Підготовка винограду до зими – це цілий комплекс заходів. Їх своєчасне виконання дозволить рослині безболісно пережити холоди. В статті читайте про усі тонкощі підготовки винограду до зими.
Зміст статті (Содержание)
Підготовка винограду до зими: обрізка і обприскування
Щоб виноград без втрат пережив зиму, його необхідно правильно до неї підготувати. Восени такі заходи, як укриття винограду на зиму, обрізка і обробка від шкідників проводять з кінця жовтня по початок листопада. Терміни залежать від регіону України і кліматичних факторів.
Починати осінню обробку винограду слід з обрізки. Вона проводиться після закінчення збору врожаю і після того, як з лоз повністю опаде листя.
В ході осінньої обрізки видаляють всі хворі, сухі і зайві пагони. Обрізка убезпечить виноград від шкідників і хвороб.
Після цього можна переходити до обприскуванню. Для нього можна використовувати бордоську рідину, мідний або залізний купорос, гашене вапно або інші сполуки, які не зашкодять рослині.
При цьому рекомендується дотримуватися наступної дозування:
- Мідний купорос розводиться в кількості 100 грам на 10 літрів води. Дуже важливо ретельно перемішати рідину, щоб гранули без залишку розчинилися. Використовувати слід 2 літри розчину на кущ винограду.
- Бордоська рідина застосовується у вигляді 1% розчину, велика концентрація може спалити виноград. Готовий склад можна придбати в спеціалізованому магазині або зробити в домашніх умовах, змішавши половину склянки мідного купоросу з трохи більшою кількістю гашеного вапна у відрі води.
- Розчин гашеного вапна містить 2 літри води і один кілограм негашеного вапна, розчинені в 10 літрах води. Наноситься на лози такий розчин малярським пензлем або звичайним віником.
Крім того, для осінньої обробки винограду можна використовувати народні засоби. Наприклад, 2 кг свіжої картоплиння, залитої 10 літрами гарячої води, допоможуть від павутинного кліща, якщо обприскати кущ настоявшимся розчином. А 5% розчин йоду врятує винограду від сірої гнилі.
Як і коли вкрити виноград на зиму: 2 простих способи
Залежно від регіону України і погодних умов, укриття винограду проводять з кінця жовтня по початок листопада. Столові сорти винограду потрібно вкрити до настання перших заморозків. Винні – коли встановляться стабільні морози від -3 до-7оС.
Деякі стверджують, що виноград можна і зовсім не вкривати на зиму, так як лозі не страшні морози, особливо в південних регіонах. Морози-то може і не страшні, а от обледениение – так. Тому все ж виноград краще на зиму пригинати і вкривати.
Існує два найпоширеніших методу укриття виноградної лози на зиму.
Чим вкрити виноград на зиму: утеплення землею
Це засипання обрізаних лоз шаром землі приблизно в 10-15 сантиметрів. Такий спосіб найпростіший, але і самий ненадійний. Так як грунт може змити дощами або розкидати вітром.
Як укрити виноград на зиму без прикапывания: комбінований метод
Досвідчені виноградарі рекомендують використовувати комбінований спосіб укриття лози.
Перший шар укривного матеріалу можна варіювати: спанбонд (агроволокно), пінопласт або руберойд. Другий шар – це прозора плівка. Вона виноград захищає від вологи. По боках укриття треба трохи присипати землею або покласти інший вантаж.
Якщо на дачі є шкідники (гризуни), то зверху на укривний матеріал кладуть отрутохімікати.
З настанням тепла, укриття обов’язково знімають, інакше виноград може запріти і почати гнити.