Буржуйки, голландські печі і каміни — всі вони потребують дров. Ось тільки горіти вони можуть по-різному! Розповімо, які сорти деревини найкраще використовувати в якості дров для печі і каміна.
Для початку з’ясуємо, якими саме властивостями повинні володіти дрова, щоб вважатися хорошим, ефективним паливом для печі:
- Низька або максимум cередня димність.
- Низька зольність.
- Висока тепловіддача.
- Висока горючість.
Максимально допустима вологість хороших дров повинна становити від 15 до 25%, їх потрібно правильно зберігати, щоб не намокали, провітрювалися. Перед тим як закинути дрова в топку печі або каміна, доцільно занести їх в будинок і залишити хоча б на ніч в спеціальній дровниці або просто в відрі, коробці, щоб прогрілися і додатково просохли.
Зміст статті (Содержание)
Хвойні дерева
За винятком модрини, всі хвойні дрова відрізняються низькою щільністю, в них багато смоли. Через це вони прогорають дуже швидко, кіптяви від таких дров багато, а тепла замало. Сосна дасть більше тепла, ніж ялина, але з твердими сортами деревини не зрівняється.
Виходить, що хвойні дрова взагалі краще не використовувати? Для тривалого горіння – так, вони не підходять. І для відкритого каміна теж, тому що іскри будуть розлітатися по кімнаті.
Але якщо потрібно швидко протопити остиглий будинок, якщо піч відволожилася — хвойні дрова доцільно використовувати для розпалювання. Крім того, вони виділяють ефірні масла, тому знадобляться для печі в лазні.
Березові дрова
Деревина середньої щільності – 550-740 кг/м3, а зольність становить від 2,43 до 0,52%. Березові дрова – одні з лідерів за кількістю тепла, що виділяється, але якщо тяга погана, то диму буде дуже багато, почне виділятися дьоготь, який осяде на стінках димоходу.
Для піролізних котлів береза не підходить. А ось кора з цієї породи дерева вважаються кращим варіантом для розпалювання.
Дубові дрова
Безсумнівні лідери за тривалістю горіння, теплоємність до 300 ккал і щільність понад 750 кг/м3. Виділяють приємний аромат при горінні, ефірні масла.
Мінус у дубових дров єдиний – коштують дорого, весь час використовувати їх в печі накладно за ціною.
Можна закладати дрова з дуба на ніч, щоб забезпечити довге горіння. Для розпалювання не підходять, так як розгораються неохоче.
Вільхові дрова
По щільності середні – близько 540 кг / м3. Практично не димлять, відрізняються високою теплотворністю.
Якщо додавати вільхову тирсу і тріску в коптильню, то продукти отримають приємний аромат. Сажі вільхові дрова взагалі не виділяють, смолистість мінімальна, що робить їх практично ідеальним вибором для будь-якої печі або каміна.
Липові дрова
Щільність низька, тепла виділяють на рівні ялинових. Зате відрізняються підвищеною пахучістю і вважаються лікувальними. Тому підходять для камінів і банних печей. Опалювати будинок липовими дровами не вигідно, згорять швидко і чистити піддувало доведеться частіше, ніж зазвичай.
Осикові дрова
Знаходяться в кінці списку по теплотворності і щільності. Але зате горять без кіптяви, сажі і диму. Осику використовують, якщо потрібно прочистити димохід, для періодичної протопки. Осикові дрова швидко розгораються, тому прекрасно підходять для розпалювання, але там, де потрібні великі обсяги, цей сорт краще не використовувати.
Букові та ясеневі дрова
Щільні, дають багато тепла і горять довго, порівнянні з дубовими. Але неохоче розгораються. Ясен доступніший за ціною, бук – задоволення дороге. Такі дрова можна запасти для каміна і на випадок сильних морозів, щоб забезпечити тривале горіння і багато тепла в печі.
Дрова з плодових дерев
Тут лідерами за всіма показниками є груша і яблуня середнього віку.
Дрова з фруктових дерев ідеальні для мангала, а тріска і тирса з них — для коптилень.
У продажу дрова плодових дерев зустрічаються не так часто, тому зазвичай витрачаються економно, тільки для лазні, мангала і каміна.
Дрова з верби і тополі
Згорають дуже швидко, для розпалювання печі потрібно кілька закладок. Тепла при цьому виділяється небагато, використовувати для опалення будинку недоцільно. Зате дрова з тополі і верби продаються за дуже привабливою ціною, тому можна «розбавляти» ними більш дорогі сорти деревини, змішувати, наприклад, з дубовими або буковими.
Вибір дров залежить і від регіону проживання, і від особливостей печі, і від цільового використання, і від фінансових можливостей домовласників. У будь-якому випадку вони повинні бути сухими, акуратно наколотими на однакові поліна за розмірами топки печі або каміна.