Сьогодні волоські горіхи, які вперше стали відомі людям ще багато років тому, а саме у Стародавній Персії, доступні всім. А в ті часи їх могли вживати тільки члени царських родин. Плоди горіха цінуються і донині. Їх вирощують як для власного використання, так і на продаж. Іноді люди задаються питанням, як розколоти волоський горіх в домашніх умовах швидко і надійно? Сьогодні ми розповімо про найбільш популярні способи, що дозволяють здобути смачний горішок.
Зміст статті (Содержание)
Горіхокол
Вже багато років більшість людей використовують таке зручне пристосування для колки горіхів, як горіхокол. Але якщо раніше цей пристрій був в одному стандартному екземплярі, то тепер можна замовити по Інтернету або придбати в магазині різні види горіхоколів. Один з них зроблений з металу і за формою нагадує щипці. Для роботи з ним слід затиснути горіх між парою рифлених пластин, а руками в цей час добре натиснути на ручки. Якщо ви прагнете отримати цілі ядра, то не перестарайтеся з силою натискання.
Ще одна горіхоколка для волоських горіхів є пристосуванням, яке має дві литі пластини з поглибленнями для приміщення плода. Пластини надійно закріплені між собою пружиною.
Як колоти волоські горіхи такою штукою? Кожен потрібно помістити між пластинами і натиснути. При цьому залишки шкаралупи не розлітаються в сторони. Чим колють горіхи ще? Деякі умільці досить успішно намагаються розколоти їх часникодушилкою, плоскогубцями, пассатижами, газовим ключем.
Відео «Різні методи»
З відео Ви дізнаєтеся безліч методів, як розколоти ядро волоського горіха
Пляшка шампанського
Не особливо відомий, але теж дієвий спосіб. Можна використовувати порожню пляшку з-під шампанського. Отже, як правильно колоти волоські горіхи таким способом?
Радять взяти дошку для нарізання продуктів, помістити на неї горіх і кілька разів вдарити по ньому дном. Оскільки там є поглиблення, це позбавить вас від вискакування плода і необхідності ловити його по кухні. На деяких відео можна подивитися, як колоти горіхи, використовуючи пляшку з-під шампанського і залізний молоток для відбивання м’яса.
Варто сісти на диван або стілець, помістити між ніг дошку для нарізання продуктів, поставивши на неї пляшку шийкою вгору. На неї попкою вгору кладеться горіх, який потрібно утримувати однією рукою, а другою сильно вдарити по ньому бічною стороною молотка. Цей спосіб підійде для волоського горіха, але не може бути використаний, наприклад, для фундука.
Невеликий молоток
Можна використовувати звичайний молоток. Для того, щоб розколоти горіх необхідно покласти його на дошку для нарізання продуктів або іншу стійку поверхню. Далі потрібно вдарити молотком досить сильно. Але не надмірно, щоб не отримати кашу з ядерець, шкаралупи і перегородок.
Особливо важливо це для тих, хто, розколюючи плоди, планує використовувати їх для продажу. Необхідно дотримуватися обережності, щоб не пошкодити пальцям. Можна скористатися дошкою, яка має поглиблення для горіха. Є ще одна хитрість. Щоб не збирати потім шкаралупу по всій кімнаті, радять класти плід перед ударом в полотняний або поліетиленовий пакетик.
Двері і косяк
Даний спосіб досить відомий серед населення. Багато поколінь кололи горіхи, вставляючи їх в щілину між дверима і косяком. При цьому важливо закривати двері повільно. В іншому випадку ви ризикуєте отримати кашу з ядра, перегородок і шкаралупи.
Після тріску шкаралупи потрібно відокремити ядро. Але сьогодні, коли з’явилися сучасні зручні горіхоколи, можна і не ризикувати дверною обшивкою, яку можна просто подряпати.
Окріп
Не всім відомо про полегшення розколювання горіхів внаслідок впливу на них звичайним окропом.
Потрібно просто помістити потрібну вам кількість плодів в киплячу рідину і витримати мінімум півгодини. Так вдається розм’якшити шкаралупу. Після чого залишиться лише розділити її кухонним ножем, акуратно знявши перегородки.
Це один із способів, що дозволяє витягти ядра цілими.
Вплив високих температур широко застосовується і при підсушуванні плодів протягом 15 хвилин в прогрітій до 200 градусів духовці. Після охолодження горіхів розм’якшена шкаралупа, по якій ударяють молотком, легше відокремлюється від ядра.