Задумка виготовити коптильню для гарячого копчення риби у вигляді вкладиша в дворовий мангал з’явилася давно, але ніяк не міг знайти нержавіючий матеріал на всі деталі…
Але тут на моїй основній роботі закрили ділянку гальванічних покриттів, демонтували короби вентиляції. Короби ті були зварені ще в радянські часи з листів харчової 2-міліметровою нержавійки. Відмінний матеріал для ящика і кришки коптильні. А як коптити рибу в коптильні гарячого копчення, щоб вона була смачною та соковитою ви можете прочитати на сайті superdachnik.com.ua.
На решітку і піддон взяв смужки листової нержавіючої сталі потоньше – міліметрівку.
Решітка оригінальна тим, що оснащена ручками і ніжками. Дуже зручно готове копчене блюдо переносити і ставити прямо на обідній стіл.
Піддон, зварений з трьох однакових лотків, задуманий для збору крапель жиру і легко пропускає гарячі димові гази. Він також має ручки і ніжки.
Коптильня мангал для риби своїми руками креслення
Для створення скриньки я вирізав за розміром аркуші для корпусу і двох стінок, загнув їх по лінії днища і відбортовки, приварив боковини до корпусу, доповнив відбортовку вставками 12×12 мм по кутах. Потім виготовив і приварив дві ручки смуги з нержавіючої сталі 2 мм, завширшки 15 мм
На кришці симетрично приварив дві ручки смуги з нержавіючої сталі 2 мм, завширшки 15 мм. Потім приварив 4 температурних зачепа 20x12x2 мм до загибу листа кришки по кутах.
Для решітки придбав 12 шампурів і з них зварив сітку з кроком 20 мм. смуги З нержавіючої сталі 2 мм, завширшки 15 мм зігнув і приварив до решітки ніжки і ручки.
Для піддону нарізав листи для трьох лотків, загнув у них поздовжні кромки по 10 мм. Приварив до лотків стіночки з обрізків шампурів, виготовив смуги з нержавіючої сталі 2 мм і шириною 15 мм дві ніжки і приварив до них два лотка. А потім на чотири вставки 20×15 мм підняв над ніжками і приварив третій лоток. До верхнього приварив дві ручки, зігнуті з шампура.
Після старанної зачистки і поліровки всіх швів провів перший випробувальний випал з невеликою кількістю вишневої стружки. Вдало!
З появою нового для сім’ї харчового агрегату з’явилися додаткові приємні обов’язки: поїхати на рибалку за рибою, почистити улов, і звичайно, приготувати вечерю з домашніми копченостями… З коптильнею і життя яскравішим!