Зелений чай. Користь і шкода. Як правильно заварювати і пити зелений чай

8

Зелений чай

Зелений чай, як і чорний – в природі, це багаторічний чагарник, що відноситься до вічно зелених рослин виростає переважно в тропічних регіонах Землі. Зелений чай володіє властивими тільки йому корисними властивостями, має істотні відмінності від чорного чаю.

Батьківщиною зеленого чаю є Південно-Східна Азія. До теперішнього часу, основний обсяг вирощування зеленого чаю припадає на Китай, Індію та Африку. Але купити зелений чай ви можете практично в любій країні світу.

Відмінність зеленого і чорного чаю

Колір листа в сухому вигляді.

Перша і очевидна відмінність сортів. Відповідно лист зеленого чаю може бути від насичено зеленого кольору до сіро-зеленого. Чорний же чай, часто має темно-коричневий або ж насичено чорний колір.

Різний спосіб обробки і ферментації.

Зелений і чорний чай – це продукт однієї і тієї ж рослини, проте спосіб виробництва робить з них два абсолютно різних продукти. Зелений чай, менш ферментований на відміну від чорного. Така властивість обумовлена способом обробки. Зелений чай виготовляється більш простим способом, його не піддають обробці в умовах високої температури і вологості, тому листи зберігають свій зелений колір і практично не окислюються. Рівень ферментації становить 10-12%. На відміну від чорного чаю, який сушиться при високій температурі і вологості. Ступінь окислення і ферментації чорного чаю досягає 80%. Рівень ферментації не свідчить про корисність або шкідливості, того чи іншого виду. Під час ферментації зелений і чорний чай набувають деяких додаткових властивостей, про які ми поговоримо нижче в статті.

Смакові властивості.

Читайте по темі:  Як зробити коптильню для риби своїми руками

Зелений чай має більш гіркуватий смак, на відміну від чорного. Особливо це помітно якщо заварити міцний чай.

Відмінності в складі речовин.

В цілому склад чорного і зеленого чаю схожі, але мають деякі відмінність у складі пов’язані з їх виробництвом. У зеленому чаї, на відміну від чорного чаю, міститься велика кількість антиоксидантів, які зберігаються через відсутність численних процесів окислення на стадії виробництва. У зеленому чаї міститься більше кофеїну.

Спосіб і швидкість заварки

Зелений чай заварюється при температурі від 80 до 90 градусів Цельсія, що б зберегти деякі корисні речовини. У той час як чорний чай необхідно заварювати і заливати вже киплячою водою, тільки так вийде найбільш насичений напій.

Зелений чай

Користь зеленого чаю для людини

Надає підбадьорливий ефект і активізує мозкову активність.

Така властивість обумовлена вмістом великої кількості теїну в складі зеленого чаю, який є аналогом, звичного нам, кофеїну. Ось чому, ми відчуваємо різну дію при вживанні кави і міцного заварного чаю, дія якого, більш м’якше відчувається.

Очищення організму і профілактика запальних процесів.

Вміст великої кількості антиоксидантів – катехінів, пригнічує дію вільних радикалів і руйнує їх, виводить шлаки з організму і захищає печінку від токсинів. Великий вміст вітаміну С, сприяє профілактиці онкологічних захворювань.

Може як підвищувати так знижувати тиск.

Залежно від способу заварювання зелений чай надає різний вплив на кровоносний тиск. Якщо його заварювати до 2 хвилин, у воді 70-80 градусів Цельсія, то напій буде знижувати тиск. Якщо ж у воді з більш високою температурою і протягом часу від 5 до 10 хвилин, то такий чай буде надавати зворотний вплив і підвищувати тиск.

Уповільнює процеси старіння.

Читайте по темі:  Купуємо квартиру в Києві: краще діяти самому чи через агентство?

Вміст цинку в складі, сприяє зміцненню і росту волосся і нігтів. Якщо вмиватися зеленим чаєм вранці і ввечері, то підвищується тонус шкіри, а так само з’являється відтінок легкої засмаги на шкірі обличчя.

Як правильно заварювати зелений чай

Як правильно заварювати зелений чай

Температура і якість води для заварки

Найкращою водою для заварювання зеленого чаю буде не доведена до кипіння очищена вода. Заливати заварку крутим окропом категорично не рекомендується. Температура води при зіткненні з сухою заваркою не повинна перевищувати 90 градусів Цельсія, якщо ви хочете отримати міцний напій з високим вмістом кофеїну, що підвищує тиск. Якщо заварювати чай у воді з температурою 70-80 градусів Цельсія, не більше, то такий чай здатний знизити тиск і ефект від вживання буде відрізняться. Заливши ж заварку відразу ще киплячою водою, ви вб’єте більшість корисних речовин, що в ньому містяться.

Посуд для заварювання

Для того що б вийшла насичена заварка, необхідно використовувати ємності які тривалий час здатні утримувати температуру води без істотної зміни. Для цих цілей добре підходить термос, порцелянові або глиняні чайники, емальований чавун. Перед заварюванням, посуд рекомендується обдати окропом, підігріта таким чином ємність, не буде поглинати частину температури гарячої води. Попередньою тепловою обробкою усуваються сторонні запахи, які може ввібрати чай. Під час заварювання чайник із заваркою додатково можна обернути вовняною тканиною або рукавицею, що дозволить максимально зберегти температуру всередині. Придбати якісний зелений чай а також посуд для його заварки, ви можете в інтернет магазині кави в Україні.

Об’єм заварки

Однієї чайної ложки середньолистового чаю на один кухоль об’ємом 200-250 мл буде достатньо. Якщо ж ви любитель міцного і терпкого чаю, то вже знаєте свою пропорцію заварки на об’єм ємності. Але при цьому слід пам’ятати про ті негативні наслідки, якими може нагородити міцний зелений чай, при перевищенні норми його споживання.

Читайте по темі:  Як провести бетонування двору приватного будинку і доріжок в саду

Як правильно заварювати зелений чай

Час заварювання

Час заварювання для міцного чаю становить від 5 до 10 хвилин. Час заварювання для легкого, понижуючого тиск чаю становить 1-2 хвилини. Після чого, рекомендується процідити заварку, відокремивши чайне листя від самого напою. Таким чином, ви збільшите споживання чаю і запобігаєте утворенню шкідливих речовин з листя чаю.

Норма вживання зеленого чаю

Нормою вживання зеленого чаю середньої і малої міцності згідно з рекомендаціями фахівців є 4-5 кухлів об’ємом 200-250 мл. Якщо ж ви любитель міцних заварок, то дану норму слід скоротити вдвічі. У розрахунку 10 г сухого чаю на одну дорослу людину.

Крім сторонніх рекомендацій до вживання, необхідно завжди орієнтуватися на власний стан і відчуття після випитого чаю. Якщо є запаморочення, не нормально прискорене серцебиття та інші дискомфортні відчуття, необхідно або ж знизити норму споживання напою або повністю відмовитися від нього. У кожного з нас різні особливості організму, тому один і той же об’єм міцного напою може надавати протилежний вплив на різних людей.

Зелений чай – прекрасний, підбадьорливий і корисний напій, який разом із загальною користю для здоров’я, дає гарний настрій і радість. Щоб користуватися всіма дарами цього природного напою слід дотримуватися норми його споживання і елементарні правила заварювання, адже будь-який, навіть найкорисніший продукт при його надмірному споживанні може надавати не тільки сприятливий вплив.

Оцініть, будь ласка, статтю!

Не дужеТак собіПідійдеДобре!Супер! (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Завантаження...