Умови вирощування бобових культур мають свої особливості. А зокрема, правильна посадка квасолі у відкритий грунт не тільки гарантує хороші врожаї, але і може оздоровити город в цілому.
Зміст статті (Содержание)
Вибираємо і готуємо місце для посадки
Квасоля – досить корисна культура, і не тільки в якості продукту харчування.Навіть на самій невеликій ділянці можна знайти місце для посадки, тим більше, що у квасолі стільки позитивних якостей:
- як і все сімейство бобових, квасоля за час росту і дозрівання збагачує грунт азотом, так необхідне для інших культур, тому квасоля часто садять між іншими грядками;
- вона сумісна практично з усіма городніми культурами за винятком цибулинних і своїх «родичів», тому її цілком можна садить в якості згущувача або в міжряддя ранньої весняної зелені;
- сучасні сорти квасолі досить стійкі до можливих нічних похолодань і після легкого пошкодження заморозками можуть відновитися;
- квасоля не займає багато місця – в залежності від сорту це можуть бути або невисокі кущики компактні або витончені батоги, обвиваючі огорожі. Крім цього, витка квасоля під час цвітіння дуже декоративна, тому може використовуватися і в якості прикраси ділянки;
- при сприятливих умовах виростання, квасоля рідко схильна до захворювань, так і для більшості шкідників вона не надто приваблива.
Отже, вирішивши, що ця культура має місце бути на вашому городі, необхідно знайти підходяще місце. Вибираючи місця для посіву квасолі, слід враховувати кілька критеріїв: освітленість, попередники, тип ґрунту і ступінь її зволоженості.
Квасоля – культура тепло – та солнцелюбивая, тому місце під грядки вибирають на південній або південно-східній стороні ділянки. Перед тим, як садити квасолю, потрібно згадати, що росло на цьому місці у минулому році? Ідеальними попередниками вважаються коренеплоди, картопля, капуста і гарбузове. Це, мабуть, найпоширеніші культури на наших городах, тому для квасолевих грядок виділити потрібну ділянку буде не складно.
Далі варто проаналізувати стан грунту. Квасоля прекрасно себе почуває на легких родючих ділянках, тому якщо грунт в’язкий і глинистий варто його попередньо дренувати, додавши піску половину відра або трохи більше на квадратний метр грядки. Що стосується добрив, то для квасолі можна брати будь-яку органіку, будь-то перепрілий гній, компост, перегній або готові концентрати гуматів. Грунт з внесеними добривами перекопують або розпушують і гарненько розрівнюють граблями. Порядок рядків і лунок для посадки квасолі залежить від особливостей обраного сорту – кущовий або повільний.
Вибір сорту і підготовка посівного матеріалу
Щоб квасоля добре визріла, необхідно підбирати сорти певного періоду дозрівання. Якщо кліматичні умови радують довгим і теплим літом, то з успіхом можна вирощувати сорти середнього (75-85 днів) і пізнього (біля 100 днів) терміну дозрівання. А в тих регіонах, де сонця досить мало, немає нічого краще, як садити квасолю ранню, яка вже через пару місяців порадує вас першим урожаєм. За смаковими якостями сорти квасолі поділяють на: цукрові, напівцукрові і лущильні. Перші два можуть використовуватися разом зі стручками, особливо на стадії неповного достигання бобів. А ось стулки лущильної квасолі в їжу непридатні, зате вони легко і швидко очищаються після підсушування. В статті “Кращі сорти квасолі” можете прочитати про їх опис та вирощування.
Найбільш популярні сорти: Сакса 615, Золота гора, Цукрова 116, Попелюшка, Ліка, Рашель, Світлячок – цукрові, спаржевого типу. Завдяки тому, що боби такої квасолі довго не всихають і не «старіють», вони ідеально підходять для заморожування. Лущильні сорти, такі як Московська біла, Сакфіт, Креолка, Грибовська 92 та інші дають прекрасні якісні зерна, що використовуються для приготування страв, домашніх заготовок або для зберігання на зиму.
Щоб прискорити проростання бобів та збільшити відсоток схожості, перед тим, як посадити квасолю, її рекомендується замочувати. Якщо це проводиться в день посадки, то насіння заливають гарячою водою, приблизно 60-70 градусів і залишають на кілька годин для набухання. Але можна помістити квасолю в ємність з водою і залишити на ніч.
Отримати більш ранній урожай можна висаджуючи квасолю через розсаду. Вирахувати час посіву в такому випадку можна виходячи з особливостей клімату та пори дозрівання сорту. Вирощені в горщиках сіянці не вибагливі і у фазі двох справжніх листочків досить легко переносять пересадку на постійне місце. Головне в цьому випадку – не винести розсаду раніше, ніж мине загроза заморозками.
Посадка квасолі у відкритий грунт
Щоб отримувати молоду квасолю протягом усього літа, її висівають в декілька етапів з перервою у 15-20 днів. Перша посадка квасолі навесні проводиться, коли грунт прогріється до 10-12 градусів. В залежності від регіону, цей період може починатися від другої половини травня і до середини червня.
Розміщують посадки так, щоб між рядками залишалась відстань 30-45 сантиметрів, а між рослинами – 20 сантиметрів. Через кожні три ряди рекомендується залишати невеликий прохід для зручності поливу та догляду за посадками.
Посадку кущової квасолі роблять рядками або луночками в шаховому порядку. А ось для витких сортів варто передбачити встановлення опор або висаджувати її вздовж огорож або споруд, де можна було б закріпити шпагат чи сітку.
Посадка виконується наступним чином:
- проробляються луночки або борозни глибиною 5-6 сантиметрів;
- якщо сіяти замочене насіння, то поглиблення рекомендується пролити відстояною водою, а якщо насіння сухі, то цього не роблять;
- у кожну луночку розкладається по 2-3 насінини, а при посіві в борозну між посівами залишають відстані 15-20 сантиметрів;
- засипають насіння землею;
- якщо квасоля кучерява, посадка і догляд вимагають обов’язкового встановлення опори висотою не менше 2,5 метрів;
- наступний етап не обов’язковий, але рекомендований – накрити посіви шаром мульчі, яка і температуру біля коренів підвищує, і краще зберігає вологу, і бур’янам не дає прорости.
Досвідчені городники радять будь-які посіви на перших порах вкривати агроволокном. Дійсно, таке укриття створює необхідний мікроклімат, в якому проростання насіння відбувається набагато швидше і дружніше. До того ж, під час непередбачених нічних похолодань ніжні сходи будуть захищені від заморозків, а вдень – від пекучих променів весняного сонця. А ще таке укриття убезпечить пересихання ґрунту, а отже, скорочує кількість поливів.
Перші сходи квасолі починають з’являтися вже на 3-5 день, в залежності від погодних умов і ступеня заглиблення насіння. Після цього ще на кілька днів укривний матеріал можна залишити на грядці, а коли вже почнуть розпускатися листочки – краще звільнити квасолю і зняти агроволокно. Стеблинки, які витягнулися рекомендується злегка підгорнути, щоб підвищити їх стійкість, інакше посадки можуть полягти після дощу або поливу.
Через кілька місяців посаджена квасоля порадує вас міцними і соковитими молодими стручками.