Після того, як зібраний урожай, саме час подумати, як зберегти яблука. Важливо для фруктів створити такі умови, щоб вони якомога довше зберегли свій привабливий вигляд. Зі статті дізнаємося про те, як зберегти яблука до весни.
Зміст статті (Содержание)
Найбільш підходящі умови
Яблука вдасться зберегти надовго, якщо будуть дотримані наступні умови:
- температура в приміщенні не повинна бути нижче -1 і вища +1 градуса, але є сорти, зберігання яких допускається і при температурі повітря +2…4 ℃;
- вологість повітря від 85 до 95%;
- для зберігання краще вибирати прохолодне місце (підвал, погріб, балкон або лоджія);
- в якості тари підійдуть ящики з дерева, картону, пластику або плетені корзини (дуже важливо, щоб контейнер був сухим).
Дотримуючись всіх необхідних вимог можна легко домогтися того, що яблука зможуть пролежати 5-8 місяців. Якщо були застосовані азотні добрива, то не варто розраховувати на те, що яблука-довго пролежать, оскільки вони втрачають свою щільність.
Процес підготовки
Рекомендується вибирати сорти, які зберігаються більш тривалий термін, такими, наприклад, є «Північний синап», «Джонатан», «Олімпійська» та ін. Яблука даних сортів мають більш щільну шкірку, а смак і поживні речовини зберігаються аж до дозрівання нового врожаю (близько 8 місяців).
Щоб яблука не зіпсувалися так швидко, важливо дотримуватися простих правил збору врожаю. Збір здійснюється в суху сонячну погоду. Зриваються яблука дуже обережно, щоб не пошкодити плід або плодоніжку. Спочатку обриваються нижні гілки, потім верхні, далі їх обережно укладають в підготовлену ємність.
Протягом наступних двох тижнів яблука залишають в прохолодному місці, щоб виявити пошкоджені плоди. Далі яблука необхідно перебрати, залишивши тільки здорові і без пошкоджень. Як тільки плоди будуть розсортовані за розміром і сортом, можна почати процес їх закладки на зиму.
Важливо! Перед укладанням на зиму, яблука не можна мити і витирати, оскільки важливо зберегти їх природний восковий наліт.
Відео: Як правильно зберігати яблука?
Корисні поради
Дотримуючись простих рекомендацій, можна надовго зберегти первинний вигляд яблук. Ось деякі з них:
- не варто фрукти переносити з прохолодного приміщення в більш тепле і навпаки, оскільки різкий стрибок температури призводить до псування плоду;
- не потрібно зберігати яблука поблизу інших фруктів і овочів, плоди здатні виділяти етилен, завдяки якому інші продукти починають дозрівати швидше;
- перед закладкою плоди можна обробити гліцерином, парафіном, бджолиним воском і т. д. (така обробка неприпустима, якщо фрукти будуть їсти діти);
- періодично важливо переглядати плоди і прибирати зіпсувалися.
Створивши сприятливі умови, не складе труднощів зберегти яблука до самої весни.