Ріпчасту цибулю просто незамінний в кулінарії, тому його вирощує кожен городник. Але якщо з урожаєм непорядок, значить, щось ви робите не так. Можливо, обраний сорт не підходить для вирощування у вашому регіоні? Адже кожен сорт цибулі має певний термін дозрівання.
Зміст статті (Содержание)
Кращі сорти ріпчастої цибулі для України
Для того, щоб отримати рясний урожай цибулі, необхідно розуміти, які сорти краще підходять для вирощування в українських умовах. У кожного сорти ріпчастої цибулі є свої особливості, які повинен враховувати кожен городник.
Розглянемо найпопулярніші сорти цибулі для вирощування в вітчизняних умовах.
Червоний барон
Це кращий ранньостиглий сорт для тривалого зберігання. Цибулини червоного кольору, характеризуються гострим смаком і високим вмістом вітаміну С, підходять для використання в самих різноманітних стравах.
Стригуновский
Вітчизняний сорт скоростиглий, який також характеризується відмінними показниками лежкості. Є одним із самих розповсюджених в Україні.
Штуттгартер Різен
Середньостиглий сорт цибулі, який відрізняється підвищеною врожайністю. Цибулини можуть похвалитися великими розмірами і хорошими смаковими якостями.
Марковський
Якщо ви хочете знати, який сорт цибулі найкраще зберігається – зверніть увагу на сорт Марковський. Це найкращий сорт для тривалого зберігання і переробки, середньоранній, среднеострый на смак. Відмінною особливістю сорту є те, що він може зберігатися без втрати смакових якостей до півроку і практично несприйнятливий до більшості захворювань.
Рубін
Делікатесний солодкий сорт цибулі, який особливо цінується за чудові смакові якості. М’якоть червоного кольору, але інші продукти у поєднанні з цибулею цього сорту не забарвлюються. Використовується для багатьох салатів у свіжому і переробленому вигляді.
Глобус
Середньопізній сорт, цибулини мають гострий смак. Відмінною особливістю є те, що весь урожай дозріває одночасно. Може вживатися в їжу в свіжому вигляді, так і перероблятися, може зберігатися до 6 місяців.
Донецький золотистий
Високоврожайний середньостиглий сорт, який характеризується ще більшою лежкість, ніж попередні – до 8 місяців. Крім цього, сорт відрізняється відмінною стійкістю до більшості хвороб, може йти на переробку або вживатися в свіжому вигляді.
Веселка
Середньостиглий сорт цибулі, смак якого солодкий, а самі цибулини вживаються в їжу в свіжому вигляді. Це кращий сорт сімейного лука.
Вольський
Пізньостиглий сорт з напівгострий смак, добре підходить для салатів, відмінно витримує тривале зберігання.
Халцедон
Сорт з гострими на смак цибулинами, стійкий до таких поширених захворювань, як борошниста роса або сіра гниль.
Ці десять сортів ріпчастої цибулі є найбільш популярними для вирощування в Україні, але крім них існує ще безліч інших, які можуть відмінно проявити себе саме на вашій ділянці. Не бійтеся експериментувати, але при цьому дотримуйтесь умови догляду за культурою, і результат не змусить себе чекати.