Більшість садівників з задоволенням вирощують черешню на своїй ділянці. Її плоди – улюблені ласощі дітей і дорослих: з них можна варити запашне варення, солодкі компоти і використовувати в якості начинки для пирогів. А щоб черешня була красивої, здорової, добре і якісно плодоносила – за нею потрібно вчасно доглядати і зокрема, не забувати про своєчасну обрізку.
Щоб отримувати хороші врожаї черешні, її потрібно рясно поливати, вчасно обрізати і щорічно обкопувати. Дуже важливо знати правила обрізки черешні в будь-якому віці і в будь-який час року. Адже обрізати які потрапило гілки не можна: потрібно розуміти, без яких гілок правильний ріст неможливий і як правильно формувати крону.
Зміст статті (Содержание)
Коли краще обрізати черешню?
Щоб відповісти на питання: «Коли обрізати черешню?», потрібно зрозуміти, для чого це потрібно робити – для формування крони або санітарної обрізки гілок.
Якщо потрібно сформувати крону дерева, то обрізку черешні потрібно проводити навесні. У березні-квітні черешня ще знаходиться в стадії спокою, а значить, що зрізи на гілках добре і швидко затягнуться.
Якщо потрібно видалити непотрібні гілки із санітарною метою, то обрізку проводять восени. Видалення старих, сухих, хворих і неплодоносящих гілок допоможе позбавити дерево від зайвого вантажу і підготувати його до зими.
Як правильно обрізати і формувати черешню
Для правильного формування черешні обрізку гілок потрібно проводити щорічно з самого раннього розвитку дерева. Дерево черешні сильно росте вгору, тому для запобігання росту потрібно зрізати верхівки. Рани від зрізів садовим варом можна не обробляти, вони самі добре затягнуться і заживуть. Хворі гілки потрібно зрізати до здорової деревини.
Не можна обрізати черешню віком до одного року або саджанець, який не перевищує півметра у висоту. Такі саджанці ще занадто слабкі і можуть просто не перенести процедуру обрізання.
Одна з найпопулярніших форм крони – розряджена-ярусна. На першому ярусі такий формування розташовуються дві суміжні гілки, а над ними третя гілка першого ярусу на відстані близько 20 сантиметрів. Другий ярус складається з двох сильних пагонів, розташованих на відстані в 70 сантиметрах від першого. На висоті 35 сантиметрів від другого ярусу залишають тільки одну сильну гілку.
Така форма обрізки вважається найбільш вдалою, оскільки дозволяє отримати стабільний урожай великих ягід, а саме дерево не втрачає життєві сили на розвиток зайвих пагонів.
Форма крони може бути ще пірамідальної, широкораскидистой, чашовидної або кулястої. Хоча універсальної схеми обрізки черешні не існує, просто кожен садівник повинен керуватися розмірами своєї ділянки, сортом культури і кліматичними умовами.
При формуванні черешні потрібно стежити, щоб гілки не відходили від стовбура під гострим кутом, це загрожує обломами. А так як деревина у черешні досить тендітна, при обломе гілок утворюються глибокі рани.