Якщо ви випадково пошкодили дерево, то обробляти рану необхідно за допомогою спеціального складу – садового вару. Він легко виготовляється в домашніх умовах і відмінно захищає деревину від несприятливих впливів.
Садовий вар або садова замазка мають обов’язково застосовуватися садівниками для обробки ран після обрізки дерев. Восени засіб захищає дерева від морозів, перепадів температури, а навесні – від розвитку грибкових та бактеріальних хвороб, вологи і температури.
Також рекомендується використовувати препарат у наступних випадках:
- Неакуратна щеплення пагонів;
- Неправильна обрізка;
- Випадкове пошкодження дерева або куща;
- Пошкодження деревини зайцями та іншими гризунами;
- Ураження деревини шкідниками і хворобами.
Зміст статті (Содержание)
Плюси і мінуси садового вару
Головна перевага садового вару полягає в простоті його використання. У застиглому стані вар легко наноситься на деревні рани, не бруднить руки та одяг, швидко пристає до поверхні. Також після застигання садовий вар відмінно утримує вологу, що не дає ранок пересихати.
З останнього переваги випливає і головний недолік складу:
- Великі рани, оброблені садовим варом, можуть почати гнити з-за надмірної вологи;
- З складом зручно працювати тільки в теплу пору року, при низьких температурах він дуже швидко застигає і стає важко наносити;
- У дуже жарку погоду дешевий вар на хімічній основі може обпалити деревину.
Тому краще всього не купувати, а робити садовий вар своїми руками – так ви точно будете впевнені в його якості.
Як приготувати садовий вар в домашніх умовах
Простих рецептів садового вару кілька, а різниця між ними полягає тільки в основному компоненті. Давайте подивимося, як зробити садовий вар самостійно.
Рецепт садового вару на основі парафіну
Береться 6 частин парафіну, 3 частини каніфолі і 2 частини мінеральної або рослинної олії. Парафін розтоплюється, каніфоль подрібнюється до стану пилу і додається в рідину. Масло додається тоді, коли суміш закипить.
Отриманий склад потрібно прокип’ятити приблизно 15-30 хвилин. Після того, як маса охолоне, її потрібно розім’яти до однорідної консистенції. Також можна до однієї частини парафіну додати одну частину каніфолі і одну частину трансмісійного масла.
Рецепт садового вару основі бджолиного воску
До двом частинам бджолиного воску додається чотири частини каніфолі і одна частина нутряного жиру. Схема приготування та ж, що і в попередньому випадку – віск доводиться до кипіння, до неї додаються інші інгредієнти, склад кип’ятиться протягом години і потім розминається до однорідної маси.
Вар Жуковського
Одна частина воску, одна частина каніфолі і одна частина несоленго жиру. Всі компоненти розтоплюються окремо в різних ємностях, потім переливаються в одну. Отриманий склад заливається в ємність з холодною водою, де він згортається і з нього можна формувати куля.
Також садовий вар Жуковського можна зробити з каніфолі, бджолиного воску, прополісу і скипидару (6, 3,2 і 1 частина відповідно) і каніфолі, бджолиного воску і свинячого сала (4,1 і 1 частина).
Якщо вам потрібен склад, який не бояться низьких температур, то до 10 частин ялицевої смоли і однієї частини жовтого воску додається одна частина винного спирту.
Садовий вар Раєвського
Ще одним відомим морозостійким складом є вар Раєвського, який складається з 500 грам деревної смоли, 60 мл медичного спирту і 2 столових ложок лляної олії.
Будь-яким складом садового вару слід обробляти тільки здорову деревину, а краї та основи рани перед нанесенням потрібно зачистити і добре промити проточною водою. Найкращим часом для нанесення садового вару є кінець весни або початок літа.