Болгарський перець – очевидна користь і шкоду прихований

34

Болгарский перец – очевидная польза и скрытый вред

Про корисні якості солодкого перцю знають усі: він підвищує імунітет, піднімає настрій і виліковує від багатьох недуг. Але чи відомо вам, що болгарський перець здатний принести як користь, так і шкоду? І перш ніж довірити своє здоров’я цього соковитого хрумкій овочу, переконайтеся в тому, чи можна вам їсти.

  • Чим корисний червоний болгарський перець
  • Користь жовтого і зеленого болгарського перцю
  • Болгарський перець – немає користі без шкоди?

Унікальні властивості болгарського перцю

Солодкий болгарський перець – це сортотип овочевого перцю, виведений в минулому столітті болгарськими селекціонерами. Його батьки родом з Америки, де і зараз їх можна зустріти в дикорослому вигляді. Чим же так корисний для нас болгарський перець?

У ньому міститься велика кількість клітковини, азотистих речовин, розчинних цукрів, пектинів, крохмалю та ефірних масел.

Крім того, болгарський перець багатий вітамінами групи А, В, С, Е, РР, а також мікроелементи: залізо, йод, кальцій, калій, магній, натрій, марганець, мідь, фосфор, фтор, хлор, цинк, сірка.

Перець служить не тільки в якості вітамінного допінгу, але і антидепресанту.

Вітаміни РР, В1, В2 і В6 ефективно борються з депресією, безсонням, покращують пам’ять і відновлюють сили.

У перці міститься гормон радості, але, на відміну від шоколаду, в якому він теж є, його вживання не призводить до накопичення зайвих жирів і цукрів.

Перець незамінний для майбутніх мам. Щодня включаючи його в своє меню, вагітна жінка зміцнить волосся, нігті, зуби і кістки. Також перець необхідний чоловікам, які страждають облисінням.

Речовини, що містяться в плодах болгарського перцю, розріджують кров і перешкоджають утворенню кров’яних згустків, чим і корисний перець за таких складних хворобах, як інсульт і легенева емболія.

Читайте по темі:  Як побудувати теплицю з труб пнт своїми руками — покрокова інструкція з фото, відео та кресленнями

Відомі не тільки лікувальні, але і омолоджуючі властивості болгарського перцю. З нього можна робити нескладні маски для обличчя. Наприклад, з яйцем і сметаною. Перець потрібно подрібнити в кашку, додати збите яйце і чайну ложку сметани, потім нанести на обличчя і потримати 15 хвилин. Кілька таких процедур, і ваша шкіра помітно посвіжіє.

Сік з перцю можна використовувати як зволожуючий тонік. Він живить шкіру вітамінами і мінералами, попереджаючи її передчасне старіння. А якщо ще й випивати по склянці соку на день, то можна не тільки покращити стан шкіри, але і захистити себе від застуди.

Сортів і видів болгарського перцю існує багато, але зазвичай ми розрізняємо їх за кольором: червоний, жовтий, зелений. Незважаючи на схожий хімічний склад, різнобарвна паприка відрізняється за своїми властивостями. Подивимося, на що вона здатна.

Чим корисний червоний болгарський перець

Своєю яскравою забарвленням червоний перець зобов’язаний каротиноидному пігменту лікопіну. Це речовина – потужний антиоксидант, який очищає організм від токсинів і захищає клітини від руйнування.

Саме тому лікопін застосовують у лікуванні і профілактиці онкологічних захворювань, таких як рак легень, рак підшлункової залози, яєчників і простати.

У червоному перці вітаміну С значно більше, ніж у лимоні або чорній смородині – 128 мг на 100 р. Така кількість в 4 рази перевищує денну потребу організму, але «передозування» боятися не варто – надлишок вітаміну швидко виводиться.

Дія аскорбінової кислоти посилюється вітаміном Р, який надає цукрознижувальної і антиоксидантну дію. Цей дует зміцнює кровоносні судини, знижуючи проникність їх стінок.

Користь червоного перцю багато в чому визначається наявністю алкалоїду капсаїцину, який можна дізнатися за горьковатому присмаку. Незважаючи на те, що в солодкому перці міститься менше 0,01 %, він має важливе біологічне дію. Капсаїцин стимулює роботу травних органів, знижує тиск і перешкоджає виникненню тромбів. Розріджує кров і нормалізуючи її циркуляцію, алкалоїд усуває такі симптоми як запаморочення, слабкість і поганий кровообіг у кінцівках.

Читайте по темі:  Томат Рожеве серце: непоганий салатний сорт

Клітковина, якою багатий червоний перець, вбирає всі шкідливі речовини, що надходять в організм з їжею: жовчні кислоти, токсини і холестерин, сприяючи швидкому їх виведенню.

Ще один важливий елемент, якого в червоній паприці більше, ніж в інших різновидах – цинк. Він необхідний для нормальної роботи мозку і стимулювання статевої активності.

Червоний перець – золотий фонд бета-каротину. Його вміст у 7 разів перевищує запаси жовтого і зеленого перцю. В одній великій паприці міститься майже 1 мг вітаміну А.

З цієї причини, перець буквально рятує курців і тих, хто їх оточує. Канцерогени тютюнового диму викликають дефіцит бета-каротину, і тільки «перцева» дієта здатна його заповнити.

Складно переоцінити користь болгарського перцю для зору. Щоб його поліпшити, достатньо вживати 30-40 г продукту кожен день.

Болгарський перець – немає користі без шкоди?

Перець протипоказаний людям страждаючим гіпертонією, підвищеною збудливістю нервової системи, хворобами шлунка, печінки, нирок і серця.

Фітонциди і алкалоїди, що містяться в болгарському перці, дратують слизову оболонку шлунку і провокують загострення гастриту, тому його не рекомендують людям з підвищеною кислотністю.

У складі імпортного перцю можуть бути азотисті добрива. Ця можливість підтверджується тим фактом, що перець фігурує у списку продуктів, що містять пестициди. Можна тільки здогадуватися про те, що принесе нам такий болгарський перець – користь чи шкоду.

Тільки влітку, в сезон зростання, перець проявляє виключно корисні властивості. Звичайно, це не означає, що взимку перець не можна купувати, просто його лікувальна ефективність буде значно менше.

Варто відзначити, що перець, як втім, і всі овочі, максимально корисний саме в свіжому вигляді. При термообробці 70 % корисних речовин безслідно зникають, а запечений в духовці перець болгарський може надати нам шкоду. При запіканні виділяються речовини, які підвищують ризик утворення карієсу.

Читайте по темі:  Китайський спосіб вирощування цибулі

Що ж, навіть в самому солодкому перці є своя «перчинка», але це ніяк не зменшує його унікальності і цінності для здоров’я.

Оцініть, будь ласка, статтю!

Не дужеТак собіПідійдеДобре!Супер! (Пока оценок нет)
Завантаження...