Квасоля – культура, яка знаходиться в десятці найбільш споживаних продуктів у всьому світі. Відомо велика кількість форм і сортів квасолі. Сьогодні це рослина вирощується майже в будь-яких кліматичних умовах і на грунтах, що мають різну структуру. Біологи виділили 250 видів цієї культури.
Зелена квасоля класифікується на 2 основні групи – Phaseolus L, тобто американська, і Vigna Savi, тобто азіатська. Сьогодні ви дізнаєтеся про найбільш популярні сорти цієї рослини.
Зміст статті (Содержание)
Підрозділ сортів
Вперше зелена квасоля зустрічається в китайських літописах. А матеріальні підтвердження її існування відносяться до території Південної Америки. Саме там рослини вирощувалися древніми інками і ацтеками. Набагато пізніше вченим вдалося виявити в даній місцевості скам’янілі насіння квасолі. Що стосується європейських кулінарних традицій, то дана культура міцно увійшла в них десь у 18 столітті. Після того як вишуканий смак стручкової квасолі оцінили італійці, мода на неї прийшла і у Франції, після чого з’явилася і в Старому Світі.
Найбільш популярні американські види квасолі, володіють плоскими і довгими бобами. На відміну від них, азіатські мають характерну форму циліндра. За формою рослини можуть бути кущовими, напівплетючими і кучерявим. Довжина останніх досягає 5 метрів.
Є сорти з різною кількістю насіння і бобами різного розміру (від 5 до 15 см). Цікавий і колір квасолі, розрізняють буру, зелену, жовту. Насіння часто бувають білими, кремовими, коричневими, червоними, чорними, зеленуватими. За величиною зустрічається дрібнонасінева, средньонасінева і крупнонасінева. Класифікація за типом будови і смаковими якостями така. Відомі напівцукрові, цукрові та спаржеві, а також зернові (вони ж лущильні) сорти стручкової квасолі. Згідно з термінами достигання розрізняють ранньостиглі (до 70 днів), середньостиглі (в межах 70 – 95), пізні (урожай можна збирати не раніше, ніж через 90 днів).
Яка буває квасоля ще? Виведені навіть різновиди, які розраховані на вирощування в місцевостях з різним кліматом. Вони стійко переносять суху погоду, підвищену вологість, наявність занадто низьких або високих температур. Далі ми розглянемо кращі сорти квасолі більш детально.
Відео «Сорти»
З відео Ви дізнаєтеся, які бувають сорти квасолі.
Цукрові
Спаржева, вона ж квасоля цукрова, по праву вважається цінною в плані смакових якостей. Оскільки її лопатки не мають волокон, а також шару пергаменту. Відмінно підходять боби таких різновидів для вживання в їжу свіжими, приготованими, законсервованими, замороженими. Назвемо деякі різновиди.
Сакса 615 – це цукрова культура з раннім терміном дозрівання і високим ступенем врожайності. Її кущі можуть зрости до 35 см у висоту. Лопатки мають до 12 см в діаметрі, мають ніжний світло-зелений колір. Особливостями культури є стійкий імунітет до хвороб, прекрасні смакові і товарні характеристики.
Масляний король – спаржевый вигляд, що радує власників гарною врожайністю. Виростає до 40 см у висоту, підходить для відкритого грунту, має стійкий імунітет. Боби мають довжину до 20 см і красивого золотисто-жовтого забарвлення, використовуються як свіжими, так і після кулінарної обробки, можуть бути законсервовані або поміщені для зберігання в морозильну камеру.
Бона – сорт, який має ранні терміни дозрівання, добре протистоїть хворобам, досягає 40 см у висоту. Вирощується в умовах відкритого грунту. Боби пофарбовані в різноманітні відтінки зеленого, їх довжина становить не більше 13, 5 см. Вони смачні та універсальні в плані приготування.
Універсальні
Напівцукрові види культури прийнято вирощувати як для вживання в їжу, так і з метою отримати добірні зерна. Причому боби краще всього є в стадії молочної стиглості.
Серед універсальних видів можна назвати сорт Секунда. Він відноситься до ранньостиглих, має високу врожайність, відмінно відчуває себе в умовах відкритого грунту. Кущі зазвичай виростають до 40 см, а смачні лопатки бувають близько 12 см, мають характерний зелений колір. Наділений гарним імунітетом.
Сорт Рант являє собою кущову рослину, з якої вдається зібрати велику кількість зелених бобів, мають розмір близько 13 см і ніжне рожеве насіння. Дозріває досить рано. Боби підходять як для приготування різних страв, так і для консервування на зиму.
Ще один ранньостиглий вид – це Індіана. На кущі виростають білі зерна з оригінальним малюнком червоного кольору. Він трохи схожий на головний убір, який носили індіанці. Звідси і назва. Даний сорт дає високі врожаї і володіє стійким імунітетом.
Зернова
Зелена квасоля ще буває лущильной. Її стручок не використовують в їжу. Вона вже в молодому віці стає жорсткою за раннього формування пергаментного шару. Зате може накопичити велику кількість корисних для людського організму елементів. Така квасоля відмінно зберігається всю зиму, а перед приготуванням її рекомендують замочувати і потім варити не менше 2 годин.
Яскравим представником лущильной квасолі є сорт Ластівка. Це низькоросла культура з бобами, довжина яких становить не більше 15 см. Вона дозріває досить рано, радує нормально разварюючими зернами, що мають стандартний білий колір. На поверхні можна побачити малюнок, що зображає хвіст ластівки. Особливостями є стійкий імунітет, здатність легко переносити нестачу води, невибагливість в плані догляду.
Є ще Шоколадниця. Це квасоля зернова, наділена середнім терміном дозрівання. У бобах є залізо, магній, калій, багато білка. Кущ досить високий – до 60 см. Самі боби пофарбовані в незвичайний шоколадно-коричневий колір.
Середньостиглий сорт Рубін також популярний серед городників нашої країни. Його кущі досягають до 55 см у висоту. Має зерна темно-пурпурного відтінку, вміст білка в яких становить до 27%. Така рослина стійка до можливого вилягання і бактеріозу, але вимагає певної міри освітленості і посадки на родючому ґрунті.
Кучерява
Такі сорти улюбленого овоча є, крім усього іншого, декоративними. Вони не тільки дають смачні боби, але є істинною прикрасою будь-якої садової ділянки. Боби їх від природи отримали оригінальну форму і нестандартне забарвлення. З метою прискорити час дозрівання витких видів досвідчені дачники часто прищипують верхівки культур. Радять робити це під кінець періоду вегетації.
Квасоля Королівська зернова швидко обплітає будь-яку запропоновану опору. Має багато гарних і великих квітів білого кольору. Можна використовувати її для озеленення свого саду. Це пізньостиглий вид з бобами великого розміру і високим ступенем врожайності. До складу входить багато білка. При посадці слід дотримуватися відстань близько 30 см між культурами і до 40 см між рядами. Тоді реально сформувати кущисті пагони і отримати максимально великі королівські плоди – красиві і смачні.
Блюхильда – ранньостиглий варіант улюбленої культури. На батогах, що мають довжину до 3 метрів, виростає багато стручків (по 25 см) цікавого фіолетового кольору. Має такі переваги, як відмінний смак, стійкість до змін погоди, універсальність призначення, простоту в плані догляду.
Золотий нектар – це скоростиглий вид з рослинами до 4 метрів у висоту. На них з’являються яскраві стручки незвичайного янтарно-жовтого кольору. Така золотиста квасоля має довгі боби, які виростають до 25 см. Всередині містяться боби з білими зернами. Вони дуже соковиті і смачні. Сорт відрізняє висока ступінь врожайності, стійкий імунітет і універсальність використання.
Квасоля Зелений гігант – це рослина зі стручками довжиною близько 22 см. Ліана може зрости у висоту до 3 метрів. Сорт знаходить здатність до плодоношення вже через 55 днів після висадки і зберігає її до настання холодів. В період цвітіння можна побачити маленькі квітки фіолетового відтінку. Боби дуже ніжні, цукрові, не покриті пергаментом і не містять волокон.
Кущові різновиди
Серед практичних садівників особливою популярністю користуються детермінантні сорти улюбленої культури. Так як їм не потрібно багато місця і немає потреби пізніше проводити підв’язування. У висоту такі рослини досягають близько 60 см.
Яскравим представником виду є Журавушка. На ній формуються смачні плоди округлої форми, що мають розмір до 15 см. Їх смакові якості виявляються вже на етапі зрілості. Хорошим смаком володіють також і насіння. Термін дозрівання ранній, вид наділений підвищеною врожайністю і гарним імунітетом.
Є ще Чародейка. Її кущі не потребують спеціального догляду. Боби є жовто-восковими, виростають не більше 15 см. Зерна пофарбовані в чорний колір. Володіє відмінним імунітетом до хвороб, оригінальним смаком, боби універсальні в плані використання.
Ранньостигла культура Фламінго дозволяє виростити на ділянці акуратні кущики висотою до 60 см. Вона нормально адаптується до запропонованих умов, дає хороший врожай добірних строкатих плодів. Які поєднують в собі білий і рожевий кольори. Насіння є різнокольоровими. Боби володіють вишуканим смаком, високою харчовою цінністю. Їх можна вживати в їжу в будь-якому вигляді.
Оригінальні сорти
Для любителів екзотики призначені незвичайні сорти улюбленої культури. Така квасоля не тільки кольорова, але і має свою «родзинку», залежно від різновиду.
Приміром, кущики виду Модниця дозволяють виростити боби з білим кольором стулок, мають на поверхні фіолетово-пурпурні вкраплення. При вимірюванні довжина кожного боба може досягти 18 мм. Володіє середнім терміном дозрівання. Набуває невеликий пергаментний шар і білі насіння до закінчення періоду вегетації.
Інь–янь радує власників підвищеною врожайністю. Кущі зазвичай виростають не більше 45 див. Свою назву рослина отримала завдяки цікавому забарвленню. На бобах можна побачити малюнок, що нагадує відомий подвійний символ.
Ще один незвичайний екземпляр називається Фіолетова мрія. Він має середні терміни дозрівання. Боби мають подовжену форму і насичений фіолетовий колір. Така високоросла рослина гарна не тільки в період цвітіння, але і перед збиранням урожаю, який завжди надзвичайно багатий.
Відео «Вирощування квасолі»
З відео Ви дізнаєтеся, як правильно вирощувати квасолю.
https://www.youtube.com/watch?v=-Lx8llSHNgU