Ситуація, коли ранні осінні заморозки гублять весь врожай томатів, далеко не рідкість. Про те, як прискорити дозрівання помідорів в теплиці або у відкритому грунті, які способи і прийоми допоможуть стимулювати цей процес піде мова в цій статті.
Зміст статті (Содержание)
Вплив підгодівлі на налив і дозрівання помідорів
Досвідчені городники знають: чим простіше помідорам взяти з грунту необхідні для росту і розвитку речовини, тим швидше вони ростуть, дружніше наливаються і швидше дозрівають. На підставі цих спостережень був розроблений спеціальні метод дозрівання томатів за допомогою підгодівлі. Він був розроблений для теплиць, але і у відкритому грунті дає хороші результати — суджу з власного досвіду.Слідуючи цьому методу, через 20 днів після висадки розсади в теплицю або відкритий грунт проводять першу підгодівлю рослин сумішшю коров’яку і нітрофоски. Для приготування робочого розчину на відро води додають 0,5 рідкого коров’яку і розчиняють в цій суміші 1 ст. ложку нітрофоски. Отриманою сумішшю проводять кореневу підгодівлю рослин.
Через 10 днів проводиться друга підгодівля. В 10 л води розчиняють чайну ложку сульфату калію і столову ложку нітроамофоски або, що краще, спеціалізованого комплексного мінерального добрива. Як і в першому випадку, проводять кореневе підживлення. Норма витрати робочого розчину в обох випадках — близько 1 л на томатний кущ.
Через 15 днів після другої підгодівлі виконується третя. У 10 л води розчиняються 1 столова ложка суперфосфату і 2-2,5 склянки деревної золи. Для стимуляції росту і наливання плодів в розчин додається столова ложка гумату натрію. При кореневій підгодівлі цим розчином витрата становить 0,5-0,7 л під кожен кущ.
Деякі городники вважають за краще не змішувати добриво і стимулятор росту, а використовують рідкий розчин гумату натрію для кореневої підгодівлі. В цьому випадку норма витрати робочого розчину, до складу якого входять суперфосфат і деревна зола, збільшується до 1 л на кущ.
Використовуючи для стимуляції дозрівання помідорів підгодівлі, потрібно враховувати, що використання азотовмісних добрив, як органічних, так і мінеральних, в цій системі зведено до мінімуму.
І це не випадково: внесення азотних добрив у період формування і дозрівання плодів призведе до нарощування зеленої маси, отже, терміни дозрівання не скоротяться, а розтягнуться. Та й на смаку зрілих плодів такі підгодівлі позначаться не кращим чином.
При використанні цього способу стимуляції перші помідори в теплиці дозрівають на 45-50 день. У відкритому грунті цей процес трохи «гальмується» впливом інших, не завжди сприятливих для помідор природних чинників, але результат буде теж вельми і вельми помітний.
До того ж практично всі, хто використовував цей метод, відзначають не тільки прискорення термінів наливання і дозрівання плодів, але і більш дружню віддачу рослинами продукції.
Вплив поливів на терміни дозрівання томатів
Без достатньої кількості вологи в грунті виростити хороший урожай помідор неможливо. Необхідна волога і для формування зав’язі, і для наливання плодів. Тому правильно організований полив теж певною мірою сприяє стимуляції дозрівання плодів.
Вирішуючи питання з поливами, потрібно враховувати, що помідори дуже не люблять різких стрибків вологості грунту. Тому потрібно регулярно поливати, але при цьому не старатися понад міру — підвищена вологість провокує появу на рослинах фітофтори і різних гнилей.
Якщо на томатних кущах вже сформована певна кількість плодів, а ви з якихось причин допустили пересихання грунту під ними, то краще зовсім припинити поливи та підживлення.В цьому випадку сформовані плоди швидко наллються і дозріють. Якщо ж помідори після пересихання грунту полити, то майже напевно у плодів потріскається шкірка і більшість з них згниють ще зеленими.
Агротехнічні прийоми прискорення дозрівання томатів
Крім спеціальної системи підгодівлі, є й інші агротехнічні прийоми, що сприяють швидкому дозріванню томатів.
До таких агротехнічних прийомів можна віднести:
- пасинкування і прищипування верхівок;
- видалення на рослинах зайвого листя;
- часткове пошкодження кореневої системи;
- травмування стебла;
- свідоме травмування плодів;
- «голодний пайок».
Ці способи стимуляції дозрівання можна застосовувати як окремо, так і в комплексі, послідовно використовуючи 2-3 з перерахованих способів.
Пасинкування і прищипування верхівок помідор
Цей агротехнічний прийом практично завжди використовується овочівниками для формування кущів високорослих томатів як в теплицях, так і у відкритому грунті, допомагає прискорити дозрівання томатів.
При видаленні пасинків і зайвої зав’язі відбувається перерозподіл: поживні речовини, які кущ витратив би на підтримання життєдіяльності віддалених частин, використовуються рослиною на наливання і дозрівання плодів.
Прищипування верхівок надає на рослину аналогічну дію. Поживні речовини, які томатний кущ витратив би на подальше зростання, використовуються ним для дозрівання плодів.
Видалення зайвого листя
Теж відомий прийом, який багато городників використовують для боротьби з фітофторозом. Видаляючи на кущі частину листя, особливо нижнього, що звисають до землі, можна забезпечити не тільки надходження більшої кількості поживних речовин до плодів, але і організувати їх краще висвітлення сонцем, що теж позитивно позначається на термінах дозрівання томатів.
Часткове пошкодження кореневої системи
Суть цього методу полягає в свідомому пошкодженні деякої частини кореневої системи томатного куща. Знову ж прискорення дозрівання помідор відбувається через перерозподіл потоків поживних речовин, які, не маючи більше можливості живити коріння, піднімаються вгору по стеблу, живлячи плоди, щоб вони швидше доспівали.
Щоб виконати цей прийом, основу помідорного куща обхопіть двома руками біля самої землі і обережно тягніть вгору, поки не почуєте характерні прицмокування. Ці звуки видають дрібні корінці, що обриваються. Як тільки їх почуєте, відразу ж припиняйте тягнути, інакше можете обірвати корінь повністю.
Травмування стебла
Прийом досить спірний, але деякі городники вважають його досить ефективним для стимулювання дозрівання томатів. Суть його така ж, як і в попереднього способу: часткове перекриття надходження поживних речовин до кореневої системи і перенаправлення їх для якнайшвидшого наливання і дозрівання плодів.
Є два способи виконання цього агротехнічного прийому. У першому випадку стебло на рівні 8-14 см від землі перехоплюють тонким гнучким дротом, здавлюючи його, але не перерізаючи повністю. Другий спосіб полягає в поздовжньому розрізанні частини стебла на дві половинки.
Такий розріз виконується на висоті 5-6 см від землі, а довжина самого розрізу повинна становити близько 7 см. Щоб розрізані половинки стебла розвести в сторони, між ними вставляють сірник, зубочистку або невелику дерев’яну тріску.
Початківцям городникам я цим прийомом все ж не рекомендував би зловживати. Він дуже травматичний, при його виконанні дуже легко «перестаратися» і погубити рослину. Якщо ж дуже хочеться перевірити його ефективність власними руками, то попрактикуйтесь спочатку на 2-3 кущах, і лише трохи «набивши руку, переходіть до решти.
Свідоме травмування плодів
Помідори з травмованою шкіркою дозрівають швидше своїх цілих побратимів. Тому, щоб плоди швидше зріли, можна зробити 2-3 проколи шкірки біля основи плодоніжок томатів.
Щоб виконати цю операцію, беруть тонку загострену дерев’яну паличку, і склянку з горілкою або розведеним до міцності горілки спиртом.
Продезінфікувавши дерев’яну паличку, нею акуратно протикають шкірку зеленого томата на глибину 2-3 мм, знову дезінфікують, протикають наступний плід і т. д. — на скільки вистачить терпіння. Сам я не прихильник цього способу – дуже трудомісткий, та й лежкість дозрілих помідор погіршується. Хоча на смакових якостях плодів така операція ніяк не позначається.
“Голодний пайок”
Один з найбільш маловитратних як за часом, так і за ресурсами, прийомів. Особисто мені він подобається тим, що нічого робити з помідорами не треба. Просто в середині липня повністю припиняють догляд за помідорною грядкою: ніяких поливів і підгодівлі більше на ній не проводять.
Посидівши з тиждень на такій «дієті», рослини починають посилено живити сформувалися зав’язі. В результаті, в залежності від погодних умов, дозрівання плодів прискорюється на 5-10 днів.
Але є у цього способу і негативна сторона — в результаті передчасного припинення догляду за рослиною виходить недобір врожаю.
Спеціальні способи прискорення дозрівання помідорів
Крім агротехнічних прийомів, існує чимало і інших способів прискорити дозрівання помідор:
- обприскування спеціальними препаратами;
- стимуляція етиленом;
- введення в плоди етилового спирту.
Обприскування спеціальними розчинами
Цей спосіб широко застосовується для того, щоб прискорити дозрівання томатів при вирощуванні їх у промислових масштабах — як в тепличних комбінатах, так і на помідорних плантаціях.
Для приготування розчинів можна використовувати спеціальні препарати-дефоліанти: Етефон, Кампозан, Етрел та ін., а можна приготувати таку суміш вдома з підручних матеріалів.
Існує чимало варіантів таких розчинів, найпопулярнішими з яких є:
- спиртова настоянка йоду (40 крапель розводять у відрі води);
- сечовина (80-100 гр на 10 л води);
- кухонна сіль (0,5 кг на 10 л води);
- обробити суперфосфатом (2 ст. ложки на відро води);
- пергамент калію (середньорозовий розчин).
Принцип дії всіх перерахованих розчинів аналогічний: приготовленими розчинами потрібно обробити помідорні грядки, причому дуже рясно — розчин повинен буквально стікати з листків, як після гарного дощу. Через 3 дні після такої обробки рослини скидають листя, а через 7-8 днів сформовані плоди починають буріти.
Стимуляція етиленом
Цей спосіб часто застосовують для прискорення дозрівання зірваних зелених томатів, підкладаючи до них 2-3 шт. стиглих. Етилен, який виділяється стиглими плодами, в рази прискорює дозарювання основної маси зелених помідорів.
Можна використовувати цей спосіб і для стимулювання дозрівання помідор на кущі. На помідорну кисть надягають щільний поліетиленовий пакет, в який кладуть стиглий помідор, половинку яблука або бананову шкірку, які теж є багатими джерелами етилену.
Звичайно через три дні стимуляція кисті закінчується, і пакет надягають на іншу кисть. Через 5-6 днів після зняття пакету, плоди на кисті дружно стануть бурими.
Введення в плоди етилового спирту
Спосіб ефективний, але особисто для мене мало привабливий, тому що дуже витратний за часом. Полягає він у введенні за допомогою шприца в кожен зелений плід томатів по 0,5 мл етилового спирту.
Через 4-5 днів після цієї операції помідори почнуть буріти, а через два тижні плодоношення буде повністю завершено. Цей метод часто використовується городниками в невеликих теплицях, коли потрібно швидко зібрати урожай і звільнити місце для вирощування іншої продукції.
Деякі городники повністю викопують томатний кущ і підвішують його в сараї або коморі до стелі догори корінням. Помідори на такому кущі теж дозріють швидше, ніж на грядці, хоча і повільніше, ніж обірвані.
Використовуючи перераховані способи, можна набагато прискорити дозрівання помідор. Але все ж використовувати таку штучну стимуляцію слід обережно, оскільки майже всі з перерахованих способів ведуть до недобору врожаю. Тому важливо дотримати золоту середину.