Напевно, ні для кого не секрет, що одні рослини добре уживаються один з одним, а інші — погано. Це ж правило поширюється і на посадку деяких культур після інших. Капуста не виняток. Є ряд рослин, які добре ростуть після капусти. А є такі, посадка яких після цього овоча не принесе нічого хорошого.
Зміст статті (Содержание)
Що найкраще посадити після капусти на наступний рік
Основні правила сівозміни припускають, що не можна садити ті культури, які уражаються тими ж захворюваннями і шкідниками, що і попередники, а також чиє споживання поживних речовин аналогічно.
Оскільки капуста є представником хрестоцвітих, то після неї добре садити пасльонові, коренеплоди і боби. Виходячи з цієї логіки і відповідно практичного досвіду багатьох городників, кращим рослиною, яка зростає після капусти, вважається картопля. Цю культуру не вражають ті інфекції і шкідники, що нападають на капусту. В деяких випадках, наприклад, при зараженні ґрунту таким характерним для капусти захворюванням, як кила, картоплю навіть здатний виступити в ролі лікаря, знищивши цей грибок за 3 сезони.
Добре очищають грунт від різних грибкових збудників такі культури, як часник, шпинат і буряк. Їм досить для цього 2 років.
Добре ростуть після капусти такі овочі, як:
- морква;
- цибуля на ріпку і сіянку;
- томати;
- перці;
- баклажани;
- петрушка;
- селера;
- кріп;
- огірки;
- кабачки;
- патисони;
- горох;
- салат.
Городники, які воліють практикувати спільні посадки, часто садять капусту і картоплю поруч один з одним. Взаємовигідне сусідство забезпечує хороший урожай і тієї, й іншої культури.
Що не можна садити після капусти
Не рекомендується садити на одному місці протягом 3-4 років капусту будь-якого виду (цвітну, білоголову і інші). Посадка інших хрестоцвітих рослин на місці, яке раніше займалося капустяної культурою, також не принесе хорошого врожаю. Можна зовсім залишитися без овочів, так як шкідники і захворювання у таких рослин аналогічні капусті. Тому не варто садити після капусти такі рослини, як:
- листова гірчиця;
- ріпа;
- хрін;
- крес-салат;
- мангольд;
- бруква;
- редька;
- редис;
- ріпак;
- дайкон;
- рукола.
Розумне ведення особистого підсобного господарства здатне істотно знизити витрати сім’ї на харчування. Знаючи, як правильно чергувати посадки тих чи інших культур, можна добитися хорошого врожаю з мінімальними витратами сил на догляд за городом.