Підготовка насіння до посіву на розсаду – досить складний і кропіткий процес, який починається ще взимку. СуперДом розповість, як правильно підготувати насіння до посадки.
Зміст статті (Содержание)
Як підготувати насіння до посіву: 5 важливих правил
Підготовка насіння до сівби включає в себе п’ять важливих етапів. Починати підготовку насіння до посіву на розсаду слід ще в лютому, так як вона може зайняти кілька тижнів.
Терміни початку підготовки залежать від строків посадки культури у відкритий грунт, часу, який займає появу сходів і безлічі інших чинників.
Але, якщо мова йде про овочах і зелені, які садять в грунт навесні, готувати насіння на розсаду потрібно в кінці зими.
У комплекс заходів по підготовці насіння входять наступні заходи:
Калібрування
Так називається сортування насіння за розміром і масою. Однією сортування «на око» тут недостатньо.
Для визначення маси насіння слід помістити в 5% розчин солі, а через 5 хвилин відібрати ті, що спливли й ті, що занурилися на дно. Перші слід викинути – вони порожні.
Після вилучення з соляного розчину, насіння обов’язково потрібно ретельно прополоскати. Якщо насіння дуже дрібні, то для сортування можна використовувати наелектризовану пластикову паличку, яка притягне порожні екземпляри.
Замочування
Необов’язкова процедура, але саме вона може скоротити час появи сходів. Проводити замочування перед посадкою на розсаду слід для насіння з товстою оболонкою або нормальної схожістю.
Чим товще оболонка, тим довше замочуються насіння. Наприклад, для гарбузових і бобових достатньо буде 12-15 годин в теплій воді, а ось для насіння селери – до 70 годин.
Протруювання (знезараження)
Обов’язково проводиться для всіх без винятку насіння. Їх можна обробити сухим фунгіцидом або замочити на півгодини в 1% розчині марганцівки.
В останньому випадку насіння обов’язково потрібно попередньо замочити на добу в чистій воді, а після протруювання – промити.
Проводити знезараження потрібно безпосередньо перед посадкою насіння на розсаду.
Прогрівання
Як і знезараження, може бути сухим або вологим:
- вологе – це обробка водою при температурі 50 градусів на 20 хвилин;
- сухе – 2-3 години в прогрітій до такої ж температури духовці.
Загартовування
Виконується, якщо ви збираєтеся висаджувати насіння ранньою весною, коли є ризик різких похолодань.
Перед гартуванням насіння потрібно загорнути в просочену теплою водою марлю, покласти на батарею і протримати там 1-3 дні.
Коли вони почнуть прокльовується, їх потрібно відправити в холодильник або на балкон приблизно на 20 годин.
Після цього насіння слід віднести назад в тепло, а через 6 годин – знову покласти в холод, і так протягом тижня. До речі, гартувати також можна і розсаду.
Правильно підготовлені до посадки насіння дадуть добрі сходи і відмінний урожай.