Від якості посуду для готування буде залежати не тільки зовнішній вигляд вашої кухні, естетика подачі, але і якість страви.
Кулінарія – дуже складне мистецтво, іноді причиною ваших підгорілих млинців може стати зовсім не порушення рецептури або невміння готувати, а неякісна, тонка сковорода. Тому кухонне начиння повинне бути зручним, безпечним і якісним.
На думку відомих шеф-кухарів, хороший посуд для приготування їжі робить процес готування більш простим, приємним і цікавим, а блюдо — більш смачним. Зовнішній вигляд каструль і сковорідок також важливий, вони повинні добре вписуватися в інтер’єр кухні. Краще вибирати крашталевий посуд або комплекти посуду, щоб всі елементи були виконані в одному стилі, але це не обов’язково — на якість страв різниця не вплине.
Зміст статті (Содержание)
Асортимент посуду для готування
При виборі елементів для приготування страв, потрібно враховувати тільки індивідуальні потреби, розміри і стиль оформлення вашої кухні. Всі види посуду для приготування їжі можна розділити на категорії:
- Ковш.
- Каструля.
- Сковорідка.
- Форми для випічки.
- Кришки для посуду.
- Набори каструль і посуду.
Важливо, щоб придбаний вами посуд для готування був практичним. У базовому наборі може не бути сковорідки для млинців або яєчні, так як вона не функціональна. Зате там обов’язково повинні бути мінімум 2 каструлі, універсальна сковорода і ковшик.
Як вибрати посуд
Вибирати посуд потрібно не тільки за зовнішнім виглядом, хоча то, як він впишеться в інтер’єр кухні, дуже важливо.
При виборі, потрібно також враховувати тип плити, яку ви використовуєте. У більшості випадків підходить посуд з алюмінію, з товщиною стінок мінімум 3 мм. Дно каструль має бути товстим, так як воно стикається з конфоркою і, якщо матеріал тонкий, швидко деформується. На сучасних каструлях часто роблять листкове дно, воно дозволяє посуді швидко нагріватися, але не горіти.
Також важливо, щоб дно виробу було рівним, особливо якщо ви готуєте на плиті зі склокераміки. Для індукційної плити підійде чавунний посуд, мідні або сталеві вироби. Це єдиний тип плити, на якому не варто використовувати алюмінієві каструлі — вони просто не нагріваються. На виробах від відомих виробників зазвичай є маркування, для якої плити вони передбачені. Тому важливо купити хорошу сковорідку або інший вид посуду у перевірених продавців.
На газовій плиті можна готувати в будь-якому посуді, тут вибір буде обумовлений типом страви: гасити або варити краще в сталевому посуді, в антипригарній можна смажити, тушкувати або варити на маленькому вогні, а в чавунній – готувати на великому вогні.