У народі склалася традиція збирати часник з грядки відразу після православного свята Петра і Павла – 12 липня. Це не зовсім правильно, адже вирощування різних сортів передбачає різні строки збирання, до того ж прибирання озимого часнику буде залежати від погодних умов.
Деякі сорти потрібно викопувати задовго до вказаної дати, тоді як інші можуть ще дозріти.
Зміст статті (Содержание)
Коли ж прибирати
Якщо вашим грядкам забезпечений належний догляд, ви вчасно поливаєте свій часник, тоді першою ознакою дозрівання стане пожовтіння нижніх листків. Але точні терміни викопувати головки будуть все ж залежати від погоди – вирощування часнику може затягнутися, якщо в цьому сезоні було посушливе, спекотне літо.
У середньому, збирати культуру можна, починаючи з 20-го липня, а закінчити прибирання краще до 1 серпня. Не варто наполегливо продовжувати вирощування вже дозрілого часнику, який догляд ви б йому не забезпечили, більшими головки не стануть, а смакові якості і корисні властивості обов’язково втратять.
Викопувати цибулини потрібно тоді, коли почнеться пожовтіння верхніх листків часниковою бадилля, всихання нижніх. «Правильний» часник володіє щільною головкою, при цьому зубки легко розділяються, але не розпадаються, а лушпиння, що їх покриває без особливих зусиль знімається.
Якщо строки збирання порушити і продовжити вирощування, ви неминуче зіткнетеся з певними неприємностями:
- який би відхід не був забезпечений культурі, перезрілий часник починає вкорінюватися, відповідно, лусочки руйнуються, а самі головки відчутно втрачають лежкість;
- або навпаки, якщо викопувати цибулини, які ще не дозріли, часникові зубки будуть пухкими, м’якими і несмачними. Догляд і якісне зберігання такого овочу не допоможе йому повернути необхідні якості.
Добре зберігаються ті головки, які покривають не менше трьох шарів зовнішніх лусочок. Саме від того, наскільки культура дозріла і залежатиме тривалість її зберігання, тому перш, ніж зібрати всю зимову часникову грядку, обов’язково перевірте кілька цибулин: для цього потрібно вибрати кілька рослин, відсунути землю від головки і розглянути стан луски. Якщо вона щільна, вирощування закінчено, а часник можна збирати.
Для початку потрібно видалити стрілки, далі підкопуємо рослину, висмикуємо з землі і ретельно обтрушуємо, після чого головки укладаються на рівну поверхню для просушування. Повністю просушувати головки можна і в теплому приміщенні, весь процес може зайняти близько двох тижнів. Потім цибулини ретельно очищають від листя і стебел, залишаючи невеликий пеньок від надземної частини пагона. Важливо прибрати також довге коріння, але так, щоб ненароком не пошкодити кореневі дінці, тоді додатковий догляд за прибраним на зберігання зимовим часником не потрібен.
Відео «Збір врожаю»
З відео Ви дізнаєтеся, як збирати урожай часнику.
Як викопувати
Коли ви визначилися, що вирощування дійсно закінчено, і часник потрібно збирати, постарайтеся вибрати для цього сухий, теплий, погожий деньок без опадів. Справа в тому, що часникові головки не повинні бути мокрими, це затягне процес просушування і негативно позначиться на тривалості зберігання овоча.
Вирвати часник тільки руками досить непросто: його коренева система добре розвинена і йде досить глибоко. Тому вам не обійтися без підкопування: це можна зробити за допомогою звичайної лопати.
Звільнену від землі головку кілька разів струшують, видаляючи налипші земляні грудки, і розкладають на сухій, рівній поверхні для просушування. Поки догляд за урожаєм закінчений. Такі маніпуляції знадобляться після остаточної просушки: тоді головки потрібно буде сформувати у в’язки або укласти в повітропроникні ємкості і відправити на постійне зберігання.
Таким місцем може послужити навіть ваша кухня: часникові в’язанки виглядають досить декоративно і можуть стати непоганою і колоритною прикрасою інтер’єру. До того ж ви одразу помітите, якщо голівкам знадобиться догляд.
Правила зберігання
Але краще всього зимовий часник, який ви плануєте вживати в їжу, відчуває себе в комірках, там, де температура повітря не піднімається вище декількох градусів. Догляд за зібраним урожаєм полягає в забезпеченні потрібного температурного режиму, забезпечення належної вентиляції, а також правильному виборі тари. Краще всього зберігати головки в плетених кошиках або пучками, щоб повітря досягало кожної цибулини.
Вирощування даної культури в нашій країні дуже поширене . Як бачите, господареві важливо не тільки правильно посадити і доглядати за культурою, найретельніше вирощування може зійти нанівець, якщо неправильно вибрати період, коли збирати озимий часник. Будьте уважні до своїх грядок, і вони обов’язково порадують вас багатим урожаєм і смачним часничком!
Відео «Зберігання»
З відео Ви дізнаєтеся, як зберігати часник.