Ази виноградарства для новачків: все про весняну обрізку винограду

34

Азы виноградарства для новичков: все о весенней обрезке винограда

Виноградна лоза цікава тим, що чим більше її обрізати, тим більше їй це подобається! Початківці виноградарі повинні це знати і не боятися чистити лозу. Але перед початком робіт з опорядження виноградника потрібно розуміти суть проведених заходів. Давайте розбиратися, як правильно обрізати виноград навесні.

Багато початківці часто цікавляться, як обрізати виноград навесні? Адже весняна обрізка винограду не тільки підвищить врожайність, але і поліпшить смакові якості грон. Також за рахунок обрізки догляд за лозами буде легше, а дозрівання ягід буде швидше за термінами.

Коли обрізати виноград навесні

Весняна обрізка винограду проводиться до того, як почнеться сокорух, інакше випливає пасока перешкоджатиме загоюванню ран. Зазвичай обрізку починають робити на початку березня, коли температура повітря досягає 50С.

Якщо ви упустили цей момент, то потрібно обрізати лише висохлі старі пагони і непотрібні молоді, а формування куща провести шляхом вищипування зайвих вічок лози.

Весняну обрізку треба проводити добре заточеним і продезинфицированным інструментом. Зрізи повинні бути як можна більш рівними і гладкими, без тріщин і задирок.

Азы виноградарства для новичков: все о весенней обрезке винограда

Як правильно обрізати виноград

Є кілька правил, дотримуючись яких з обрізанням винограду успішно впорається навіть самий недосвідчений садівник:

  • Зріз повинен бути під прямим кутом. Це прискорить загоєння, так як площа рани буде менше, ніж при зрізі під ухилом;
  • Важливо видалити всі хворі і підмерзлі гілки;
  • Довгі пагони потрібно вкоротити до нормального зростання і на гілках залишити 7-12 нирок;
  • Пагони, які відплодоносили потрібно видаляти дуже акуратно, щоб не пошкодити багаторічну деревину. Для цього зрізи потрібно робити так, щоб в основі багаторічного втечі залишався пеньок заввишки близько півсантиметра;
  • На плодоношення потрібно залишити здорові пагони діаметром не менше 6 міліметрів, а більш тонкі і товщі одного сантиметра видалити.
Читайте по темі:  Що таке перевалка рослин? Різниця між пересадкою і перевалкою.

Якщо правильно і регулярно проводити весняну обрізку винограду, то поліпшується ріст куща, регулюється оптимальне співвідношення якості та кількості врожаю, підвищується імунітет рослини і виноградник омолоджується.

Азы виноградарства для новичков: все о весенней обрезке винограда

Важливо розуміти, що лоза, яка буде плодоносити, має світло-коричневий відтінок, і щоб отримати хороший урожай, кількість молодої лози потрібно суворо контролювати.

Весняна обрізка винограду нам як раз і допомагає підтримувати баланс між старими і молодими пагонами і дозволяє забезпечити кущ всім необхідним, щоб отримати восени рясний урожай.

Види формування виноградника

Формування виноградного куща може бути штамбовым і бесштамбовым.

Штамбовое формування більше підходить для невкритих зимостійких сортів або при вирощуванні винограду в теплих кліматичних регіонах. Процес формування куща займає 6 років.

  • У перший рік потрібно виростити два потужних повноцінних втечі винограду. Для цього на молодому кущі зрізують усі пагони, залишаючи лише два очки.
  • На другий рік втеча з кращим розвитком обрізають на 2-3 вічка і злегка підв’язують. Другий втечу обрізають на 2 очка і залишають запасним на випадок загибелі першого.
  • На третій рік сформувався молодий штамб обрізають на потрібній висоті, на штамбі залишають два верхніх втечі, вони будуть служити плечима кордону і їх потрібно закріпити в горизонтальному положенні, решту потрібно вирізати. На запасному втечі залишають два кращих, обрізають один на 2 нирки, другий на 5-6.
  • На четвертий рік верхні рукава обрізають відповідно до вимог сорту. За літо потрібно виростити повноцінні пагони так, щоб відстань між ними було не менше 20 сантиметрів, зайві пагони видаляють.
  • На п’ятий рік нову лозу обрізають на 2-3 вічка. З неї в наступному році будуть формуватися плодові ланки.
  • На шостий рік з двох нових пагонів на старому формується плодове ланка. Нижній, на сучок заміщення, обрізають на дві нирки, а верхній обрізають на 5-6.
Читайте по темі:  Шефлера – квітка, фото, рекомендації, відгуки

Азы виноградарства для новичков: все о весенней обрезке винограда

Надалі весняна обрізка винограду полягає в підтримці куща в стані шестирічного, тобто кущ повинен бути без зайвої порослі, красивий і родючий.

Штамбовое формування більше підходить для укривного винограду.

  • В перший рік з початком вегетаційного періоду на кущі повинно бути 4 очка. Якщо на молодому штамбі зросло 2 втечі, то обидва обрізають на 2 очка, а якщо виріс один штамб, то обрізають на 4 очка.
  • На другий рік молоді пагони, а в майбутньому рукави, обрізають на 2 очка.
  • На третій рік вже формуються плодові ланки, тому на рукаві видаляють всю лозу, крім двох найбільш близьких до кореня.
  • На четвертий рік кущ готовий до плодоношення, тому вирізають всю лозу, крім сучків заміщення, з яких формуються плодові ланки.

Азы виноградарства для новичков: все о весенней обрезке винограда

Надалі потрібно доглядати за кущем, як і при штамбовом методі, щорічно обрізаючи від зайвої порослі.

Слід пам’ятати, що найкращі пагони повинні бути без пошкоджень, здорові і добре визрілі.

Оцініть, будь ласка, статтю!

Не дужеТак собіПідійдеДобре!Супер! (Пока оценок нет)
Завантаження...