Фітофтороз – грибкове захворювання, яке згубно діє на багато культур. Особливо хвороба пошкоджує томати. Негативний вплив цього шкідника позначається на всіх органах рослини.
Найчастіше спочатку вражається нижнє листя, а потім, у міру поширення паразита, проблема переходить на стебла і плоди. Прекрасним профілактичним і лікувальним засобом від фітофтори на помідорах є йод.
Зміст статті (Содержание)
Чим корисний йод від фітофтори?
Перевага цього засобу полягає в наявності численних позитивних якостей:
- безпека для людини;
- доступність;
- висока ефективність;
- різноманітність варіантів обробки.
Йод – важливий елемент, без якого не можуть відбуватися різні біологічні процеси.
Користь цієї хімічної речовини полягає в наступних характеристиках:
- бере участь в біологічних процесах;
- покращує азотний обмін;
- є відмінною підгодівлею для збільшення врожаю;
- надає протимікробну дію;
- сприяє швидкому дозріванню томатів.
Йод використовується у вигляді розчину для виконання таких агротехнічних заходів:
- обприскування;
- кореневого підживлення;
- насичення повітря.
Приготування розчину для помідорів
Йод з деревною золою
Цей спосіб застосовується для лікування і профілактики проти фітофтори. На 10 л води знадобиться склянка золи, 10 крапель йоду. Склад ретельно розмішати і полити ним заздалегідь зволожений грунт.
У разі вирощування помідор в закритому просторі (теплиці, парниках), після процедури приміщення обов’язково слід провітрити. Йод знищить паразита, а зола насичує грунт корисними елементами, забезпечить рослина силами для подальшого протистояння фітофтори.
Йод і молочні продукти
Широке застосування отримали рецепти на основі цієї хімічної речовини і молока або сироватки.
Використовуються наступні варіанти для обприскування:
- 20 крапель основного компонента змішати з відром води, додати 4 склянки знежиреного молока, все ретельно розмішати;
- 25 крапель йоду, 1 л свіжої сироватки і 9 л теплої води змішати, провести обприскування (не можна використовувати термічно оброблену сироватку – тільки свіжий продукт);
- 10 л води, 1 л молочної сироватки, 2 ч. л. йоду і 1 ст. л. перекису водню змішати і застосовувати розчин для обробки кущів.
Як підгодовувати в теплиці?
Обробка теплиці (грунту, каркаса, скла та інструментів) – необхідний захід для отримання рясного і здорового врожаю. Восени профілактику проводять мідним купоросом, навесні – йодовмісними складами.
Увага! Настій з йоду для помідорів, вирощуваних в теплиці, потрібно використовувати рідше, ніж на вулиці. Це дозволить запобігти надлишок йоду, що накопичується в землі.
Позакореневе підживлення в закритому просторі слід також виконувати ще у вересні, оскільки при вирощуванні індетермінантних сортів томатів під плівкою їм необхідно додаткове харчування. Перепади температури в цьому місяці підвищують ризик розвитку фитофторозы, а обробка йодом позбавить рослини від паразита.
Позитивний ефект застосування йоду в теплиці виражається і в тому, що речовина сприяє кращому засвоєння азоту, що знаходиться в повітрі і ґрунті. Для цього в теплиці також можна разом з обприскуванням розставити пляшечки з йодом без кришки.
Насичення повітря йодом запобіжить появі інфекції, А також дасть можливість менше вносити в грунт селітру, зазвичай використовувану при закладці тепличних грядок перед посадкою розсади.
Підживлення під корінь або обприскування також допоможе кущам подолати дефіцит світла, роблячи стебла набагато міцнішими. До того ж самі томати зможуть швидше дозрівати, отримувати відмінні смакові якості.
До позитивних моментів використання йоду в парниках відносять і те, що через відсутність природних опадів речовина не дозволяє вимиватися іншим поживним компонентам, присутнім в грунті.
Як підгодовувати у відкритому грунті?
Здійснюється підгодівля проти грибка кореневим і позакореневим способом. Найкраще використовувати по черзі ці методики, щоб йод зміг лікувати рослину, одночасно підживлюючи її.
Кореневий варіант (через полив) потрібно проводити при наявності у розсади хоча б пари листя. Суміш готують так: в 3 л теплої води додати 1 краплю речовини. Вилити розчин на трохи зволожений грунт.
При разовому внесення елемента під пасленову культуру йод виступає, як засіб, що зміцнює захисний механізм рослини. Це дозволяє отримати великі розміри плодів, а також збільшити їх кількість на кущі.
Другу підгодівлю проводять на етапі зав’язі. Для приготування рідини потрібно взяти на відро води 3 краплі йоду. Під кожну високу рослину потрібно внести не менше 1 л йодної субстанції, а для низькорослих томатів досить 700 мл добрива.
Завершальне харчування помідорів забезпечують на етапі плодоношення. В цьому випадку вдаються до використання більш насиченого складу.
Рецепт: деревну золу (3 частини) залити 5 частинами гарячої води, настояти 1 годину під кришкою. Розчин розвести теплою водою до об’єму 10 л. В рідину влити 10 мл йоду і всипати 10 г борної кислоти.
Вміст ретельно перемішати, настояти добу. На наступний день масу потрібно розвести водою в пропорції 1:10. Поливати рослини необхідно під корінь.
Що ще потрібно знати?
Для отримання максимального ефекту від йодного розчину слід враховувати деякі хитрощі:
- з’єднувати йод для дезінфекції з іншими агресивними речовинами (марганцівкою, аспірином, трихополом, кислими або лужними компонентами) категорично заборонене;
- розчини для підгодівлі або обприскування потрібно готувати з чистої води (без домішок хлору);
- профілактичні заходи йодовмісними засобами потрібно здійснювати в респіраторі і захисних окулярах на відкритому просторі;
- температура рідини для обробки рослин – близько 25°С, неодмінно звертайте увагу на температуру повітря, яка не повинна бути нижче 20°С;
- проводити обприскування помідор слід рано вранці або в похмуру, безвітряну погоду;
- для помідор, що ростуть на збагаченому йодом грунті, вміст цього елемента для приготування настою потрібно зменшити;
- профілактику проводити необхідно раз на квартал;
- у лікувальних цілях компоненти з молоком вносять кожні 3 дні протягом місяця;
- не можна підживлювати помідори, вирощені в закритому просторі, йодом, коли з моменту їх висадки в грунт не минуло 10 днів – спочатку дочекайтеся вкорінення рослини.