Вирощування цибулі в домашніх умовах доступно абсолютно кожному – це досить простий процес, що не вимагає знань і досвіду. Варто тільки спробувати, і ви зможете протягом усього року насолоджуватися смачними і корисними пір’ям зеленої цибулі, причому абсолютно безкоштовно.
Зміст статті (Содержание)
Які види цибулі можна виростити на підвіконні?
Крім всім відомого ріпчастої цибулі у домашніх умовах можна вирощувати шніт, шалот, слизун і цибуля багатоярусна. Зараз ми розглянемо, як виростити цибулю вдома і що потрібно враховувати при виборі того чи іншого сорту.
- Цибулю-шалот популярний тим, що дає майже в два рази більше пір’я, ніж ріпчасту цибулю і виростає приблизно на тиждень раніше. Єдина особливість цього виду – обов’язкова зрізка через 30-35 днів після посадки. Якщо забути про це, великий ризик втратити врожай. Крім того, висаджувати цибулю-шалот бажано не раніше середини лютого, в зворотному випадку рослина буде дуже повільно проростати. Цибулину, з якою ви тільки що зрізали пір’я, можна використовувати повторно: розріжте її поперек, знову висадіть і через короткий час знову збирати урожай.
- Перевага шніт-цибулі в тому, що стрілки цього виду ростуть в кілька разів швидше, ніж ріпчастої – вони будуть готові до вживання буквально через тиждень після посадки. Після зрізання стрілки відростають знову протягом двох тижнів.
- Чималою популярністю користується цибуля-батун. Його основною перевагою є висока швидкість росту. Правда, перо з плином часу грубіє, а тому його потрібно зрізати максимум через місяць.
- Багатоярусна цибуля дає більше врожаю, ніж ріпчаста, при цьому маючи дуже ніжні пір’я, які готові до зрізування в середньому через 25 днів після висадки.
- Головна відмінність цибулі-слизуна від інших видів у тому, що листя цього сорту залишаються соковитими і ніжними протягом всього вегитационного періоду. Пір’я зрізають при висоті до 25 див.
Інструкція з вирощування цибулі на підвіконні
Найбільш ефективний і простий варіант виростити цибулю в домашніх умовах – метод вигонки на перо (через пророщування коренеплоду). Цибулини краще взяти однакового розміру (не більше 3 см), вони повинні бути здоровими і міцними, без пошкоджень. Відібрані коренеплоди поміщаємо в посудину з теплою водою (до 40 градусів) і ставимо біля радіатора на добу.
Після цього ще раз вивчіть цибулини, зніміть верхній шар лушпиння і зріжте верхню частину на 1,5 см. Для вирощування візьміть будь-дерев’яні ящик або пластмасовий контейнер глибиною до 10 см., Краще всього заготовити кілька ємностей, щоб можна було вирощувати рослину конвеєрним методів – в цьому випадку не потрібно буде чекати, поки проросте наступна порція лука.
В якості грунту для висадки скористайтеся звичайною садовою землею або субстратом (дрібний гравій, пісок або керамзит). Перед використанням субстрат двічі промивають. Перший раз – в гарячому розчині марганцівки, другий – у проточній чистій воді. Наповнюємо контейнер грунтом на висоту до 4 див. Опустіть підготовлені коренеплоди в грунт через кожні 2 см, намагаючись утримувати їх у вертикальному положенні. Не варто сильно заглиблювати коренеплоди в землю, щоб вони не згнили.
Як доглядати за цибулею після висадки – поради городників
Щоб виростити хороший урожай, необхідно грамотно опікуватися про розсаді після висадки. Так, ємність з посадками потрібно поставити в тепле місце (температура не повинна перевищувати +25 °C). Коли з’являться перші стебла, перенесіть контейнер на підвіконня. При цьому бажано вибрати вікна, що виходять на південь або південний захід. Якщо сонячного світла рослинам не вистачає, спробуйте підсвічувати ємності з розсадою люмінесцентними лампами.
Тільки в разі нормального освітлення зелені пір’я зможуть накопичити корисні мікроелементи, придбавши насичений аромат і смак.
Поливати посаджені коренеплоди потрібно 3 рази в тиждень виключно теплою водою. Головне, щоб вода постійно знаходилася трохи нижче поверхні грунту, грунт не повинен пересихати, адже в період росту цибулі потрібно багато води. Перші виросли стрілки не зрізайте, це може призупинити зростання зеленої маси. Зрізати пір’я бажано через 20-25 днів після посадки, при цьому спочатку обрізаються крайні стрілки і тільки потім центральні. Щоб зелена маса зростала постійно, інтервал між высадками лука в ящики повинен становити 1,5 тижні.
Вирощуємо цибулю у воді – оригінальний спосіб
Є ще один спосіб виростити цибулю на своєму підвіконні чи балконі – використовувати не грунт, а воду для висадки. Правда, цей метод досить трудомісткий і вимагає певних навичок. Для вирощування рослин даними способом візьміть великі і вже пророслі коренеплоди (від 4 і більше см) і кілька глибоких ємностей. Щоб коренеплоди росли, а не гнилі, їх потрібно помістити в обрану ємність так, щоб у воді перебувало тільки нижня частина цибулини з відрослими корінням.
Щоб підтримувати коренеплід в такому положенні, скористайтесь картоном з вирізаним отвором – накрийте конструкцією склянку і вставте в отвір цибулину. Завдяки цьому коренеплід буде впевнено триматися в необхідному положенні. У склянці з водою цибулину тримають від 3 до 5 днів, після чого переставляють ємність на підвіконня.
До утворення коренів воду в склянці або тарілці потрібно міняти двічі в день, коли почнуть відростати пір’я – раз в день. При цьому необхідно промивати під струменем чистої води самі корені і посуд. До речі, воду для вирощування цибулин бажано брати або бутильовану, або відстояну протягом доби.
Температура в кімнаті, де будуть знаходитися ємності з цибулею, не повинна перевищувати 22 °C – у зворотному випадку стрілки цибулі будуть тонкими і бляклими. Схожа температура повинна бути при вирощуванні редиски будинку. Виросли вище 20 см пір’я зрізають, самі цибулини викидають – вони не годяться для повторної висадки. До речі, удобрювати цибулю небажано для нормального росту йому вистачить сонячного світла і води. Ну що ж, тепер ви знаєте, як посадити цибулю будинку і як його виростити, щоб всю зиму поспіль насолоджуватися корисними продуктами. Сподіваємося, наші поради допоможуть вам у цьому.