Пелетні печі, котли і каміни відрізняються від інших саме типом використовуваного для обігріву палива. Вони працюють на пелетах. Якими бувають пелетні печі, якими критеріями вибору потрібно керуватися при їх купівлі.
Давайте відразу позначимо два основних види обігрівальних приладів, які використовують в якості палива пелети:
- Котли з можливістю нагріву теплоносія. Таке обладнання досить громіздке і вимагає установки в окремому приміщенні — котельні;
- Нас в цій статті цікавлять саме пелетні печі-каміни. Вони гріють не воду, а повітря, можуть встановлюватися в житлових приміщеннях, замінюючи дров’яні каміни, компактні і зовні привабливі. Є печі-каміни з водяним контуром, але, знову-таки, їх габарити перевищують стандартні.
Можна вибрати піч, що працює саме на пелетах, можна частково комбіновану, в якій дрова будуть служити доповненням. У повністю комбінованих печей, що працюють на різних видах палива, кілька топок, вони досить громіздкі і всередині житлових приміщень використовуються рідко.
За видами пальників пелетні печі діляться на:
- Факельний. Дуже популярний побутовий варіант. Зручні і прості в експлуатації, надійні. Але потужність невисока і є високі вимоги якості палива;
- Камінний. Пелети горять в спеціальній чаші. Обладнання дуже тихе, безпечне, відмінно підходить для житлових приміщень. Але менше можливостей регулювання роботи печі, вимоги до якості пелет теж високі;
- Об’ємного горіння. Найчастіше застосовуються в масивних котлах промислового типу, але зустрічаються зрідка і в побутових. Потужні, невимогливі до якості гранул, але більш громіздкі.
Вибираючи пелетну піч, потрібно керуватися наступними критеріями:
- Потужність. Ми вже писали, що необхідний 1 кВт на 10 квадратних метрів, якщо висота приміщення не перевищує 3 метрів. Ось від цієї цифри і потрібно відштовхуватися, вибираючи піч для конкретної кімнати або будинку в цілому;
- Тип гранул. Пелети бувають різні! Переконайтеся в тому, що тип палива, який використовується для цієї моделі печі ви точно зможете дістати, причому поруч і недорого;
- Витрата палива. В середньому потрібна тонна пелет в місяць, якщо інше опалення в будинку не використовується;
- Як завантажується паливо – горизонтально або вертикально, подумайте, який варіант кращий для вас. За відгуками користувачів, засипати пелети в спеціальний бункер зручніше зверху;
- Матеріал теплообмінника. Найкраще, якщо він виготовлений з товстої якісної сталі. Чавунні більш важкі і відрізняються більшою термоінтертністю;
- Виробник. Є гарантія на піч? Сервісне обслуговування? Це важливо;
- Тип подачі палива. Ручний, напівавтоматичний, повністю автоматичний. Якщо піч-камін служить, швидше для краси і обігріву однієї кімнати, можна і вручну пелети підкидати. У всіх інших випадках краще вибрати модель з автоматичною засипкою потрібної кількості гранул в топку.
Переваг у печей на пеллетах багато:
- ККД мінімум 75%, досягає 90%;
- Гранули згорають практично повністю, немає необхідності часто чистити зольник;
- Паливо екологічно чисте, шкідливих речовин в пелетах немає;
- Гранули витрачаються економно;
- Опалення автономне. Якщо є автоматизована система, людині не потрібно контролювати процес горіння;
- Незалежність від центрального теплопостачання;
- Обладнання сучасне і безпечне;
- Немає необхідності погоджувати установку пелетної печі з якимись контролюючими службами;
- Виглядають печі-каміни естетично і відмінно вписуються в будь-який стиль інтер’єру.
Серед мінусів можна відзначити тільки те, що в Україні дістати пелети високої якості і певного типу буває все ще складно. Крім того, пелетну піч потрібно підключати до електричної мережі, без якої не працюватимуть системи розпалювання, подачі гранул, блок управління.
Ще один недолік пелетних печей — висока ціна. Стартує від 30 тисяч грн за найпростіші і малопотужні моделі. І може досягати одного 200 тис.грн. Популярні бренди печей на пелетах в нашій країні — Termal, Gran, La Nordica, Castelmonte.