Соковитий персик у вашому саду: правила весняної обрізки та догляду за деревом

42

Сочный персик в вашем саду: правила весенней обрезки и ухода за деревом

Персик вважається дуже примхливою культурою, тому його вирощування вимагає ретельного догляду. Найважливішим етапом по догляду за культурою є обов’язкова весняна обрізка персика. Якщо цього не робити, то плодоношення буде збільшуватися, а різко падати з кожним роком.

Коли і для чого потрібно обрізати персик?

Найчастіше весняна обрізка персика проводиться під час появи рожевих бутонів на гілках з метою продовження терміну життя рослини та збільшення урожайності. Будь-яке дерево отримує поживні речовини з ґрунту і поширює їх рівномірно по гілках, але у персика цей процес проходить набагато швидше, ніж у інших рослин. До того ж при цьому рослина витрачає багато поживних речовин на формування гілок, що ростуть вертикально.

Якщо не проводити весняну обрізку, то крона персика швидко загусне, центральні гілки оголятся і перестануть плодоносити через нестачу сонячного світла. Плоди будуть зав’язуватися тільки на периферійних гілках, а значить врожайність знизиться.

Вирішити цю проблему можна регулярної обрізанням неправильно зростаючих гілок. Крім того, це допоможе поліпшити вентиляцію дерева і полегшити збирання врожаю.

Сочный персик в вашем саду: правила весенней обрезки и ухода за деревом

Зробивши висновки, ми розуміємо, що регулярну весняну обрізку персика проводять для:

  • Правильного формування крони;
  • Забезпечення хорошої якості плодів і створення оптимальних умов їх розвитку;
  • Омолоджування старих посадок і підняття імунітету культури.

Як виглядає схема обрізки персика

Обрізка молодого персика починається з першого року посадки. У однорічного саджанця видаляють пагони, крім трьох-чотирьох основних, які розташовуються внизу стовбура, залишки пагонів разом з центральним провідником також видаляють.

На другий рік вибирають кілька пагонів і обрізають на 25-30%. У наступному сезоні з них виросте близько шести гілок, які будуть плодоносити. Гілки, що ростуть в середині куща, потрібно видаляти, щоб сонячні промені потрапляли до центру рослини. Також потрібно повністю вирізати гілки, які ростуть вертикально, залишаючи лише ті, які ростуть під кутом 450 відносно рівня землі.

Читайте по темі:  ТОП–5 важливих правил по догляду за баклажанами

На третій рік вгорі скелетної гілки вибирають два потужних відгалуження другого порядку і обрізають до 60 сантиметрів від місця роздвоєння основної гілки. Над верхньою гілкою основну частину провідника видаляють, на нижній і верхній стороні скелетних гілок потужні пагони зрізують.

Роботи по формуванню, поліпшенню і омолодження крони персика потрібно проводити тільки в суху і теплу погоду.

Однорічні прирости, які досягли 80 сантиметрів, проріджують, підрізають на дві нирки, щоб утворилося таке плодове ланка. На цих гілках потрібно закласти гілки підпорядкування, і кожна з них повинна бути на відстані не менше 20 сантиметрів. Всі пагони, що загущують інтервали і які ростуть суворо вертикально потрібно видалити під кільце.

Сочный персик в вашем саду: правила весенней обрезки и ухода за деревом

Четвертий рік зростання персика вважається останнім, коли потрібно завершити освіту у скелета дерева чашоподібною крони. На верхній частині скелетного роздвоєння другого порядку вибирають два хороших розгалуження третього порядків вкорочують на третину від первісної довжини. Також видаляють ростові прирости верхньої і нижньої поверхні розгалуження та жирування.

Варто пам’ятати, що персик має дуже ніжну деревину і болісно реагує на зрізи, тому обрізку треба проводити дуже акуратно, продумуючи кожен крок.

Інструменти, якими будете проводити обрізку персика повинні бути обов’язково продезінфікованими, справними, гострими, без іржі. Причому обробляти їх потрібно після обрізки кожного дерева безпосередньо. Всі ранки і зрізи потрібно обов’язково замазувати садовим варом, щоб убезпечити персик від хвороб.

Оцініть, будь ласка, статтю!

Не дужеТак собіПідійдеДобре!Супер! (Пока оценок нет)
Завантаження...

Залишити коментар

Please enter your comment!
Будь-ласка введіть своє імя