Вирощування картоплі за голландською технологією – поради агрономів

209

Як вирощувати картоплю за голландською технологією

Вирощування картоплі за голландською технологією дозволяє отримувати до 5 тонн картоплі з сотки, причому вага однієї картоплини досягає 10 кг! Чи це дійсно так чи просто пропаганда нового способу вирощування картоплі?

Голландський метод посадки – в чому його відмінності від нашого

На перший погляд, різниці ніякої не видно між традиційною посадкою картоплі, але варто тільки придивитися і відразу можна відзначити кілька змін. Голландський метод вирощування картоплі передбачає висадку за спеціальною схемою. Два ряди картоплі садять на відстані 25-30 сантиметрів, тобто, практично без міжряддя, але інша пара рядків знаходиться тільки через 120 сантиметрів – величезне міжряддя. При цьому всі кущі посаджені на гребенях. Здавалося б, нічого не змінилося, так як якщо скласти 30 і 120 сантиметрів і поділити на 4 ряди, то виходить, що на 150 см їх знаходиться 4 штуки, тобто міжряддя 35-40 сантиметрів, як і передбачає звичайна технологія.

Звичайно, можна припустити, що голландцям було нудно і, щоб не розслаблятися, вони придумали змінити щось в технології посадки картоплі по всій країні, але давайте детальніше розберемо всі переваги такої схеми.

  1. Відсутність міжряддя. Ідеальне розташування для крапельного поливу. Шланг простягається прямо між кущами, таким чином, охоплює зрошенням набагато більше рослин. Ефективність поливу відразу зростає на 40%, при цьому витрати залишаються ті ж.
  2. Великі міжряддя в 120 см. Це технічні смуги, які дозволяють зручно пересуватися техніці, для обробки рослин. Це суттєво автоматизує процес вирощування, а також підвищує зручність збирання врожаю. Прополка здійснюється по ухилу височини, на якій росте картопля, що максимально усуває бур’яни і дає їй значно більше повітря, ніж при вирощуванні на плоскому ґрунті, як звикли у нас.
  3. Рослина на височині отримує на 70% більше кисню, отже, це не тільки прискорює її розвиток, але і запобігає багато захворюванням і вберігає від шкідника. Доведено, що на 70% менше випадків зараження гниллю і на 50% менше бульб, уражених капустянкою.
Читайте по темі:  Коли правильно прибирати яровий часник

Більше відмінностей в посадці практично немає, хіба що глибина – вона в деяких випадках трохи більше, ніж зазвичай, так як бульби знаходяться всередині бурту, який утворюється внаслідок підгортання міжряддя. Також в статті «Профілактика і лікування парші картоплі» ви можете прочитати основні методи профілактики і боротьби з даним захворюванням овоча.

Як вирощувати картоплю за голландською технологією

Як вирощувати картоплю за голландською технологією

Як вирощувати картоплю за голландською технологією

Як вирощувати картоплю за голландською технологією

Як вирощувати картоплю за голландською технологією

Як вирощувати картоплю за голландською технологією

Голландські сорти картоплі – що посієш те й пожнеш

Як відомо, від посадкового матеріалу залежить до 40% успіху вирощування овочевих культур. Якщо ви збираєтеся отримати хороший врожай, то необхідно орієнтуватися на сорти європейської селекції, точніше – голландської. Розглянемо декілька найкращих варіантів.

  1. Кондор. Один з найвідоміших сортів картоплі, який на сьогоднішній день вирощується. Всього за 7 років після того, як він був включений до реєстру культур призначених для промислового вирощування та експорту, він став номером 1 для багатьох фермерів і сільськогосподарських підприємств. Основною його перевагою є висока врожайність, а також стійкість до багатьох захворювань і засух. Але, при рясному поливі, можна добитися набагато кращого результату, так як бульби починають розростатися, і вже через 2-3 тижні їх стає в 2 рази більше. Зібрати 40-50 тонн з гектара не є проблемою, особливо якщо періодично проводити листкове підживлення.
  2. Агрія. Ще один відмінний результат голландської селекції. Непогано акліматизувався на нашій території. У нього багато переваг, але основним, звичайно ж, є непогана врожайність. В середньому збирають до 400-500 ц/га, і це при звичайному догляді, без використання стимуляторів росту, рідких добрив та позакореневих підживлень. Великі бульби – ще одна приємна особливість сорту. Варто зауважити, що на 1 сотку їх формується до 1000 і навіть більше. Причому маса однієї картоплини в середньому 250 грам. Є також і мінуси. В першу чергу це – погана стійкість до посух. При температурі повітря вище 25 градусів і при вологості менше 85% картопля починає погано себе почувати. Полив обов’язковий, бажано з періодичним внесенням аміачної селітри по 500 грамів на сотку.
  3. Аріель. Це не тільки порошок для прання, але також відмінний сорт картоплі, який, безумовно, порадує вас розміром бульб, урожайністю, а також відмінним смаком і ароматом. Даний сорт не рекомендований для промислового використання, але багато городників і дачників намагаються посадити саме його у себе на ділянці. Такий ажіотаж обумовлений, в першу чергу, простотою догляду. Неймовірно, але, незважаючи на своє голландське походження, він росте сам по собі в прямому сенсі слова. Полив проводиться за бажанням господаря, збільшує кількість ягід під кущем, але і без води картопля росте непогано – атмосферних опадів йому цілком достатньо. Зібрати більше 200-300 ц/га не вийде, але зате середньостатистичний врожай можна вирощувати стабільно, незважаючи на погодні умови та інші фактори.
  4. Романо. Голландський сорт з періодом дозрівання в 90-110 днів, високоврожайний, дає до 500 ц/га. У Голландії вирощували і до 800 ц/га, але про подробиці, як це зробити, не інформували, що ставить під сумнів екологічну безпеку вирощеного продукту. На звичайній дачній ділянці, де не застосовується ніяка хімія і генна інженерія, можна виростити до 400 кг/сотки, при цьому особливих зусиль докладати не доведеться, необхідно лише забезпечити періодичний полив.
  5. Епа. Досить відомий сорт, який понад 12 років фігурує на ринку і є експортними. Використовується для промислового вирощування, так як має відмінну лежкість і добре переносить транспортування і удари. Шкірка товста, але сама картопля швидко розварюється і має 5 з 5 балів щодо смакових якостей, на думку більшості городників. Отримати 600-800 ц/га, звичайно, не вийде, але от зібрати по 200-400 кілограм з однієї сотки цілком реально, особливо, якщо періодично поливати. Не утворює гнилі при тривалому зберіганні, не сприйнятливий до вредителів (колорадського жука не вважаємо – він гризе все підряд), непогано переносить посуху.

Це були найбільш популярні сорти, з потенціалом врожайності вище 200 ц/га. Можна посадити ще гібриди, які більш врожайні, але, як правило, їх не використовують. Вони придатні тільки на перший рік вирощування, а їх посівний матеріал — даремний.

Як вирощувати картоплю за голландською технологією

Як вирощувати картоплю за голландською технологією

Як вирощувати картоплю за голландською технологією

Як вирощувати картоплю за голландською технологією

Як вирощувати картоплю за голландською технологією

Як вирощувати картоплю за голландською технологією

Картопля голландської технології – секрети досвідчених фермерів

Для того щоб взяти максимальний урожай, необхідно дотримуватися багато правил по догляду за рослинами, збирання врожаю. Розглянемо основні з них.

  1. Своєчасна профілактика від шкідників і внесення грунтових гербіцидів. Не варто чекати моменту, коли колорадський жук з’їсть половину зеленої маси. Ще до його появи необхідно обробити рослини отрутохімікатами.
  2. Обприскувати картоплю від фітофторозу необхідно, причому до 6 разів за весь період вирощування картоплі.
  3. Якщо ви плануєте зібрану картоплю відправити на реалізацію, викопувати бульби потрібно пізно, коли стебла повністю засохнуть, так як тільки тоді картопля буде мати всі необхідні для експорту характеристики. Якщо ж вам потрібен посівний матеріал, тоді викопувати його можна в стадії технічної готовності, тобто, на початку серпня, коли стебло тільки починає чорніти. Нові технології вирощування картоплі мають на увазі прибирання у 2 етапи: спочатку усувається повністю вся бадилля, коли воно починає змінювати колір, потім через 15-16 днів бульби. Це дозволяє накопичити всі корисні речовини в коренеплодах, а також істотно підвищити лежкість картоплі (шкірка стає щільніше).
  4. Сівозміна вкрай важлива. Не можна садити на одній ділянці з року в рік одну і ту ж культуру, тим більше, якщо це картопля. 1 раз в 4 роки – ідеальна сівозміна, причому попередником повинен бути горох або квасоля. Якщо до цього зростав гарбуз, наприклад, чекати великого врожаю не варто.
  5. Полив проводиться мінімум 4-5 разів за сезон, але обов’язково він повинен бути перед самим цвітінням і через 12-14 днів після цього – саме в цей момент починають формуватися бульби і треба їм дати якомога більше вологи, щоб вони набрали масу.
Читайте по темі:  Підгодівля аґрусу навесні – що і скільки потрібно вносити + Відео

На сьогоднішній день рекордним урожаєм вважається 1200 ц/га, тобто 1200 кг з однієї сотки. Його отримав саме голландський фермер в 2005 році. Маса найбільшої картоплини – 4.5 кілограм, вона занесена в книгу Гіннеса. Дотримуйтеся голландської технології і, можливо, наступним рекордсменом станете саме ви!

Залишити коментар

Please enter your comment!
Будь-ласка введіть своє імя