Як зберегти свіжу капусту до весни?

47

Як відомо, капуста, будь вона білоголовою або червоноголовою, – це той овоч, який з осені закладається на зберігання та в подальшому використовується більшу частину холодного зимового періоду. Але далеко не у всіх виходить довгий час зберегти урожай капусти. Чому так відбувається і які варіанти зберігання капусти вважаються найбільш успішними для збереження врожаю ми сьогодні і поговоримо.

Як зберегти свіжу капусту до весни?Умови зберігання капусти

Спочатку поговоримо про температуру і вологість – їх недотримання призводить до сумного результату. Отже, капуста повинна зберігатися при температурі близько нуля градусів, допускається відхилення лише на пару градусів в ту або іншу сторону. При цьому вологість повітря в приміщенні може бути змінена, але в суворо визначених межах – від 85 до 95% (бажано не більше і не менше). Природно, такі умови можна створити у спеціально відведених для зберігання місцях, наприклад, у погребі, підвалі житлового будинку, або на балконі. Якщо температура буде висока – плюсова, наприклад, вище п’яти градусів тепла, то качани капусти стануть більш млявими, менш соковитими, втратять свою привабливість і більшу частину смаку.

Від чого ще залежить термін зберігання капусти?

Не тільки від умов, при яких зберігається капуста, залежить тривалість її зберігання. На тривалість збереження качана в належному вигляді впливають сортові особливості капусти.

Наприклад, рано дозрівають сорти капусти, які зберігатися довго не будуть навіть при дотриманні ідеальних умов, а ось від сортів, дозріваючих в середні строки, і вже тим більше – від пізньостиглих, можна цілком очікувати тривалої схоронності (високої лежкості).

З сортів капусти , дозріваючих в середні строки, можна виділити такі як Завірюха – даний сорт може пролежати понад сім місяців; Подарунок – лежить зазвичай більше півроку. Трохи менші, але все ж тривалі періоди збереження можна сміливо очікувати від знайомих сортів капусти – Слава, Русиновка, Столична, Урожайна, Білоруська, Фінал, Золотий гектар, а також – Харківська зимова. Не варто списувати з рахунків модні гібриди Ф1, що відносяться до тієї ж групи культиварів – Мегатон, Крюмон, Гермес, Менза, Колобок, Ринда, а також Ганнібал.

Сорти капусти, які дозрівають в пізні терміни, іноді «лежать» аж до року, в особливості довго зберігаються: Білосніжка – понад півроку, Амагер – зазвичай до десяти місяців і Кам’яна голова – може пролежати рік і навіть більше. Сорти капусти, які також сміливо можна висаджувати на ділянці, якщо ви плануєте їх зберігати тривалий період часу, – це Бірюза плюс, Зимівля, Кам’янка, Морозко, Цукрова голова. Також зверніть увагу на гібриди Ф1 – Бартоло, Атрія, Арос і Екстра.

Але не тільки умови зберігання і сорти можуть впливати на лежкість червонокачанної і білокачанної капусти, але також і умови вирощування впливають на цей процес.

Наприклад, качани, які зібрані з рослин, вирощених на ґрунті середньому, легкому або суглинному, як правило, лежать довше капусти з супіщаних грунтів.

У тому випадку, якщо капусту ви буквально заливали, вона росла на вологому ґрунті або весь сезон йшли дощі, то також не варто чекати тривалого зберігання від качанів, вони будуть, швидше за все, через пару тижнів, пухкими і почнуть розтріскуватися.

Читайте по темі:  Кукурудза – корисні властивості і кому вона може серйозно нашкодити?

Добрива, – завжди потрібно дотримуватися норми: як надлишок добрив, так і їх недолік обов’язково негативно позначиться на тривалості зберігання капусти. Наприклад, якщо грунт буквально просякнутий азотними добривами, то, швидше за все, вона виросте великою і привабливою, але такі капустини не зберігатимуться. Чому? Тому, що в тканинах її імпровізованих листових пластинок кількість сухих речовин буде зменшено в рази, а від цього качани будуть пухкими і почнуть гнити мало не відразу після закладання їх на зберігання.

Що ж стосується фосфорних і калійних добрив, то їх дозування можна трохи збільшити. Надлишок цих добрив (помірний, звичайно), швидше за все, позитивно позначиться на зберігання цього овоча, продовживши терміни.

Як зберегти свіжу капусту до весни?Коли збирати капусту на зберігання?

Головне, не поспішати, але і затягувати не варто теж. Якщо поспішиш, то отримаєш зів’ялі качани, а якщо потягнеш зі строками збирання, то качани тріснуть від надлишку вологи. Визначити ідеальний час для збирання качанів капусти буває досить складно, проте є один важливий критерій: до збирання капусти краще починати, коли вдень температура низька, але ще плюсова (близько п’яти градусів), а вночі може опускатися до нуля зі злегка самим легким морозцем в межах кількох градусів.

До зрізування головок капусти завжди приступайте в сухий день і бажано сонячний, використовуючи для цього самий гострий ніж, періодично його підточуючи.

Ніколи не зрізайте качан під самий верх, обов’язково залишайте качан завдовжки сантиметра три-чотири і пару листочків, які і від пошкоджень захистять, і від хвороб врятують теж.

Сортування капусти – важливий процес

Перед закладанням на зберігання обов’язково проведіть сортування качанів капусти. Ті з них, що недорозвинені, недозріли, встигли тріснути, чимось хворі, дуже пошкоджені або підморожені, не потрібно закладати на зберігання. Їх необхідно відправити на переробку або скласти окремо і бути готовим до того, що один за одним їх доведеться викидати.

Всі здорові, цілі, визрілі качани капусти обов’язково перед тим, як почнете зберігати будь-яким з описаних нижче способів, приблизно добу просушіть, помістивши на чистий обгортковий папір в тепле, сухе і провітрюване приміщення. Якщо такого немає, то допустиме просушування на відкритому повітрі, але обов’язково під навісом і в погожий, сонячний день.

Способи зберігання капусти

1. Зберігання капусти в підвішеному стані

Цей спосіб зберігання капусти передбачає підвішування за качан. Важливо при цьому дотримати умови зберігання і розвішувати качани так, щоб вони один одного не торкалися. Тоді вони будуть охолоджуватися повітрям, і ймовірність появи гнилі та інших хвороб буде зведена до мінімуму.

Плюси цього способу в тому, що капуста при цьому займає мінімум місця: можна розташувати рейку між самими високими стелажами з заздалегідь забитими і загнутими у вигляді гачків цвяхами і на них вивісити качани, використовуючи для цього шпагат.

Однак, таким чином велику кількість качанів не збережеш (це про мінуси), а на ринку капусту з довгими качанами часом знайти складно. Цей спосіб швидше підходить для тих, хто сам вирощує капусту і може залишити довгі качани, і коли обсяг капусти невеликий.

Іноді капусту підвішують навіть з кореневою системою, просто висмикуючи рослину з грунту або викопуючи вилами. Важливо при такому способі зберігання не видаляють криючі луски: вони захистять качани в разі торкання один з одним від травм і хвороб.

Як зберегти свіжу капусту до весни?
2. Зберігання капусти в глині

Спосіб досить трудомісткий, але по ефективності його можна сміливо ставити на перше місце. Буквально загорнута глиною капуста (неважливо, білокачанна або червоноголова) не піддається процесам гниття, вона не сохне і довгі місяці залишається свіжою і соковитою.

Щоб спорудити глиняний панцир, потрібно зробити глиняну бовтанку. Для цього слід кілька частин глини змішати з водою, обережно додаючи її в глину і намагаючись зробити склад, по консистенції схожий на сметану. Даною сумішшю і обмазують качани капусти, повністю, не залишаючи вільних ділянок, просушують і закладають на зберігання.

Читайте по темі:  Як вибрати солодку і стиглу диню: поради фахівців

Явні плюси цього способу – тривалість зберігання стає максимальною.

Мінуси – солідні трудовитрати, необхідно мати у розпорядженні багато глини, якщо капусти теж багато. Даний спосіб краще підійде тим, у кого багато глини, мало капусти і вона використовується досить рідко.

3. Зберігання капусти в річковому піску

Як білокачанна, так і червонокачанна капуста добре зберігаються саме в річковому піску. Варіанти зберігання в піску два. У першому випадку потрібно обрізати корінці, укласти качани в досить глибокий дерев’яний ящик, намагаючись, щоб качани як можна менше стикалися один з одним, і засипати качани піском. В ідеалі потрібно засипати піском кожен укладений шар, але можна і всі відразу після укладання.

При другому варіанті спочатку в ящик насипають річковий пісок завтовшки 10-12 см і буквально вкручують в нього качани капусти, обов’язково коренем вниз. При цьому обов’язково корінці повинні бути довжиною 5-6 см (іноді доводять їх довжину до восьми сантиметрів).

4. Зберігання капусти в ящиках

Цей спосіб простий і дуже популярний, проте, якщо хочете, щоб капуста пролежала максимально довго, крім необхідних умов, описаних вище, потрібна ще і наявність льоху. Правила прості – качани білоголової або червоноголової капусти укладаються зазвичай у стандартний «яблучний» ящик в пару шарів по п’ять штук (приблизно) в шарі. При цьому оптимальна довжина корінців повинна бути три сантиметри. Перший шар повинен бути розташований так, щоб качани були спрямовані вгору, а качани верхнього шару обов’язково повинні бути спрямовані вниз. Таким чином ми своїми руками створюємо щось на зразок конструкції, завдяки якій вільно переміщається повітря, забезпечуючи вентиляцію кочанам.

Мінуси – потрібно багато вільного простору для розміщення ящиків з качанами капусти.

Явні плюси – всі качани видно, і якщо якийсь з них раптом почав псуватися, його досить легко можна прибрати.

5. Зберігання капусти в штабелях

Цей спосіб актуальний для тих, у кого великі обсяги капусти, а місця, щоб вмістити зібраний урожай, катастрофічно не вистачає.

Щоб спорудити самий примітивний штабель, потрібно укласти рейки пірамідкою, залишивши зазори між ними рівні 8-10 сантиметрам. В даному випадку качан капусти має бути круглим, без виступів і укласти качани в споруджений штабель так, щоб між качанами був невеликий простір для циркуляції повітря.

Плюсом тут є простота і можливість спостерігати за тим, як зберігається врожай.

Як зберегти свіжу капусту до весни?
6. Зберігання капусти на балконі

Спосіб підходить для тих, у кого єдиним вільним приміщенням є балкон. Однак, якщо балкон не опалювальний, то капусті буде потрібно додаткове утеплення. Найпростіший варіант – це ящики, стінки яких прокладені пінопластом. Після укладання качанів ящики треба накрити чимось теплим, для цього можна використовувати старі, але не діряві ковдри. Виходить свого роду термокоробка, в якій качани лежать досить довго. Якщо опалювальний балкон, то необхідно відкрити кватирки і повісити градусник і таким чином регулювати температуру в приміщенні.

7. Зберігання капусти в погребі

Далі звернемо увагу на тих, хто має льох, там обов’язково повинні бути стелажі і полиці. Так от, на них можна зберігати капусту.

Найоптимальніший варіант – це розмістити стелажі уздовж стін, тоді на них можна просто розкласти капусту, обов’язково качанами вгору і залишивши відстань хоча б на сантиметр між ними.

8. Зберігання капусти в папері

Папір краще використовувати обгортковий, ніяких газет або журналів з токсичною фарбою. Так от, качани капусти після просушування просто загортаються в обгортковий папір і поміщаються у великі кошики, ящики, коробки.

Читайте по темі:  Дезінфекція теплиці: обробка восени і навесні

Папір ідеальний в плані вбирання зайвої вологи. Вам залишиться лише час від часу переглядати ваш «схрон», і якщо папір у того чи іншого качана намок, то замінити його на новий, сухий.

9. Зберігання капусти в холодильнику

Якщо у вашій квартирі і балкона немає, то залишається помістити капустяні качани в холодильник, до речі, це теж непоганий спосіб зберігання, правда, вже дуже маленької партії капусти.

Щоб капуста в холодильнику пролежала як можна довше, попередньо її слід загорнути в харчову плівку, після чого помістити в контейнер для овочів (у сучасних холодильниках він є).

Також допускається просто обернути капусту папером, але тут краще використовувати крафт папір або попередньо помістити в поліетиленовий пакет, але наглухо його не зав’язувати.

10. Зберігання капусти в траншеях

Цей спосіб ідеальний для тих, у кого є дача, зібраний великий врожай, але в квартиру його не повезеш, а на дачі його також не збережеш (в самому дачному будиночку, зрозуміло). Залишається вирити траншею і буквально закопати в неї врожай.

Щоб вирити траншею необхідно правильно вибрати найвище місце вашої ділянки, вирити яму глибиною сантиметрів 45-55. В ширину ця яма повинна дорівнювати 50 см, хоча все залежить від обсягів вирощеного вами врожаю, і ці розміри можуть бути різними.

Дно траншеї обов’язково викладіть соломою, після чого в два рядка покладіть качани капусти, потім знову шар соломи і так до верху, який потрібно спершу вкрити дерев’яним щитом, збитим на зразок самих простих дерев’яних дверей, після чого засипати шаром землі товщиною два десятки сантиметрів.

Плюс у цього способу один – можна не маючи ніяких приміщень непогано зберегти врожай.

З мінусів можна назвати трудомісткість – не у кожного вистачить сил спорудити все це, а також неможливість стежити за станом капусти. Крім того, взимку ви фактично не зможете користуватися капустою: навалить снігу, земля замерзне, і дістатися до качанів буде неможливо.

Захист капусти від хвороб при зберіганні

Отже, основні і найбільш поширені способи зберігання капусти ми розібрали, тепер давайте поговоримо про неприємності, які можуть виникнути в процесі зберігання капусти – про хвороби при зберіганні.

Зайвий раз, напевно, не варто й нагадувати, що сховище, по можливості, потрібно перевіряти на предмет відповідності необхідним умовам зберігання і на наявність тих чи інших захворювань у качанів як мінімум раз в тиждень.

Увійшовши в сховище, ось що ви можете насамперед побачити: сіру гниль, якщо вона дає про себе знати, то на головках капусти з’явиться пушок цвілі, а через всього пару днів листочки почнуть банально гнити. В першу чергу уражаються ті качани, з яких прибрані покривні листки, і ті, що ушкоджені морозом або травмовані при збиранні. Природно, не виключена можливість того, що і абсолютно здоровий качан раптом покриється сірою гниллю, але зазвичай ця хвороба проявляє себе на повноцінно розвинених і правильно покладених качанах, тільки якщо порушені режими зберігання.

Ясна річ, що уражені качани капусти, скільки б їх не було, треба негайно прибрати зі сховища і ретельно оглянути залишки. Вражені качани не обов’язково викидати, можна прибрати всі вогнища ураження сірою гниллю, залишивши тільки здорову тканину і використовувати її в їжу. Якщо хочете знову покласти їх на зберігання, то спробуйте видалити місця ураження і посипати крейдою, ризик буде, але мінімальний.

Друге захворювання це – м’яка гниль. Зазвичай виникає на пошкоджених качанах або тріснутих. Щоб м’яка гниль припинила розвиватися, досить качани перенести у приміщення з температурою 2-3 градуси вище нуля, зазвичай цього вистачає.

Крейда чи вапно – помічники в зберіганні капусти

Дійсно, посипання крейдою або гашеним вапном дає свої результати, капуста при цьому непогано зберігається. Ці прості речовини, здатні захистити качани капусти від різного роду хвороб, наприклад, гнилей.

Капусту, посипану крейдою або вапном, можна розташувати де завгодно – на стелажах або в ящиках, підвісити або спорудити з неї пірамідку: це просто додатковий захист, продовжує свіжість і смак.

Ось і все на заявлену нами тему, якщо ви знаєте ще способи зберігання капусти, то опишіть їх у коментарях.

Оцініть, будь ласка, статтю!

Не дужеТак собіПідійдеДобре!Супер! (Пока оценок нет)
Завантаження...

Залишити коментар

Please enter your comment!
Будь-ласка введіть своє імя