Найдавніша овочева культура Allium sativum, або часник, сімейства Лілейні, постійно присутня на нашому столі. Як садити часник, щоб отримати красиві великі головки? Пропонуємо кілька маленьких секретів, які збільшать ваш урожай.
Зміст статті (Содержание)
Коротко про часник і його сортах
Родом це цибулинна рослина з Середньої Азії і Середземномор’я, там він зустрічається і в дикому вигляді. З часом (більше 4 тисяч років тому) часник потрапив на північ Африки, Єгипет і тільки в середні століття (XII-XIII) опинився в Росії. Сьогодні важко собі уявити будинок, де не було б хоча б мінімальних запасів цього корисного рослини.
Приправляють часником багато страви або використовують як ефективний лікарський засіб. Його специфічний запах і смак обумовлені ефірними маслами з великою кількістю фітонцидів, основною з яких аліїн. За вмістом ефірних олій озимий часник багатшими, ніж ярий. У часнику насичений склад мінералів і вітамінів (С, В1, В2, РР, каротин). З мінералів рослина здатна поповнити наш організм кальцієм, фосфором, міддю, магнієм, кремнієм, залізом. Великі в ньому запаси селену.
Часник – однорічник і розмножується тільки вегетативно. Цибулина складається з декількох зубков (нирок з денцем і декількома точками росту). Форма і розмір їх залежать від сорту. В агротехніці розрізняють три типи часнику: озимі стрелкующиеся і нестрелкующиеся, озимі нестрелкующиеся.
У нашій країні районировано близько 38 сортів часнику. Найбільш популярні озимі: Ювілейний Грибовський, Дубковський, Дунганскій місцевий. З нових вже завоювали інтерес городників Герман, Муромець, нестрілуючий Широколистий 220, Антонік, Зубреня, Петровський, Цезар, Підмосковний, Лекарь. Практично у всіх районах Росії добре ростуть ярі Абрек, Алейський. Особливо великими зубками відрізняється порівняно новий сорт Гулівер.
Технологія вирощування
По мірі зростання рослина утворює суцвіття у вигляді зонтика, де крім стерильних квіток, є і невеликі бульбочки (до 500 штук на кожному суцвітті). Якщо ці бульбочки посадити під зиму, в наступному році з них виростуть великі зубки часнику (по одному на рослині). Їх можна залишити, тоді ще через рік можна буде зібрати нормальні многозубковые цибулини.
До кінця вегетації цибулина досягає ваги 50-60 м, а навколо квітконосу утворюється до 14 великих зубків. Більш врожайними вважаються озимі стрелкующиеся сорти часнику, які розмножуються як зубками, так і бульбочками. Інші два види розмножують тільки зубками.
За термінами визначаються в залежності від сорту: ярі саджають навесні, озимі – восени. Хоча по врожайності озимі сорти переважають, проте ярі можуть довше і краще зберігатися. Оптимальна температура для озимих сортів в початковий період росту становить 5-10 градусів, зубки найкраще формуються при 15-20, а цибулини дозрівають при 20-25 градусах.
- Сумісність часнику з іншими культурами
Часник добре росте на легких водопроникних ґрунтах з високою родючістю. По кислотності переважно нейтральні. Хороший урожай отримують, якщо садять культуру після гарбуза або ранньої капусти. бажано уникати після посадки цибулинних і картоплі. На те ж місце часник можна повернути не раніше, ніж через 4-5 років.
- Обробка грунту під часник
Підготовку грунту під ярий часник після попередньої культури починають з лущення на глибину 5-8 див Це дозволяє запобігти висушення ґрунту і прискорює проростання бур’янів з насіння. Потім виконують зяблеву оранку на глибину 25-30 см – таким чином насіння і сходи бур’янів заорюються вглиб. При цьому забезпечується достатнє накопичення вологи і знижується забур’яненість ділянки.
Навесні зяб боронують, а під посадку маточного лука розпушують ґрунт на глибину 14-15 см. Подальша обробка грунту безпосередньо перед сівбою залежить від конкретних умов місцевості. Якщо поверхня ділянки після боронування виявилася рівною, варто провести культивацію на глибину 8-10 см.
- Добрива
З розрахунку на 1 кв. м. під часник вносять 4-6 кг готового компосту або перегною, небажано вносити свіжу органіку. Для посадки озимого часнику підготовку ґрунту починають місяцем раніше. Після лущення грунт перекопують разом з добривами на глибину 20-25 см, боронують, влаштовують гряди 15-20 см заввишки і не менше 1 м завширшки.
- Коли садити часник?
Під час посадки озимого часнику терміни розраховують так, щоб зубки до настання морозів встигли пустити надійні коріння, але залишалися без листя. Для більшості озимих сортів потрібно для цього від 45 до 50 діб. В центральній смузі нашої країни кращий строк посадки третя декада вересня.
- Як посадити часник?
Зубки висаджують рядами, між якими залишають відстань 45-60 см. Рекомендується також стрічковий спосіб, коли в одній стрічці посаджено 2 рядки часнику. Відстань між рослинами 10 см. На грядах часник висаджують в три рядки з відстанню між ними 35 см. Між зубками в одному ряду відстань 5-7 см. Поглиблюють зубки на 3-5 см.
По завершенню посадки грунт добре замульчувати торфом або перегноєм, достатньо буде шару 1,5–2 см. Навесні такі гряди краще прогріваються, при цьому не втрачаючи необхідну вологу. Це створює оптимальні умови для вирощування рослин.
- Догляд за посадками рослини
Ранньою весною посадки часнику піде на користь підживлення азотними добривами (10-20 г/м2). Наступного разу підгодівлю проводять перед тим, як у цибулин почнуть з’являтися зубки. Кладуть повний мінеральний комплекс. Посадки часнику також прополюють і поливають, систематичне розпушують міжряддя.
Стрілки у тих сортів, де вони утворюються, видаляють, інакше багато поживних речовин витрачається даремно на ріст і розвиток повітряних парасольок з бульбочками на шкоду врожаю.
Видалення проводять на початку їх появи, найменше запізнення з обрізанням стрілок веде до того, що розміри головок зменшуються, врожай знижується. Обрізати потрібно ножем на відстані 12-15 см від точки зростання останнього аркуша. Залишають стрілки тільки в тому випадку, якщо потрібно розмножити матеріал для посадки.
- Прибирання
Озимі сорти часнику готові до прибирання в кінці липня – початку серпня. Якщо грунт важкий, перед прибиранням краще підкопати рядки. Перш ніж закладати часник на зберігання, головки слід добре підсушити на сонці або в провітрюваному місці.
- Як поливати?
Якщо середня температура повітря в добу менше 15 градусів, поливати посадки часнику не слід. У теплу пору поливають вранці або ввечері. Вода не повинна бути холодною, оптимально 15-18 градусів. Полив проводять дощуванням або крапельним зрошенням.
- Дощування. При цьому способі поливу волога розподіляється рівномірно по поверхні, і легше регулювати норму поливу. Але є і мінус – рослини більше схильні до хвороб із-за випаровування вологи з поверхні землі. Крім того, дощування при посиленому поливі може викликати вторинне засолення грунту. Така земля в подальшому буде непридатна для вирощування сільськогосподарської продукції.
- Крапельне зрошення – спосіб більш прогресивний. При ньому волога поставляється безпосередньо до коріння рослин і розподіляється рівномірно. Крім того, є можливість додавати добрива у воду для поливу і точно регулювати дозу підживлень. Таким чином, економляться кошти на добрива, простіше відслідковувати і регулювати стан рослин. Легше проводити боротьбу із шкідниками грунту. Єдиний недолік — дорожнеча обладнання, але він себе окупає досить швидко завдяки зібраному врожаю.
Яровий часник, посадка і догляд
Яровий часник садять рано навесні по дозрілої ґрунті. Відбирають зубки однакового розміру, вдавлюють в землю на глибину 2-3 см. Відстань у рядах 5-6 см, у міжряддях 35-40 см. Яровий часник любить і добре реагує на ранню підгодівлю, коли з’являються перші сходи. В цей час вносять азот і хлористий калій (15 – 20 г/кв. м. і 7 – 10 г/кв. м. відповідно). Під час вегетації розпушують міжряддя і прополюють, якщо погода суха – поливають.
Збирають яровий часник в кінці серпня-початку вересня. Стебла обрізають не повністю, залишають на довжину близько 5 см.