Крім шкоди для здоров’я рослин і вашого власного від більшості сучасних навіть якісних добрив, існує ще фактор їх високої вартості. Тому сьогодні все більше садівників і городників замислюються над використанням альтернативних підживлень природного походження. При вирощуванні овочів на власній ділянці хочеться витратити менше часу і сил і отримати максимально корисний урожай.
Зміст статті (Содержание)
Необхідні мікроелементи
Щоб мати можливість гармонійно розвиватися і нормально рости, давати гарні і смачні плоди, культурам потрібні калій (К), фосфор (Р) І азот (N).
Калій має властивість покращувати загальний стан будь-якої рослини. Фосфор незамінний для розвитку фруктів і квітів. Азот допомагає рослинам ефективно нарощувати зелену масу. Мікронутрієнти – ще одна важлива складова частина правильного розвитку культур.
Ці поживні елементи мають у своєму складі кальцій, магній і сірку. Важливими чинниками є і ступінь кислотності ґрунту, та наявність у ній певних корисних бактерій в потрібній кількості.
Кавова гуща
Її можна назвати відмінним органічним добривом. Кавовій гущі властиво підвищувати кислотність землі і насичувати її азотом в достатній мірі.
Покращити якість грунту реально, якщо додавати 25% меленої кави в землю близько основи культур. Особливо багато користі така підгодівля здатна принести гортензіям, магноліям, азаліям і трояндам.
Бананова шкірка
Для нормального цвітіння і отримання в майбутньому багатого врожаю рослини можна підгодовувати банановими шкірками. Вони багаті кальцієм, калієм, фосфором. Після закапування шкірки в ґрунт відбувається природний процес розкладання.
Потрібні елементи отримують доступ до коріння. Ще прийнято заморожувати кірки, щоб навесні помістити їх в землю неподалік від рослин. Зробити спрей для обприскування культур досить просто. Достатньо на пару днів замочити шкірку банана в ємності з водою.
Англійська сіль
Даний засіб продається в аптеці. Вона дарує ґрунту такі елементи, як сірка і магній. Англійська сіль допомагає зменшити рівень стресу невеликих саджанців в момент пересадки.
Вона дуже корисна для томатів і троянд. Дає можливість кімнатним рослинам набувати красивий темно-зелений колір. Правильне застосування передбачає розведення у воді в пропорції 1:4.
Яєчна шкаралупа
У шкаралупі яєць є багато кальцію. Він потрібен всім культурам для нормального росту клітин.
Шкаралупу рекомендується подрібнити і в такому вигляді прикопати на місці висадки рослин. Спрей можна приготувати, взявши 20 штук шкаралуп, які слід настояти в 4 літрах води протягом 1 ночі.
Настій зрізаної трави
У ємність для приготування настою поміщають зрізану траву, заливають водою і настоюють протягом 3 – 5 днів. Далі потрібно настоянку розвести чистою водою, витримавши пропорції 1:10.
Настій застосовується для поливу культур. А траву часто викладають на поверхню землі, де її чекає природне розкладання. Таким способом вдається отримати відмінне азотне добриво в концентрованому вигляді.