністю, самоплідністю, підвищеною посухостійкістю. Ягоди одномірні, середньою масою 1,6 г, великі 1,8–2,2 г, округло-овальні, чорні, блискучі. Шкірочка міцна, із сухим відривом. М’якоть зеленувато-коричнева, помірно ароматна, кисло-солодка.

ТОП–13 лучших сортов черной смородины для Украины

Софіївська

Середньопізній сорт української селекції. Кущ напіврозкидистий, досягає у висоту близько 1,5–2 м. Китиці середні, густі, по 2-3 на рубець, густо розміщені на втечу. Ягоди округло-овальні, чорні, блискучі, досить великі, одномірні, середньою масою 1,7–2,1 г, іноді 3,2–3,6 г, при дозріванні не обсипаються. Шкіра еластична, міцна, із сухим відривом.

М’якоть густа, помірно ароматна, приємного кисло-солодкого смаку. Плоди дозрівають дружно, практично одночасно. Дорослий кущ може давати близько 6-8 кг ягід. Починає плодоношення в кінці червня – початку липня. Відзначається високою та стабільною врожайністю, самоплідний.

Володіє комплексною стійкістю до грибних хвороб, почковому кліща і листової галиці, підвищеною посухостійкістю, морозостійкістю, невимогливий до умов вирощування. Один з кращих сортів для споживання ягід свіжими, для приготування соків, желе, вина і заморожування. У селекції використовується як донор великоплідністю, комплексної хворобостійкості та посухостійкості.

Читайте по темі:  Секрети вирощування кавунів у теплиці від досвідчених агрономів

Селеченская-2

Новий сорт раннього терміну дозрівання. Ягоди округлі, чорні, блискучі, дуже великі, середня маса ягід 2,7 м, максимальна – 5,5 м з сухим відривом. Довга Кисть від 8 до 14 квіток, злегка вигнута, пухка, неопушенная. Смак ягід відмінний. Сорт універсального призначення, ягоди дозрівають в середині липня.

Кущ компактний з міцними міцними гілками, що ростуть вертикально вгору, і не наклоняющимися навіть при максимальному врожаї. Сорт володіє високою адаптивністю та стійкістю до хвороб. Стійкий до борошнистої роси, середньостійкий до антракнозу, почковому кліща і весняних заморозків. Добре переносить високі температури літа і засуху. Зимостійкість висока.

ТОП–13 лучших сортов черной смородины для Украины

Тибен

Сорт середньопізнього терміну дозрівання. Кущ середнього розміру, висотою до 140 см, відмінно розростається. Пагони спрямовані вертикально вгору. Ягоди чорні, великі, блискучі, круглі, досягають ваги 2 м, дозрівають дружно і довго не обсипаються, з сухим відривом. М’якоть має кисло-солодкий смак з яскраво вираженим ароматом чорної смородини.

Урожай дозріває в середині липня, зібрати його можна за один раз. З одного куща виходить близько 7 кг ягід. Сорт добре переносить посуху і не вимерзає взимку. Володіє стійкістю до американської борошнистої роси. Ягоди хорошої якості, їх використовують для виробництва соків та концентратів, а також для вживання в свіжому вигляді. Підходить для механізованого збирання комбайном.

ТОП–13 лучших сортов черной смородины для Украины

Дуже великі сорти чорної смородини

Дачниця

Сорт раннього дозрівання, скороплідний і високоврожайний. Ягоди чорні, слабо подовжені, великі – середньою масою 2 г, максимальної – 3,4 м, з гарним некислим смаком. Ягоди дозрівають неодночасно, що дозволяє довше вживати урожай. Сорт універсального призначення.

Кущ невисокий, розкидистий, при великому врожаї гілки опускаються на землю. Володіє високою стійкістю до борошнистої роси, середньою стійкістю до антракнозу, іржі, почковому кліщеві.

Комфорт

Український високоврожайний сорт середнього терміну дозрівання, комплексно стійкий до основних грибних захворювань, швидко нарощує продуктивність, ягоди транспортабельні. Кущі сильно зростаючі, слабораскидистые, з товстими однорічними пагонами і чистими здоровими листям.

Ягоди дуже великі, середня маса — 1,8 м, максимальна — 3,1 г, округлої форми, чорні, блискучі, доброго кисло-солодкого смаку. Відрив ягід сухої. Китиці середні і довгі, добре виконані, з одновимірними і дуже привабливими ягодами. Дуже цінний сорт, його можна вирощувати на будь-яких грунтах при мінімальному використанні пестицидів.

ТОП–13 лучших сортов черной смородины для Украины

Мрія

Новий український сорт раннього терміну дозрівання. Дуже урожайний, скороплідний, стійкий до борошнистої роси та інших грибних хвороб, високо транспортабельний. Кущі сильно зростаючі, слабораскидистые, з красивою і здоровою темно-зеленим листям і довгими тендітними однорічними пагонами.

Читайте по темі:  Пасинкування томатів: як і коли робити

Ягоди дуже великі, середня маса — 1,6–1,8 м, максимальна — 3,6 г, одномірні, дуже гарного кисло-солодкого смаку. Китиці середні і довгі, зручні при збиранні вручну. Назва сорту не відповідає його суті. Заслуговує вирощування на кожному садовій ділянці.

ТОП–13 лучших сортов черной смородины для Украины

Тисель

Ранній сорт чорної смородини польської селекції. Кущ середньої висоти, сягає близько 1,5 м, щільний. Гілки середньої товщини, розташовані компактно і спрямовані прямо вгору. Сорт відрізняється сильним зростанням пагонів. Ягоди одномірні, великі, окрема ягідка досягає ваги до 3 г, округло-овальної форми, чорні, блискучі, зібрані в довгі компактні кисті.

Смак солодкий, винний, при цьому шкірка тонка і в їжі не відчувається. Починає плодоношення на початку липня. Володіє стійкістю до основних грибних хвороб і до плямистості листя. Чудово зимує і досить добре переносить спеку. Сорт придатний для механізованого прибирання. Це відмінний вибір для вирощування на великих плантаціях і на присадибній ділянці. Ягоди використовують для споживання у свіжому вигляді, для переробки або заморожування. Широко використовуються у виробництві соків.

ТОП–13 лучших сортов черной смородины для Украины

Черешнева

Сорт середнього строку дозрівання, крупноплідна, урожайний, середньо самоплідний, комплексно стійкий до борошнистої роси, антракнозу, септоріозу, але в кінці літа може незначно покриватися іржею. Недостатньо посухостійкий в період цвітіння. Кущі дуже сильно зростаючі, прямостоячі, з товстими прямими пагонами, середньої густоти. Грона довгі, з пухко розміщеними 10-15 ягодами.

Ягоди великі, маса 1,9–2,2 м, максимальна 4,5 г, одномірні, округлі, чорні, блискучі. Шкірочка товста, міцна, але не дуже жорстка, відрив ягід сухої. М’якоть доброго кисло-солодкого смаку Ягоди дозрівають одночасно, можуть деякий час висіти на кущах, не осипаючись. Придатні для всіх видів переробки.

Ювілейна Копаня

Сорт середньопізнього строку достигання з високою та стабільною врожайністю, комплексною стійкістю до хвороб, підвищеною посухостійкістю, придатністю до інтенсивного вирощування і механізованого збирання ягід. Кущі сильно зростаючі, високі, напіврозкидисті. Китиці середньої довжини 6-10 см, густі – 8-12 ягід, розміщені по 2-4 штуки на одному вузлі.

Ягоди одномірні, великі, середня маса 1,7–1,9 г, максимальна — 3-3,5 г, овально-округлої форми, чорні, блискучі. Шкірочка міцна, відрив ягід сухої. М’якоть помірно ароматна, приємного кисло-солодкого. Дозрівання ягід дружне. Використовують в основному для виготовлення високоякісних продуктів переробки та заморожування.

Читайте по темі:  Як і коли посадити буряк у відкритий грунт

ТОП–13 лучших сортов черной смородины для Украины

Супервеликі сорти чорної смородини

Краса Львова

Сорт раннього терміну достигання, відрізняється високою стабільною врожайністю, до 5 кг з куща. Ягоди чорні, з приємним кисло-солодким смаком, блискучі, округлі, одномірні, великі – середньою масою 1,5 г, великі 4,5 р. Шкірка еластична, середньої товщини з сухим відривом. Ягоди використовують для споживання у свіжому вигляді, переробки і заморожуючи.

Кущ середньорослий, слабораскидистый з прямими товстими пагонами. Володіє комплексною стійкістю до борошнистої роси, антракнозу, септоріозу, придатністю до механізованого збирання врожаю.

Скарб

Ранньостиглий сорт чорної смородини. Кущ середньорослий, слабораскидистый, середньої густоти, виростає у висоту до 1,5 метра. Вимагають обов’язкових підпор, оскільки під вагою плодів вони буквально лягають на землю. Грона середньої щільності, потрійні або одиночні, рівні, тримають 5-10 ягідок. Плоди овальної форми, одномірні, чорного кольору зі слабким блиском, досить великі, окрема ягідка важить 1,6-2,1 грам, з сухим відривом. Шкіра еластична, міцна, але не груба.

М’якоть приємного кисло-солодкого смаку, помірно ароматна, містить велику кількість дрібних насінин. З одного куща вдається зібрати близько 4 кг добірних ягід. Дозріває на початку червня. Сорт дуже слабо вражають бруньковий кліщ, антракноз та септоріоз. Борошниста роса і стовпчаста іржа абсолютно не вражають рослина. Відзначається високий показник морозостійкості.

ТОП–13 лучших сортов черной смородины для Украины

Ягоди вживають у свіжому, сушеному або замороженому вигляді. Також вони часто використовуються в кулінарії в приготуванні варення, джемів, компотів, наливок, йогуртів, желе або начинки для цукерок. Бруньки смородини використовують в харчовій і лікеро-горілчаній промисловості. Листя заварюють в якості чаю або використовують при квашенні і солінні.

Ядреная

Сорт середнього терміну дозрівання, скороплідний, высокозимостойкий, відносно стійкий до борошнистої роси, іржі та почковому кліщеві, середньостійкий до антракнозу, дуже швидко нарощує врожайність, але також швидко знижує приріст молодих пагонів, тому потребує грамотному догляді. Кущі слаборослі і розлогі, середньої густоти. На одному вузлі на сильних пагонах можуть розміщуватися 2-3 бруньки. Кисті довгі і середні — до 8 см і до 8 ягід.

Серед пізніх сортів ягоди цього сорту найбільш великі, масою 3,2–7,8 г, округлої або округло-овальної форми, чорні, блискучі, з сухим відривом, шкірка товста. М’якоть щільна, з освіжаючим ароматом, кисла. Один з найбільш великоплідних сортів смородини в світовій селекції, але дуже вимогливий до омолодженню з-за швидкого старіння куща, погано розмножується.

При підготовці матеріалу використані фото depositphotos.com

Оцініть, будь ласка, статтю!

Не дужеТак собіПідійдеДобре!Супер! (Пока оценок нет)
Загрузка...

Залишити коментар

Please enter your comment!
Будь-ласка введіть своє імя