Зміст статті (Содержание)
Як поливати баклажани
Правильно доглядати за баклажанами складно без раціонального поливу. Вода – це основне джерело гарного росту і розвитку для баклажанів.
Досвідчені городники рекомендують регулювати частоту поливу в залежності від погодних умов.
Якщо хмарна погода (земля довго залишається вологою), то полив потрібен один раз в 7 днів. Коли на вулиці жарке посушливе літо – поливати баклажани важливо кожні 3-5 днів.
Поливати культуру можна тільки під корінь. + 25-28 градусів – це оптимальна температура води для поливу баклажанів.
Розпушення та підгортання
Одного поливу недостатньо для вирощування і зростання баклажанів. Землю після поливу варто рихлити, щоб уникнути утворення кірки на ній.
Розпушування проводять навколо молодих рослин на 4-5 см в глибину. Коли зав’язалися перші бутони – на 5-6 см Після утворення перших зав’язей, глибина розпушування повинна досягати 7-8 див.
Для хорошої вентиляції коренів баклажанів, варто проводити підгортання кущів на 5-7 див.
Правильна температура
Температурний режим дуже важливий при вирощуванні баклажанів. Культура боїться заморозків і різкого зниження температури. Оптимальні показання – це +28-30 градусів.
Якщо баклажани вирощують в теплиці, то варто використовувати для вимірювання температури два термометра. Один ставлять під дахом, а другий – над поверхнею грунту. Їх показники не повинні відрізнятися більш, ніж на 3 градуси.
Як підв’язувати баклажани
Пагони баклажанів дуже ніжні і тендітні. Вони часто не витримують вагу плодів і ламаються.
Щоб цього не сталося, після висадки в грунт, необхідно підв’язувати їх до укопаних кілочків.
Баклажани: як проводити підживлення
Щоб баклажани добре росли і розвивалися, їх треба удобрювати:
- Перша підгодівля відбувається через 14 днів після висадки культури в ґрунт. Застосовують будь-які комплексні добрива.
- В період бутонізації важливо підгодувати культуру калійними і фосфорними добривами. Роблять це розчином з 1 ст. ложка сульфату калію і 1,5 ст. ложки аміачної селітри на 10 л води. Проводять полив розчином, а після – розпушують землю і насипають в неї гранули суперфосфату (1 ч. ложка під кожен кущ).
- Поява перших плодів, проводять азотно-фосфорну підгодівлю (1,5 ст. ложки аммофоскі на 10 л води). Також рекомендується добриво розчином коров’яку і пташиного посліду.
- За 3-4 тижні до збирання врожаю проводять завершальну підгодівлю баклажанів розчином 1 ст. ложки суперфосфату, 1 ст. ложки калійної солі на 10 л води. Під кожен кущ виливають по 1 склянці.