Абрикос: терміни весняної обрізки та формування крони

226

Абрикос: сроки весенней обрезки и формирования кроны

Абрикос відноситься до тієї категорії дерев, які не можуть регулювати плодоношення, а зберігають всю плодову зав’язь. В результаті гілки ламаються під вагою плодів, тому потрібно проводити своєчасну обрізку пагонів. Щоб знати, коли і як правильно проводити обрізку, потрібно вивчити особливості росту і плодоношення абрикоса.

Види весняної обрізки абрикоса

Існує кілька видів обрізки абрикоса: формувальне, регулююча, омолоджуюча, відновлювальна і санітарна.

Молодому абрикосу проводять формуючу обрізку. Це дозволяє надати кроні дерева певну форму, простимулювати активне наростання гілок і отримати раннє плодоношення дерева.

Завданням регулюючої обрізки є підтримка врожаю в потрібній кількості і попередження ослаблення росту дерева.

Омолоджуючу обрізку проводять з метою посилення росту гілок, стимулювання молодих плодових, нормування плодового урожаю та запобігання погіршенню якості плодів.

Відновну обрізку проводять, коли гілки обламалися або примерзли.

Всі види обрізки зазвичай поєднують між собою.

Абрикос: сроки весенней обрезки и формирования кроны

Весняна обрізка допомагає дереву швидко відновитися і підготуватися до майбутньої зимівлі. Крім того, обрізка дозволяє підтримувати правильну форму крони дерева, допомагає омолодити старі гілки, збільшити врожайність, поліпшити якість плодів, є профілактикою від шкідників і хвороб, відкриває доступ світла до нижньому ярусу гілок, допомагає посилити скелет дерева.

Абрикос: сроки весенней обрезки и формирования кроны

Терміни проведення обрізки

Так як абрикос одним з перших плодових дерев починає цвісти, важливо провести процедуру до початку цвітіння. Весняну обрізку проводять, як тільки встановиться плюсова температура як вдень, так і вночі. Процедуру обрізання потрібно встигнути провести до початку руху соку в пагонах.

Обрізання можна проводити і восени, але існує ризик ранніх морозів, і якщо дерево не встигне вчасно затягнути рани, то вони обмерзнут, а це послабить імунітет персика перед зимівлею.

Читайте по темі:  Декоративна квасоля як елемент ландшафтного дизайну

Незалежно від мети проведення обрізки, потрібно дотримувати загальноприйняті правила:

  • Формувати крону потрібно в пріоритетному співвідношенні – сильні і довгі гілки повинні бити на нижньому ярусі, а потім другого і третього ряду;
  • Крону абрикоса потрібно формувати тільки після посадки дерева на постійне місце;
  • Не потрібно проводити кардинальне омолодження дерева в один рік, краще це зробити на протязі трьох років, так абрикос легше впорається і відновиться від обрізки.
  • Обрізку треба провести до весняної обробки від шкідників і хвороб;
  • Пагони до 4 сантиметрів потрібно акуратно обрізати, під нирку, щоб не пошкодити;
  • Великі скелетні гілки потрібно зрізати під кутом 45 градусів.
  • Обрізку треба проводити заточеним і продезинфицированным інструментом, щоб не пошкодити кору і не занести інфекцію в рани.

Абрикос: сроки весенней обрезки и формирования кроны

Формування крони абрикоса

Крону абрикоса найчастіше обрізають розрідженим ярусним методом. Існують також методи поліпшення чаші з безярусным поодиноким розміщенням гілок і формування дерева на обмеженій площі, методом плоского крони.

Формування крони абрикоса методом розріджено ярусної обрізки проводять шляхом відрощування 5-7 гілок першого порядку з інтервалом 35-40 сантиметрів між собою.

Метод сплощення крони застосовують, коли необхідно отримати ранній і якісний урожай.

Формувати крону дерева починають з обрізання гілок, розташованих в метрі від землі. Спочатку обрізають на половину дві гілки, розташовані вздовж основного ряду, потім на кільце інші зрізають, залишаючи на 20-25 сантиметрів зверху основних гілок тільки основний провідник. Влітку вирізають гілки, що ростуть під гострим кутом і ті, які не є основними.

На наступний рік закладку основних гілок продовжують, починаючи на 35-45 сантиметрів формувати другий порядок розгалуження, не забуваючи про порядок співпідпорядкування гілок з центральним провідником. Однорічні гілки довжиною 60 сантиметрів зрізають на половину довжини, а обростаючі і маленькі зовсім не зрізають. Головний провідник обрізають над гілкою, яка виросла останньої.

Читайте по темі:  ТОП–5 важливих правил по догляду за баклажанами

Оцініть, будь ласка, статтю!

Не дужеТак собіПідійдеДобре!Супер! (Пока оценок нет)
Завантаження...