Вирощуючи овочі на своїх ділянках, ми розраховуємо на певні їх смакові якості, адже всі вони йдуть в готування. Коли смак виявляється зовсім не таким, як передбачалося — ми цілком природно засмучуємося. Одна з рослин від якої не очікуєш такої “підлості” – кабачок. Якось всі звикли до того, що гірчать огірки. Але гіркий кабачок це сумна дійсність. Давайте розберемося чому так відбувається і що з цим всім робити.
Зміст статті (Содержание)
Причина
Кабачки походять з сімейства гарбузових, які прославилися накопиченням кукурбітацинів, гірких нешкідливих речовин. Таким чином овоч реагує на зміну в гіршу сторону умов проживання на грядці. Зберігається кукурбітацин в сім’ядолях рослини, поширюючи гіркоту на всю м’якоть плода. Рослини сімейства Cucurbitaceae містять сапоніни-аглікони, які гірчать. Правда, деякі гібридні сорти кабачків практично не схильні до впливу кукурбітацину на смакові якості.
Одна з причин чому кабачки гіркі надлишок фосфору і калію, як в грунті, так і в самих рослинах. Цікаво, що надлишок азоту знижує гіркоту. Втім, реакція на кукурбітацин різниться від сорту до сорту, так, наприклад, “Золотинка” більше схильна до набору гіркого смаку, ніж “Грибовський 37”. У число факторів також входить процес вирощування плода – в тих випадках, коли вони довго лежали на сонці ймовірність гіркоти збільшується. Так, наприклад, рослини першого року більш схильні до утворення і накопичення кукурбітацину, тоді як рослини вирощені з їх насіння рідше проявляють цю особливість. Для активації накопичення необхідно помістити культуру в дискомфортні для неї умови: надмірний полив, перегодовування добривами, нестача освітлення, хвороби. Особливо гостро кабачки сприймають посуху, навіть при врахуванні того, що вони помірно вологолюбні рослини. При тривалій відсутності поливу вони починають продукувати і зберігати велику кількість з’єднань азоту і нітратів.
На смакові якості кабачка впливає тривалість світлового дня – чим менше сонячного світла отримує рослина, тим імовірніше вона почне виробляти кукурбітацин. Намагайтеся висаджувати кабачки на добре освітлювані ділянки, де вони не будуть затінені. Також регулярно проводьте прищипування і проріджування посадок, щоб не створювалася природна тінь від самих рослин.
При недостатньому поливі гіркий присмак кабачків посилюється. Однак, при надмірному поливі вони проявляють ті ж властивості. До того ж рясне внесення вологи робить кабачки більш вразливими для грибкової мікрофлори і може викликати захворювання борошнистою росою, несправжньою борошнистою росою, кореневою, сірою або білою гниллю. У посушливі періоди намагайтеся поливати кабачки якомога частіше, але ні в якому разі не наливайте воду прямо на листя! Полив теплою водою найкраще проводити рано вранці або ввечері, коли спека сходить на “ні”.
Надлишок калійних і фосфорних добрив також відіграє свою роль. Намагайтеся підтримувати нормальний баланс цих мінеральних речовин, наприклад, врівноважуючи азотними добривами або використовувати органічні добрива. Підгодовуйте рослини йодом, дріжджами, борною кислотою, щоб повернути звичний смак рослинам.
Рідше кабачки гірчать через захворювання. Фузаріоз, антракноз проявляються не тільки в патологічній зміні кольору і будови листя кабачків, але і в смакових якостях плодів. Слід провести термінове лікування, щоб овочі можна було безпечно вживати в їжу і використовувати насіння рослин в наступному році. Також не варто забувати про профілактику захворювань, оскільки вони несуть небезпеку не тільки для овочів, але і для людського організму.
Чим погано це для організму
Вплив кукурбітацинів на організм не має негативного характеру.
Дослідження показали, що кукурбітацин допомагає стримувати ріст злоякісних пухлин, хоч і не є повноцінними ліками від них. Ці сапоніни також мають протизаплідні, антизапальні, антимікробні властивості. Нерідко кукурбітацин одержуваний з огірків і кабачків використовують для боротьби з гельмінтами. Разом з тим, в медицині він не знайшов широкого поширення через не специфічну токсичність.
Однак, є і мінуси у впливі кукурбітацину на організм людини. Не рекомендується його вживати людям з хворобами шлунково-кишкового тракту. Речовина дратує слизові покриви, викликаючи печіння і рясне почервоніння. Строго протипоказано вживати гіркі кабачки людям з виразками стравоходу, шлунка, кишечника, щоб не спровокувати рецидив захворювання. При рясному вживанні гірких кабачків або огірків може спостерігатися блювота, запаморочення, нудота, діарея. Якщо у вас діагностовано виразки шлунково-кишкового тракту, виразка слизової рота або хронічний гастрит — слід відмовитися від вживання кабачків, цукіні, огірків, особливо якщо вони гірчать.