Що потрібно, щоб зігрітися і приготувати їжу без газу і електрики? Вірно — розвести багаття. Так робили наші предки, а для сучасної людини безпеку і зручність насамперед. Щоб «убезпечити» відкритий вогонь, використовують печі, мангали, буржуйки. Заміський будинок складно уявити без таких атрибутів відпочинку на природі.
Можна купити готові вироби, а можна піти іншим шляхом — змайструвати самостійно з того, що завалялося в господарстві.
Сьогодні ми поговоримо про виготовлення печей і мангалів з старих колісних дисків.
Зміст статті (Содержание)
Чому автомобільні диски?
Народні умільці завжди знаходять нестандартні вирішення своїх завдань. А навіщо щось вигадувати, коли можна купити готове? Стаціонарні печі і барбекюшніцу обійдуться недешево, а товщина металу в розбірних конструкціях не обіцяє тривалий термін служби. Альтернативою стали саморобки з колісних дисків. Їх переваги — дешеве та швидке виготовлення, доступність матеріалів, практичність і оригінальний дизайн.
Самі диски мають потрібну товщину і вогнестійкість. Форма і розмір зручні для подальшої експлуатації виробу. Кругла форма ідеально підходить для установки казана.
З дисків можна зробити не тільки пристосування для приготування їжі, але і джерело опалення для гаража та майстерні.
Загальні моменти і що знадобиться?
Незважаючи на простоту виготовлення, для реалізації ідеї потрібні навички роботи з дрилем, болгаркою і зварювальним апаратом.
З матеріалів знадобляться самі диски 1-5 шт., азбестова нитка для ізоляції, обрізки металу, металева труба для димовідводу, металеві куточки або пластини для ніжок. Елементи кріплення і петлі.
Діаметр дисків може бути будь-якою. Тільки якщо робити піч під казан, то потрібно підігнати з таким розрахунком, щоб казан з круглим дном наполовину опускався у вогонь.
Розберемо кілька варіантів від найелементарніших до більш складних конструкцій.
Піч для казана: просто і швидко для тимчасового користування
На виготовлення піде кілька годин. Беремо 2 диска, у верхнього вирізаємо серцевину. Далі дві частини зварює, відзначаємо контури майбутньої дверцята і вирізаємо «віконце». Дверцята з вирізаного металу вішаємо на петлі.
У цьому варіанті відсутня димова труба і лоток для збору золи. Але якщо вогнище потрібен на короткий період або сезон, то і ускладнювати, можливо, не варто.
Для зручності конструкцію можна підняти на високі ніжки з металевих труб малого діаметру. Відсутність лотка для золи викликає необхідність облаштування пожежобезпечного місця. Досить зняти дерен і обкласти цеглою.
Якщо приварити зручні ручки і пофарбувати готовий виріб термостійкою фарбою — вийде благородна піч для смаження м’яса. На отвір у дні приварюють хрестик з металевих прутів, щоб запобігти прокидання непрогоревших вугілля.
Дно можна і зовсім заварити товстим листом заліза і закрити всі щілини. У такому разі весь жар буде залишатися в топці. У цьому прикладі цікавий спосіб виготовлення саморобної петлі. Сама дверцята виготовлені окремо і потім приварена — так не залишається щілини для виходу диму.
Така робота займе більше часу і зажадає майстерності зварника, але і виглядає готова піч презентабельно, і процес приготування буде більш комфортним.
Мангал і гриль з одного автомобільного диска
З одного старого диска можна зробити стильний вогнище зі знімними гратами для гриля. Досить приварити ніжки, пофарбувати і зробити металеву решітку по діаметру.
Диск малого діаметру на трьох високих ніжках зручно переносити в потрібне місце і прибирати на зберігання. Найбільше часу займе виготовлення сітки з ручками, хоча, цілком реально підібрати підходящий покупної варіант і пристосувати його.
Перед фарбуванням потрібно ретельно зачистити поверхню, а після — не забути про прожарювання. Дотримання техніки нанесення запобіжить відшаровування фарби при подальшій експлуатації.
Для більшого комфорту замість ніжок старий диск закріплюють на стійці, яку прикручують до дерев’яної основи на коліщатках. Дерево в цьому випадку обробляють датським маслом, яке можна придбати в спеціалізованому магазині за ножеделию.
Цікавий, але більш трудомісткий варіант з диска великого діаметру, привареними до стійки з підвісною ґратами на ланцюгах, яку при необхідності можна замінити на казан.
Вогнище під казан за всіма правилами: поетапне виготовлення
Процес виготовлення включає наступні основні етапи:
- у верхньому диску вирізаємо отвір під казан (краще приміряти, щоб не помилитися з діаметром), видаляючи центральну частину;
- з’єднуємо два диска за допомогою зварювання;
- вирізаємо болгаркою отвір для дверки і приварюють петлі (їх зручніше зробити до того, як отвір буде повністю вирізано);
- до дверцятам з відрізаного шматка приварюють клямку;
- зачищаємо і фарбуємо готове пристосування термостійкої аерозольною фарбою з балончика в два шари;
- до нижнього диска приварюють три відрізка металевої труби в якості ніжок;
- закріплюємо саморобні ручки.
Удосконалити вогнище-підставку під казан можна також додаванням димової труби і зольника. Таку конструкцію можна поставити в будь-якому місці.
Буржуйка для гаража: ґрунтовний підхід
У розглянутому прикладі топка складається з 3 старих дисків, плюс один для зольника і ще один йде для димовидалення, що підвищує тепловіддачу.
Етапи роботи:
- диски зварює між собою, попередньо зрізавши серцевину у перших трьох, крім самого верхнього;
- приварюємо 4 ніжки з металевих куточків;
- вирізаємо отвір і за розміром виготовляємо з шматків металу дверку;
- для герметичності топки вставляємо по контуру азбестову нитка;
- верх 4-го диска закриваємо металом;
- додаємо внизу 5-й диск і робимо в нім отвір для збору золи та піддувало, дно повністю закриваємо металевим листом;
- збоку біля 4-го диска робимо отвір і приварюють трубу для відведення диму;
- після полірування можна забарвити термостійкою фарбою.
У прикладі труба має кут у 90 градусів, що на думку експертів послужить причиною частого засмічення сажею. Практичніше робити кут 45 або 27º.