Кукурудза – корисні властивості і кому вона може серйозно нашкодити?

77

Кукурудза – корисні властивості

До недавнього часу люди не знали, чи має кукурудза корисні властивості або є просто звичайним овочем, який містить деякі вітаміни. Останні дослідження, які проводилися в лабораторіях оксфордського університету (University of Oxford) показали, що саме в кукурудзі міститься найбільша кількість корисних для організму речовин.

Цей простий овоч, який росте практично у кожного на дачі, є набагато корисніше женьшеню, екстракт алое, чистотілу, подорожника і цикламена! Якими саме цілющими властивостями володіє кукурудза, кому вона необхідна в раціоні, і проти чого вона допомагає – читаємо далі!

Чим корисна кукурудза і що вона містить

Насправді, в кукурудзі міститься набагато більше вітамінів, макроелементів і мінералів, ніж ви уявляєте. Понад 30 вітамінів, які впливають на здоров’я людини і є необхідними в щоденному раціоні. У 100 г молодої кукурудзи (в качанах) міститься 16.5 г вуглеводів, 2 г жирів, 3.6 г білків і 3 грама харчових волокон.

Що стосується вітамінів, то найбільше в качанах міститься ніацину (вітаміну В3) і тіаміну, вони позитивно впливають на імунні властивості організму. Вміст вітамінів є набагато концентруватися, ніж в настоянки ехінацеї, яку приписують в лікарні кожному, кому потрібно швидко і ефективно підвищити захисні властивості імунної системи.

Також варто відзначити, що 1 качан молодої кукурудзи містить бета-каротин і рибофлавін, причому в достатній кількості, щоб забезпечити організм цими компонентами на кілька тижнів вперед! Разом з каротином (який також міститься в кукурудзі), ці компоненти позитивно впливають на зір людини і 100 грам звареного качана прирівнюється до 4-5 кілограмів моркви, яка відома своїми цілющими властивостями для зору.

Читайте по темі:  Обрізка плодових дерев навесні: поради початківцям садівникам

Важливим є і піридоксин з пантотенової кислотою (вміст у зрілої кукурудзі 0.76 мг і 0.05 мг відповідно), вони покращують обмін речовин в організмі, сприятливо впливають на нервову систему людини – найкраще заспокійливе засіб! Загальнозміцнюючу дію на організм надає аскорбінова кислота (вітамін С), яка міститься у 100 г свіжої кукурудзи в кількості 7 мг! Таким чином, кукурудза є самим корисним овочем для зміцнення організму і профілактики вірусних захворювань!

В меншій кількості В качанах містяться такі вітаміни:

  • В5 – є незамінним компонентом для прискорення обміну жирів в організмі, а також для засвоєння вуглеводів.
  • В6 – відновлюваний вітамін в організмі людини, який потрібен для правильного обміну і засвоєння білка в організмі.
  • Е – покращує абсорбцію (всмоктування) м’язовими тканинами кисню, необхідний при тренуваннях та інших видах фізичного навантаження.
  • К – вітамін необхідний для оптимального згортання крові, прискорює обмін речовин і розчинення жирів.

Корисність кукурудзи на цьому не закінчується для організму, так як качани містять ще багато кальцію, калію, фосфору, натрію і інших макроелементів, які необхідні для людини, особливо в ранньому віці. Кукурудза незамінна для дітей, вона сприяє кращому формуванню кісткової тканини, а кількість фосфору не менше, ніж у рибі!

Овоч містить у собі найнеобхідніші для людини мікроелементи: магній, цинк, залізо, без яких неможливий правильний обмін речовин і нормальна робота нервової системи. Крім перерахованого вище в качанах міститься понад 20 вітамінів, які грають важливу роль для здоров’я людини!

Кукурудза – шкода і користь або чого все-таки більше?

Крім великого списку переваг кукурудзи і корисних речовин, що вона може завдавати і шкоди організму, особливо якщо вживати її в надмірній кількості в свій раціон. Протипоказано вживати багато кукурудзи в їжу якщо:

  • Є схильність до тромбозів і підвищена згортання крові. Як згадувалося вище, кукурудза містить багато вітаміну К, який покращує згортання крові, тому для людей, у яких є схильність до утворення тромбів, кукурудза дуже небезпечна.
  • Був гастрит або проблеми зі шлунком. Як їжа, кукурудза досить важка і для її перетравлення важливо відсутність проблем з шлунком і виділенням ферментів.
  • Є загострення виразки або проблеми з дванадцятипалої кишкою. Зерна кукурудзи можуть викликати здуття кишечнику, що погіршить стан хворого і може її травмувати.
Читайте по темі:  Спаржева квасоля: опис та сорти

Людям, що мають масу тіла нижче норми, не рекомендується вживати в їжу кукурудзу, так як вона істотно знижує апетит. Більше того, доведено, що люди з недоліком ваги погано перетравлюють кукурудзу у зв’язку з браком потрібних ферментів для її розкладання. Людям, що мають сильні алергічні реакції, також не радиться вживати кукурудзу – вона загострює реакцію на алергени.

Користь кукурудзи при схудненні

Кукурудза дуже ситна, її досить з’їсти всього 200-300 грам до повного насичення, але основною її перевагою є те, що 100 грам продукту містить всього 95 калорій. Тобто, харчуючись качанами, ви в кілька разів знижуєте середньостатистичне споживання калорій за 1 день.

За рахунок того, що більшість макроелементів, вітамінів, які містяться в кукурудзі, сприяють кращому обміну речовин в організмі, йде природне очищення організму від шлаків. Таким чином, через 10-15 днів після того, як ви почали всього 1 раз на добу вживати качани, можна відчути значну легкість. Вага поступово нормалізуватися.

Одним з основних переваг кукурудзи при схудненні є легкість процесу. Ви можете вживати її в їжу в будь-якому вигляді, будь це каша, варена кукурудза свіжа або крупа – немає різниці. Таким чином, ви зможете схуднути не тільки швидко, але і досить приємно і без будь-яких зусиль і граничних навантажень на організм. Тим більше, що смачніше свіжих качанів кукурудзи навряд чи можна знайти засіб для схуднення!

Чи корисна кукурудза при вагітності

Цим питанням задається кожна майбутня мама, особливо коли хочеться поласувати солодкими молодими качанами, а термін вагітності вже досить великий. Але мало хто знає чим корисна кукурудза саме для вагітної! Розглянемо користь кукурудзи для організму матері і дитини докладніше.

  1. Качани містять фолієву кислоту, якої потребує не лише молода мама, але і плід.
  2. Кукурудза дуже корисна при токсикозі – її основна властивість полягає саме в зниження токсичного впливу на організм, вона істотно покращує самопочуття майбутньої мами і при періодичному вживанні качанів, токсикоз припиниться в самі короткі терміни.
  3. Знижується чутливість до смаженої їжі і рибі, таким чином, якщо ви не виключили з раціону кукурудзу, то всі інші продукти ви зможете вживати взагалі без проблем!
  4. Неодноразово було доведено, що саме кукурудза впливає на кількість молока після пологів у матері. Якщо ви хочете, щоб у вашої дитини був хороший імунітет і харчування, то їсти кукурудзу треба обов’язково!
  5. Як відомо, при вагітності з організму йде практично весь кальцій, так як плід вимагає його для формування скелета. Качани кукурудзи з легкістю відновлять його недолік, а також наситять організм іншими потрібними макроелементами.
  6. Йде зміцнення стінок судин, що перешкоджає багатьох захворювань, які можуть виникнути як при пологах, так і після них.
Читайте по темі:  Азбука городника: посів та вирощування через розсаду перцю

Вживати кукурудзу в їжу корисно на будь-якому терміні вагітності, причому як для матері, так і для дитини. Єдине, що слід пам’ятати – не зловживайте овочем, так як він дуже важкий для шлунку!

Оцініть, будь ласка, статтю!

Не дужеТак собіПідійдеДобре!Супер! (Пока оценок нет)
Завантаження...