Груша: правила весняної обрізки та формування крони

189

Груша: правила весенней обрезки и формирования кроны

Питання з приводу, чи потрібно обрізати грушу, дуже часто задають собі початківці садівники. Але обрізання груші необхідно проводити, щоб забезпечити рослині здорове існування і активний ріст пагонів. Завдяки цьому можна домогтися підвищення врожайності культури, а також якості плодів.

Навіщо потрібна обрізка груші навесні

За грушею, як і за будь-яким іншим рослиною, необхідний відповідний догляд. Її треба своєчасно поливати, удобрювати, обкопувати, а також щорічно обрізати. Як і будь-яка обрізка плодових дерев навесні обрізання груші за правильною схемою допоможе рослині у формуванні міцного стовбура і гілок, щоб вони могли витримати навантаження у вигляді великого врожаю.

Обрізка зможе забезпечити рослині нормальний розподіл поживних речовин, необхідний простір для обробки від шкідників і зручний збір врожаю.

Під час обрізання гілок молодий груші необхідно відразу ж почати формування крони, це посприяє кращому поглинанню сонячного світла листям дерева і прискорить фотосинтез рослини.

Груша: правила весенней обрезки и формирования кроны

Терміни весняної обрізки груші

Обрізання груші навесні проводять після припинення морозів і до настання вегетативного періоду, приблизно в березні – квітні. В цей час дерево ще перебуває у стадії спокою і не почався сокорух, тому груша принесе процедуру без яких-небудь небажаних наслідків.

Найперша і основна обрізання груші проводиться відразу після посадки саджанця. Обрізка дерев старше року повинна проводитися два рази на рік. Це допоможе підвищити ветвистость дерева і утворення плодових гілок. Особливу увагу потрібно приділити волчкам, вони дуже рясно утворюються після зимового періоду.

Основною метою обрізки старої груші є омолодження і формування крони у формі парасольки. Сам процес починається з видалення верхівки крони разом з пагонами. Крону можна видаляти на третину або на половину. Також для омолодження дерева потрібно підрізати гілки, залишаючи внизу близько п’яти товстих скелетних гілок.

Читайте по темі:  Коли слід прибирати озимий часник

Відстань між ярусами гілок має бути близько метра. Якщо висота груші перевищить чотири метри, то гілки під вагою врожаю будуть нагинатися до землі. Після проведення основної обрізки, слід прорідити крону.

Як правильно обрізати грушу

Першими потрібно видаляти пагони, які утворилися зі ствола, а потім обрізати паралельні стовбура. При цьому потрібно стежити за тим, щоб не зрізалися зайві гілки, інакше може утворитися дуже глибокий надріз, який буде дуже довго гоїтися.

Якщо діаметр обрезаемых гілок перевищує 3 сантиметри, то спочатку треба підпиляти їх знизу, а потім вже зверху, щоб запобігти обламування. Після усунення зайвий гілок, грушу потрібно відразу ж удобрити.

Груша: правила весенней обрезки и формирования кроны

Інструменти для роботи

У будь обрізанні не обійтися без відповідних інструментів. Основні з них:

  • Секатор;
  • Садові ножиці;
  • Садова пилка;
  • Садовий ніж;
  • Сучкоріз.

А щоб інструмент працював правильно – його потрібно утримувати в чистоті і порядку, добре заточеним, інакше він буде гілки не різати, а рвати.

Оцініть, будь ласка, статтю!

Не дужеТак собіПідійдеДобре!Супер! (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Завантаження...

Залишити коментар

Please enter your comment!
Будь-ласка введіть своє імя