Кукурудза – корисні властивості і кому вона може серйозно нашкодити?

77

Кукурудза – корисні властивості

До недавнього часу люди не знали, чи має кукурудза корисні властивості або є просто звичайним овочем, який містить деякі вітаміни. Останні дослідження, які проводилися в лабораторіях оксфордського університету (University of Oxford) показали, що саме в кукурудзі міститься найбільша кількість корисних для організму речовин.

Цей простий овоч, який росте практично у кожного на дачі, є набагато корисніше женьшеню, екстракт алое, чистотілу, подорожника і цикламена! Якими саме цілющими властивостями володіє кукурудза, кому вона необхідна в раціоні, і проти чого вона допомагає – читаємо далі!

Чим корисна кукурудза і що вона містить

Насправді, в кукурудзі міститься набагато більше вітамінів, макроелементів і мінералів, ніж ви уявляєте. Понад 30 вітамінів, які впливають на здоров’я людини і є необхідними в щоденному раціоні. У 100 г молодої кукурудзи (в качанах) міститься 16.5 г вуглеводів, 2 г жирів, 3.6 г білків і 3 грама харчових волокон.

Що стосується вітамінів, то найбільше в качанах міститься ніацину (вітаміну В3) і тіаміну, вони позитивно впливають на імунні властивості організму. Вміст вітамінів є набагато концентруватися, ніж в настоянки ехінацеї, яку приписують в лікарні кожному, кому потрібно швидко і ефективно підвищити захисні властивості імунної системи.

Також варто відзначити, що 1 качан молодої кукурудзи містить бета-каротин і рибофлавін, причому в достатній кількості, щоб забезпечити організм цими компонентами на кілька тижнів вперед! Разом з каротином (який також міститься в кукурудзі), ці компоненти позитивно впливають на зір людини і 100 грам звареного качана прирівнюється до 4-5 кілограмів моркви, яка відома своїми цілющими властивостями для зору.

Читайте по темі:  Як боротися з павутинними кліщами на баклажанах?

Важливим є і піридоксин з пантотенової кислотою (вміст у зрілої кукурудзі 0.76 мг і 0.05 мг відповідно), вони покращують обмін речовин в організмі, сприятливо впливають на нервову систему людини – найкраще заспокійливе засіб! Загальнозміцнюючу дію на організм надає аскорбінова кислота (вітамін С), яка міститься у 100 г свіжої кукурудзи в кількості 7 мг! Таким чином, кукурудза є самим корисним овочем для зміцнення організму і профілактики вірусних захворювань!

В меншій кількості В качанах містяться такі вітаміни:

  • В5 – є незамінним компонентом для прискорення обміну жирів в організмі, а також для засвоєння вуглеводів.
  • В6 – відновлюваний вітамін в організмі людини, який потрібен для правильного обміну і засвоєння білка в організмі.
  • Е – покращує абсорбцію (всмоктування) м’язовими тканинами кисню, необхідний при тренуваннях та інших видах фізичного навантаження.
  • К – вітамін необхідний для оптимального згортання крові, прискорює обмін речовин і розчинення жирів.

Корисність кукурудзи на цьому не закінчується для організму, так як качани містять ще багато кальцію, калію, фосфору, натрію і інших макроелементів, які необхідні для людини, особливо в ранньому віці. Кукурудза незамінна для дітей, вона сприяє кращому формуванню кісткової тканини, а кількість фосфору не менше, ніж у рибі!

Овоч містить у собі найнеобхідніші для людини мікроелементи: магній, цинк, залізо, без яких неможливий правильний обмін речовин і нормальна робота нервової системи. Крім перерахованого вище в качанах міститься понад 20 вітамінів, які грають важливу роль для здоров’я людини!

Кукурудза – шкода і користь або чого все-таки більше?

Крім великого списку переваг кукурудзи і корисних речовин, що вона може завдавати і шкоди організму, особливо якщо вживати її в надмірній кількості в свій раціон. Протипоказано вживати багато кукурудзи в їжу якщо:

  • Є схильність до тромбозів і підвищена згортання крові. Як згадувалося вище, кукурудза містить багато вітаміну К, який покращує згортання крові, тому для людей, у яких є схильність до утворення тромбів, кукурудза дуже небезпечна.
  • Був гастрит або проблеми зі шлунком. Як їжа, кукурудза досить важка і для її перетравлення важливо відсутність проблем з шлунком і виділенням ферментів.
  • Є загострення виразки або проблеми з дванадцятипалої кишкою. Зерна кукурудзи можуть викликати здуття кишечнику, що погіршить стан хворого і може її травмувати.

Людям, що мають масу тіла нижче норми, не рекомендується вживати в їжу кукурудзу, так як вона істотно знижує апетит. Більше того, доведено, що люди з недоліком ваги погано перетравлюють кукурудзу у зв’язку з браком потрібних ферментів для її розкладання. Людям, що мають сильні алергічні реакції, також не радиться вживати кукурудзу – вона загострює реакцію на алергени.

Користь кукурудзи при схудненні

Кукурудза дуже ситна, її досить з’їсти всього 200-300 грам до повного насичення, але основною її перевагою є те, що 100 грам продукту містить всього 95 калорій. Тобто, харчуючись качанами, ви в кілька разів знижуєте середньостатистичне споживання калорій за 1 день.

За рахунок того, що більшість макроелементів, вітамінів, які містяться в кукурудзі, сприяють кращому обміну речовин в організмі, йде природне очищення організму від шлаків. Таким чином, через 10-15 днів після того, як ви почали всього 1 раз на добу вживати качани, можна відчути значну легкість. Вага поступово нормалізуватися.

Одним з основних переваг кукурудзи при схудненні є легкість процесу. Ви можете вживати її в їжу в будь-якому вигляді, будь це каша, варена кукурудза свіжа або крупа – немає різниці. Таким чином, ви зможете схуднути не тільки швидко, але і досить приємно і без будь-яких зусиль і граничних навантажень на організм. Тим більше, що смачніше свіжих качанів кукурудзи навряд чи можна знайти засіб для схуднення!

Читайте по темі:  Швидкі й легкі рецепти маринованого часнику на зиму

Чи корисна кукурудза при вагітності

Цим питанням задається кожна майбутня мама, особливо коли хочеться поласувати солодкими молодими качанами, а термін вагітності вже досить великий. Але мало хто знає чим корисна кукурудза саме для вагітної! Розглянемо користь кукурудзи для організму матері і дитини докладніше.

  1. Качани містять фолієву кислоту, якої потребує не лише молода мама, але і плід.
  2. Кукурудза дуже корисна при токсикозі – її основна властивість полягає саме в зниження токсичного впливу на організм, вона істотно покращує самопочуття майбутньої мами і при періодичному вживанні качанів, токсикоз припиниться в самі короткі терміни.
  3. Знижується чутливість до смаженої їжі і рибі, таким чином, якщо ви не виключили з раціону кукурудзу, то всі інші продукти ви зможете вживати взагалі без проблем!
  4. Неодноразово було доведено, що саме кукурудза впливає на кількість молока після пологів у матері. Якщо ви хочете, щоб у вашої дитини був хороший імунітет і харчування, то їсти кукурудзу треба обов’язково!
  5. Як відомо, при вагітності з організму йде практично весь кальцій, так як плід вимагає його для формування скелета. Качани кукурудзи з легкістю відновлять його недолік, а також наситять організм іншими потрібними макроелементами.
  6. Йде зміцнення стінок судин, що перешкоджає багатьох захворювань, які можуть виникнути як при пологах, так і після них.

Вживати кукурудзу в їжу корисно на будь-якому терміні вагітності, причому як для матері, так і для дитини. Єдине, що слід пам’ятати – не зловживайте овочем, так як він дуже важкий для шлунку!

Оцініть, будь ласка, статтю!

Не дужеТак собіПідійдеДобре!Супер! (Пока оценок нет)
Завантаження...

Залишити коментар

Please enter your comment!
Будь-ласка введіть своє імя