Виноград – найвеличніше і стародавнє диво саду. Ніхто не скаже вам, напевно, коли була вперше вирощена ця культура в наших краях. Перші згадки про виноград ми можемо знайти ще в біблійній літературі.
Ці ягоди присутні в давніх повістях, притчах, історичних романах і навіть віршах. Цілющі властивості і незвичайний смак винограду зробили його улюбленою рослиною сучасних садівників. «Посадка винограду навесні» — тема нашої розмови сьогодні.
Зміст статті (Содержание)
Чому бажано садити виноград навесні?
Розмноження винограду може здійснюватися різними способами. Його можна виростити з черешка, саджанця і навіть насіння. Професіонали воліють не вирощувати цю культуру з насіння, щоб не втратити сортові особливості винограду.
Відеоматеріали по темі:
Висадити виноград можна навесні і восени. Весняна посадка найбільш сприятлива з таких причин:
- Легше і швидше відбувається вкорінення саджанців, так як попереду більше трьох місяців гарантованого тепла. Восени можуть рано початися заморозки, коли виноград ще не встиг адаптуватися. Це часто є причиною вимерзання саджанців;
- Навесні в тканинах рослин посилюється сокорух, відбувається швидкий ріст коренів, листя і пагонів. В зиму виноград вже увійде готовою вкоріненою рослиною;
- Виноград, посаджений весною, починає плодоносити на рік раніше, ніж кущі осінніх посадок.
Звичайно, при весняній посадці теж є свої ризики. Навесні рослини більш уразливі перед різними вірусами і захворюваннями. Щоб виноград не хворів, його потрібно обов’язково обробляти знезаражувальними засобами до та після висаджування. Успіх закладання винограднику залежить від якості посадкового матеріалу:
Які саджанці винограду можна використовувати для весняної посадки?
Є два шляхи отримання посадкового матеріалу: купити в спеціалізованому магазині або підготувати живці самостійно. Для посадки нових сортів за матеріалом краще звернутися до професіоналів, а якщо ви хочете розмножити ваш виноград, то саджанці можна отримати від старої лози.
Як правильно підготувати живці?
Живці, або як їх ще називають, чубуки, нарізають при осінній обрізці винограду. Потрібно вибирати лозу з живими зачатками бруньок. Маточні кущі повинні бути обов’язково здоровими і врожайними. Нарізку роблять у вересні, коли ймовірність ушкодження бруньок мінімальна.
- Знаходимо визрілу лозу діаметром в 1 см (вона має бути світло-коричневого відтінку і теплою на дотик) і нарізаємо її на живці;
- Кожен живець повинен мати 4-7 міжвузлів, щоб навесні ви змогли зрізати хворі ділянки, залишаючи найбільш здорову частину чубука;
- Живці потрібно замочити на 12-24 години у воді, а потім витримати 30 хвилин в розчині марганцю або мідного купоросу;
- Просушіть саджанці на сухому папері і упакуйте в поліетилен для зимового зберігання.
Перед зберіганням живці необхідно групувати і зв’язати по кілька штук. Всі сорти краще маркувати заздалегідь. Пучки викладаються на суху поверхню для провітрювання, щоб під час зберігання вони не покрилися цвіллю або гниллю
Перед тим, як опустити живці в льох для зберігання, їх слід замочити на добу в чистій воді. Після виноград потрібно витримати в теплому розчині марганцю близько 30 хвилин.
Зберігати живці можна в холодильнику або сухому прохолодному підвалі. Раз на місяць потрібно перевіряти посадковий матеріал, щоб він не пліснявів і не підсихав. Якщо ви помітили початок псування саджанців, потрібно провести ту ж процедуру замочування і знезараження, як при підготовці до зберігання. Подробиці у відео:
Вибираємо посадковий матеріал правильно
Якщо ви вирішили купити живці, зверніть увагу на такі моменти:
- Зріз саджанця повинен бути білим або світло-зеленим;
- Бруньки повинні бути живими і щільними, не відпадати при легкому натисканні. Їх повинно бути мінімум 4;
- Корінці повинні бути свіжими і білими на зрізах.
Основні етапи процесу весняної посадки винограду
В закладці виноградника багато відповідальних моментів. Можна навіть сказати, що всі етапи цього процесу дуже важливі. Дотримання правил і порад, які вказані нижче, допоможе вам добитися успіху у цій нелегкій справі.
Місце для посадки повинно бути сухим і сонячним. Потрібно врахувати і те, що виноград влітку буде рости на шпалері, а взимку буде ховатися.
I. Підготовка саджанців
За місяць до висаджування живців слід дістати з погребу і проростити. Першим ділом огляньте коріння саджанців. Всі бічні корінці потрібно видалити, а центральні вкоротити до 25 см. Для загартовування виноград потрібно провітрювати спочатку в тіні, а потім і на сонці по 3-4 години в день.
Для пророщування живці можна увіткнути в сирий пісок або легкий торф’яний грунт. Для цього підійдуть пластикові пляшки зі зрізаною верхньою частиною:
Перед висаджуванням у грунт, за місяць, живці винограду дістають з укриття і пророщують. Це можна зробити за допомогою звичайної пластикової пляшки. Від горла бутель потрібно зрізати на 1/3 до низу. У дні робляться отвори для дренажу. У пляшку насипається грунт і трохи піску, як показано на малюнку. Живець накривається кришкою до того моменту, поки паростки не почнуть впиратися в верхівку бутилки.
Перед посадкою виноград виймається з ємності для пророщування, коріння потрібно замочити у воді з додаванням стимуляторів росту кореневої системи. Якщо саджанець має бічні пагони, то їх потрібно видалити, залишивши тільки 2-3 сильних. Сильні пагони коротшають до 3-4 бруньок.
Добре пророслі живці винограду готові до висадки вже в кінці квітня. Перед посадкою їх потрібно буде вийняти з стаканчиків і підготувати коріння до посадки. Яму для винограду краще заготовити з осені, або мінімум за 2 тижні до висадки.
Вже в квітні пророслі живці потрібно загартовувати перед садінням. Можна винести їх в теплицю або витримувати по кілька годин на відкритому повітрі (спочатку в тіні, а потім – на сонці).
II. Формування посадкової ями
Виноградники ростуть на одному місці весь період свого життя – десятки років. Тому місце посадки потрібно ретельно підготувати. Серед способів підготовки ями для винограду виділимо два основних.
Три поширених способу підготовки ям для винограду
Спосіб №1: «Під лом». Найпростіший, але не найефективніший спосіб посадки винограду – підготовка ям з допомогою залізного брухту, так званий, «тягловий спосіб». Лом заглиблюється в землю на достатню глибину, і обертальними рухами в сторони проробляється воронка для саджанця.
Деякі садівники практикують метод посадки винограду «під лом». Для цього використовується довгий металевий шест з гострим кінцем. Вістрі встромлюють у землю і поглиблюють приблизно на 0,5 м, роблячи обертальні рухи в сторони. Цей метод можна використовувати на пухких, добре удобрених грунтах
Цей спосіб можна використовувати тільки тоді, коли ми маємо високородючу м’яку і пухку землю. Виноград, посаджений таким методом, почне плодоносити не раніше, ніж через 3 роки.
Спосіб №2: Траншейний. Цей спосіб передбачає копання глибокої траншеї (глибина і ширина – за 80-100 см). В траншею насипаються необхідні для посадки шари щебеню і землі і висаджуються живці на відстані 1-1,5 метра. Довжина траншеї залежить від ділянки та кількості планованих саджанців.
Траншейний спосіб посадки винограду використовується на великих ділянках землі для закладки масштабних виноградників. Глибина такої траншеї становить близько метра і стільки ж – ширина. Дно канави встилається різно фракційним щебенем або гравієм
Садівники використовують траншейний метод підготовки посадкового місця для виноградника, якщо хочуть закласти відразу кілька виноградних сортів. Цей процес досить трудомісткий, але результативний. Виноградник може дати плоди вже на наступний рік.
В одну таку канаву можна садити кілька сортів винограду. Такий спосіб використовують для закладання великих виноградників.
Спосіб №3: Окремі ями. Більш доступний для невеликої ділянки спосіб – копання ям під кожен саджанець. Ями можуть бути квадратні або круглі, середньою глибиною близько 80 см. Цей спосіб ми і візьмемо за основу для опису весняної посадки.
На малюнку показано схематичне зображення готової ями з виноградом. Перший час живець потрібно підгорнути піском і накрити лутрасілом, щоб виноград був захищений від можливого весняного зниження температури (особливо вночі). Коли виноград дасть гарний приріст, плівку знімають і відкривають нижню бруньку.
Отже, потрібно викопати яму 80х80 см. Краще підготувати такі посадочні місця з осені, щоб земля встигла осісти і устоятися. Докладніше в майстер-класі:
І ще одне покрокове керівництво:
III. Підготовка грунту і установка дренажу
I. Засипаємо щебінь
Дно ями треба засипати 10-15 см середньо фракційного щебеню. Тепер нижній шар потрібно вирівняти та утрамбувати (притоптати).
Для винограду потрібно зберегти верхній шар ґрунту після викопування ями. На 5 відер землі потрібно підготувати 2 відра перегною і по 150 гр. суперфосфату, калію і селітри. Дно ями треба засипати щебенем на 10 см і добре утрамбувати.
II. Дренаж
Обов’язковим моментом є встановлення дренажної труби для винограду, через яку буде здійснюватися полив і провітрювання прикореневого грунту. Діаметр труби повинен бути 5-10 см, а її довжина – близько метра.
Дренаж встановлюється в 10 см від південно-західного краю ями. Труба заглиблюється в щебінь приблизно на 5-10 див. Верхній край дренажу повинен підноситися над краєм ями на 10-20 див.
III. Наповнення грунтом ями
Для приготування оптимального ґрунтового складу для винограду потрібно використовувати верхні шари грунту з викопаної ями. Можна зробити суміш з 2 відер перегною і 5 відер родючого грунту. В цей субстрат додаємо по 2 склянки калійної солі і суперфосфату, і жменя аміачної селітри. 2/3 грунту насипати рівним шаром на дно ями і добре утрамбовуємо.
Яма для винограду повинна бути 60-80 см і шириною 80 см глибиною. Для наповнення ями потрібно приготувати відро щебеню, відро піску і відро перепрілої листя. Першим висипається щебінь, потім пісок і листовий перегній. Зверху необхідно укласти 4-5 відер родючої землі.
Ще один спосіб – пошарове наповнення ями. Першим шаром укладається половина родючого ґрунту, потім перегній, зверху добрива і в кінці – половина грунту, що залишився (четверта частина від 5 відер). Всі шари утрамбовувати.
Зверху яму добре поливаємо водою. Деякі фахівці радять на цьому етапі дати грунту тиждень на простій. Після, до північного краю ями (до протилежної від дренажу стінці) робиться насип у вигляді пагорба з залишку приготовленого грунту.
IV. Посадка живців
Саджанці, яким більше року, можна садити на початку квітня, поки бруньки ще не встигли набрякнути. Молоді живці, заготовлені з осені краще висаджувати в травні.
Заготівлю живців краще проводити з осені. Для розмноження підійде визріла здорова лоза діаметром близько 1 см. Заготовляти живці необхідно з 4-7 міжвузлями, щоб у вас був запас для обрізки навесні.
На пагорб із ґрунту потрібно укласти саджанець, щоб його верхня частина дивилася на північ, а коріння були наближені до дренажної трубки. Укорочені живці не нахиляють, а садять вертикально. Корінці повинні бути розправлені і присипані родючим ґрунтом шаром 10-15 см. Якщо ви все зробили правильно, то від грунту до краю ями повинно залишитися 20-30 см. Далі земля ще сяде на 8-10 см.
Поливати живець при посадці багато садівників не рекомендують, щоб не змити з коренів грунт і не травмувати свіжі корінці. Рослині повинно вистачити вологи від нижнього шару ґрунту, який був добре пролитий перед посадкою. Якщо стояла сильна спека, і яма встигла просохнути, слід знову пролити нижній шар перед формуванням горбка для саджанця
V. Створюємо сприятливі умови винограду
У деяких регіонах можуть бути заморозки навіть у червні, тому свіжі посадки винограду потрібно убезпечити від вимерзання. Для цього на живець зверху надягають обрізану пластикову пляшку. Зверху лунку вкривають лутрасілом або будь-яким покривним матеріалом, роблячи в центрі проріз для черешка. Зняти укриття можна буде в середині липня, коли саджанець вже досить вкорениться. Залишати виноград утепленим до осені не рекомендується, інакше він не зможе загартуватися перед зимовим періодом, і може вимерзнути.
Можливо, вашому саджанцю знадобиться опора, так як деякі живці можуть дати приріст за літо більше метра. Можна сміливо встановлювати стаціонарну шпалеру для винограду вже зараз, так як ваш виноград буде жити на цьому місці десятки років.
Комусь здасться процес закладання винограднику занадто трудомістким. Але якщо ви зробите все за правилами, то соковиті ягоди почнуть радувати вас вже через пару років, а може, і дозволять налагодити свій виноградний бізнес.