Як садити, запилювати, розмножувати і переробляти обліпиху?

19

Це дводомна, роздільностатеві, вітрозапилювані рослина. На одних деревах бувають тільки жіночі квіти, а на інших тільки чоловічі квіти. Дерево досягає 2,5-3 метра у висоту. Пагони в неї колючі, їх кількість залежить від сорту. Ягоди насичено оранжевого кольору, вони дрібні. На смак вони кисло-солодкі, солодкі, дозрівають ягоди з середини серпня, і до кінця вересня, в залежності від сорту. Плоди обліпихи можуть протримати до зими, якщо їх не поїсть птаство. Її плоди містять багато активних речовин. Ягоди використовують в свіжому вигляді, а так само роблять масло обліпихи і різні консерви. Такі, як компот, джем, варення, вино, натуральний сік і консервують з цукром. Перші сорти обліпили були створені на Алтаї. Було створено близько 13 видів сортів. Потім їх вирощували в багатьох областях Росії. Ці сорти відрізнялися благодатним щорічним плодоношенням, їх середня маса плодів досягала до 0,9 грам.

Як садити, запилювати, розмножувати і переробляти обліпиху?

Підбираємо місце

Для обліпихи підходить легка за складом грунт. За механічним складом – це чорноземні, піщані і опідзолені в малому ступені. У заплавах річок обліпиха переносить тривале затоплення проточною (але не застійної) водою, яка збагачена киснем. Обліпиху небажано садити на ділянках поруч з грунтовими водами. Глибина залягання їх не повинно бути ближче 50 сантиметрів від поверхні. Обліпиху необхідно захищати від сильних вітрів. Обліпиха вітрозапилювані і зимостійка. Ділянку потрібно планувати шириною 100 метрів і довжиною до 400-500 метрів.

Для хорошого родючості грунт перед посадкою потрібно збагачувати органічними речовинами. Такими, як посівом однорічних рослин, сидератів (гороху з вівсом, гречки, вики, буркуну), а так само можна застосовувати органічні добрива. До них відносяться: гній, перегній, компост. Восени треба зробити суцільну оранку на глибину до 50 сантиметрів. У грунт можна вносити суперфосфат, так як обліпиха добре реагує на вміст у грунті фосфору.

Читайте по темі:  Плануємо хороший врожай: як правильно посадити чорну смородину навесні

Як садити, запилювати, розмножувати і переробляти обліпиху?

Посадка

Обліпиха любить сонце і тепло, тому її краще садити на сонячній стороні ділянки. Ранньою весною грунт дискують і боронують, вирівнюючи поверхню і закриваючи вологу. Перед тим як посадити культивують і накочують катками. Потім роблять розбивку ділянки.

Ями або борозни куди садять обліпиху, роблять поглиблення 30-40 сантиметрів, і заповнюють перегноєм. За бажанням в місці посадки вносять на дно по 200-300 грам суперфосфату. Садити потрібно вручну. Після посадковий полив виробляють по 12-16 літрів води в лунку. При цьому саджанці повинні залишатися в рівному, вертикальному становище.

Обліпиха погано переносить осінню, особливо пізню посадку.

Запилення

Як садити, запилювати, розмножувати і переробляти обліпиху?

Щоб отримає хороший урожай, потрібно на чотири жіночих рослин посадити одне чоловіче рослина. Таким чином запилення жіночих квітів пройде успішно, тому чоловіче рослина треба садити з підвітряного боку. Зазвичай пилок обліпихи розноситься вітром приблизно на 100 110 метрів, однак врожайність віддалених кущів знижується. Варто безвітряна погода під час цвітіння, то потрібно зрізати квітучу гілку з чоловічого дерева, і потрясти нею над квітучими жіночими рослинами. При невеликій площі ділянки, можна на жіноче чотирьох-п’ятирічне рослина прищеплювати гілку чоловічого дерева, і через пару років вона буде цвісти.

Зрошення і добриво

Як садити, запилювати, розмножувати і переробляти обліпиху?

Коріння обліпихи потрібно розмістити в грунт на глибину 80-90 сантиметрів. Щоб створити сприятливі умови росту і плодоношення, потрібно підтримувати необхідну вологість грунту, і на протязі всього періоду вегетації її поливають. Так само важливе значення має подзимний полив (перша половина жовтня), він необхідний деревам. Щорічно необхідно вносити мінеральні добрива (N120, P180, K120), вони дають прибавку врожаю.

Догляд за кроною

Після того як посадили саджанці їх не обрізають, а лише трохи вкорочують рослини з одним стеблом, щоб спонукати їх до розгалуження і утворення багатостовбурного куща.

Читайте по темі:  Основні помилки при поливі городу

Обліпиха дуже світлолюбна рослина, і з роками у неї всихає багато гілок, які необхідно видаляти санітарної обрізанням. У міру старіння куща йде переміщення плодоношення на периферію крони. Через це потрібно періодично омолоджувати кущі. Великі і всихають гілки потрібно своєчасно видаляти.

Як садити, запилювати, розмножувати і переробляти обліпиху?

Боротьба з бур’янами

Доцільно знищувати багаторічні бур’яни в чорному пару в період підготовки грунту під закладання обліпихи. З корнеотприскових багаторічних бур’янів шкідливі: березка польова, рожевий, жовтий осоти. Їх можна знищити внесенням гербіцидів в період бутонізації або цвітіння берізки, а для осоти повторюють обробку 2-3 рази через 40-45 днів. На ділянках засмічених багаторічними кореневищними бур’янами (пирій повзучий), необхідно застосувати Протизлаковий гербіциди рано навесні перед оранкою.

Збір врожаю

Основний збір збирання врожаю обліпихи – ошмигіваніе плодів дротяними гачками на початку періоду їх дозрівання. Якщо робити околачіваніе плодів, то це призведе до травмування гілок.

Як садити, запилювати, розмножувати і переробляти обліпиху?

Розмноження

Розмножується обліпиха зеленими живцями. Живці заготовляють в напівздеревілими стані, коли їх довжина сягає 20-25 сантиметрів (липень). Садять живці обліпихи з вершечки ниркою зростання. Довжина живців приблизно 15-20 сантиметрів. Пагони потрібно нарізати рано вранці, і до місця живцювання доставляють поліетиленових мішках. Зрізи оновлюють, видаляють 2-4 нижніх листа, збирають в пучок по 50-55 штук, і пов’язують гумовими кільцями. Перед посадкою живці занурюють підставами на глибину 3-5 сантиметрів в водний розчин регулятора росту на 15-17 годин. В якості якого можна використовувати індолилмасляної (0,01%), індолілуксусная (0,02%) кислоти. Температура розчину повинна бути 20-22 градуси.

Переробка плодів

З плодів обліпихи можна приготувати соки, натуральні, підсолоджені і змішані (купажовані), сирі джеми (протерта обліпиха з цукром), компоти лікувальні (асорті), джеми з морквою, мармелад і так далі.

Оцініть, будь ласка, статтю!

Не дужеТак собіПідійдеДобре!Супер! (Пока оценок нет)
Завантаження...

Залишити коментар

Please enter your comment!
Будь-ласка введіть своє імя