Більшість дачників садять часник два рази на рік: під зиму – озимий, і навесні – яровий. Підзимня посадка має деякі переваги: сходи, які з’являються ранньої весни забезпечені достатньою кількістю води, і великі соковиті головки встигають сформуватися до літньої спеки. Озимі сорти відрізняються невибагливістю і високою врожайністю, але їх лежкість залишає бажати кращого, тому використовують їх, в основному, для літнього споживання та консервації.
Якщо посадити часник пізньої осені завадили якісь обставини: погодні або особисті, можна зробити це і навесні, але садити в цьому випадку слід тільки ярі сорти, спеціально призначені для весняної посадки. Ці сорти можна спокійно закладати на зберігання і використовувати для їжі тривалий час.
Зміст статті (Содержание)
- Якість посадкового матеріалу та його підготовка
- Відео: Посадка часнику навесні – замочуємо і висаджуємо
- Підготовка ділянки
- Терміни і технологія посадки часнику навесні
- Відео: Посадка ярого часнику. Яровий часник
- Як доглядати за сходами
- Відео: Посадка часнику в грядку навесні. Як правильно посадити часник навесні
Якість посадкового матеріалу та його підготовка
Головки ярого часнику істотно відрізняються від озимого за зовнішніми ознаками. У них відсутній центральний стрижень-стрілка, характерний для зимових сортів, зубчики дрібніше і розташовані кількома рядами. Стрілкується серед ярих сортів лише один – Гулівер. Розмножується тільки зубчиками, у Гуллівера можна садити і бульбочки. У кожного зубка до весни спостерігається яскраво виражена точка росту з зачатками листків.
Сорти, які саджаються навесні обов’язково повинні бути районованими; тільки в цьому випадку врожайність і смакові якості будуть високими. Кращими сортами вважаються Абрек, Алейський, Вікторіо, Калінінський місцевий та інші.
Сорти іноземної селекції теж дають гарні врожаї, якщо підбирати характеристики у відповідності з кліматичними умовами своєї місцевості. Серед них є досить цікаві представники: наприклад, у французьких ярих сортів Флавер і Кледор зубчики кремового кольору.
Приступаючи до посадки, головки часнику потрібно акуратно розділити на зубчики і розсортувати їх. Великі вибирають на посадку, а дрібні можна розсадити між рядками моркви: підростаючий часник і морквяну муху буде відлякувати, і стане в нагоді для літнього використання.
Оскільки у ярого часнику вегетаційний період набагато довше, ніж у зимового, всі зусилля повинні бути спрямовані на прискорення проростання зубків. Для цього підійде обробка стимулятором росту або замочування зубків напередодні посадки на 12 годин в теплій воді. Дієвим способом стане вплив холодом: потрібно буде помістити в холодильник загорнуті у вологу тканину або рушник зубчики на кілька діб.
Відео: Посадка часнику навесні – замочуємо і висаджуємо
Підготовка ділянки
У часнику формується досить слабка коренева система, тому земля для нього має бути пухкою, родючою і нейтральної кислотності. Ділянку підбирають сонячну або із зовсім невеликим затіненням, так як для успішного розвитку цієї культури життєво необхідні світло і тепло.
Коли скопані грядки ще восени, то навесні їх тільки розпушують плоскорізом або граблями. Компост або перегній вносять у ґрунт за 2 тижні до передбачуваного терміну посадки, і глибоко його не закладають, так як коріння часнику просто не «дотягниться» до поживних речовин.
Дотримання сівозміни – обов’язкова міра. На своє місце часник можна повернути лише через 4 роки. Добре буде рости після капусти, бобових культур, кабачків та огірків. Небажані попередники: помідори, цибуля, картопля. За 2 дні до посадки добре б пролити грядку сольовим розчином: у відрі води необхідно розмішати 3 ст. л. солі.
Терміни і технологія посадки часнику навесні
Чим може похвалитися часник, так це холодостійкістю – його проростання починається, як тільки середньодобова температура перевищить позначку 0°С. Висаджувати його можна, коли земля прогріється до 5°, тому терміни посадки в різних регіонах відрізняються: на півдні це кінець березня, а для північних районів терміни переносяться ще на 2-3 тижні. Але з посадкою затягувати не варто, тоді головки до холодів можуть не встигнути сформуватися.
Садять зубки ярого часнику, на відміну від озимого, набагато ближче до поверхні – глибина борозенок не повинна перевищувати 3 см. Більш товстий шар землі завадить насінню проклюнуться вчасно. Для розпушення щільного грунту на дно борозенок рекомендують насипати суміш піску і золи. Інтервал між зубками витримують 5-6 см, для сортів крупноплідного його можна робити і більше. Між рядами залишають приблизно по 40 см вільного простору, щоб легше було полоти і рихлити землю.
Можливий і інший спосіб посадки – без нарізування борозенок. Намітивши рядки, отвір для кожного зубчики роблять трубкою з запаяним кінцем і, посадивши часник, вирівнюють поверхню.
Ні в якому разі не можна вдавлювати зубчики ярих сортів в землю, що не протипоказано для озимого часнику. Так як ви провели стимуляцію росту, то у зубків вже можуть бути зачатки корінців, і вони ушкодяться при такій посадці.
І ще один момент: земля в момент посадки обов’язково повинна бути вологою. При сухій погоді борозенки потрібно пролити водою. Після правильно проведеної посадки часник зійде вже на другому тижні.
Відео: Посадка ярого часнику. Яровий часник
Як доглядати за сходами
Після висадки часникових зубків грядку необхідно підгодувати сульфатом амонію (на 10 л води 2 ст. л.) і повторити захід у липні – це дієвий профілактичний захід проти шкідників. На кожен квадратний метр витрачається 4-5 л. В період формування головок проводять підживлення ґрунту калієм і фосфором.
Регулярний полив обов’язковий до появи сходів і ще місяць після цього, далі – по погоді. Незважаючи на любов до вологи, зайво рясне зволоження ґрунту може пошкодити коріння. Догляд звичайний: знищення бур’янів і розпушування.
Про зрілість ярого часнику можна судити тільки за станом листя. Коли воно пожовкне і підсихатиме – настав час прибирання. Пошкодження та забої негативно позначаються на лежкості часнику, тому його слід підкопувати, а не висмикувати з грядки, і руками обережно зчищати землю з цибулин.
Далі часник залишають ненадовго обсохнути на грядці, потім розсипають під навісом для дозрівання. Стебла обрізають через кілька днів, залишаючи пеньок 5 см. Такий часник чудово буде зберігатися до нового врожаю без втрати своїх смакових якостей.