Важливо не тільки виростити хороший урожай моркви, але і правильно його зберегти. В умовах овочесховища або погреби зробити це нескладно. Продовжити терміни споживання вітамінних коренеплодів зі свого городу можна і при зберіганні в звичайній міській квартирі.
Зміст статті (Содержание)
Який сорт моркви краще зберігається
При відсутності комфортних умов для зберігання овочів, зокрема, моркви, потрібно особливу увагу звернути на правильний вибір сорту. Перевагу краще віддати пізньостиглі сорти, які дозрівають через 3-3,5 місяці після проростання. Така морква відрізняється підвищеною холодостійкістю, менше схильна до хвороб, не втрачає соковитості і корисних властивостей при тривалому зберіганні, тому зберегти її до наступного сезону буде простіше. Кращими позднеспелыми сортами для закладки на зберігання вважаються:
- Королева осені. Це велика морква з довжиною коренеплоду 25-30 див. Підходить як для свіжого споживання, так і для переробки, відрізняється відмінними смаковими якостями;
- Флаккоро. Урожайний сорт голландської селекції. Коренеплоди яскраво-помаранчеві, рівні, подовжені з ніжною м’якоттю;
- Віта Лонга. Один з нових пізньостиглих сортів. Коренеплоди виростають великими, мають масу до 300 м і довжину до 30 см;
- Карлена. Невибагливий високоврожайний сорт з підвищеним вмістом цукрів.
Фотогалерея: пізньостиглі сорти моркви, рекомендовані для закладки на зимове зберігання
Карлена — пізньостиглий сорт моркви німецької селекції, цінується за гарні смакові якості і врожайність
До плюсів моркви Королева осені відносять: урожайність, хороші смакові і товарні якості, відмінну лежкість (аж до червня місяця), стійкість до стрілкування та розтріскування
При правильно організованому зберіганні, сорт моркви Флаккоро можна зберігати до червня місяця наступного року
Моркву сорту Віта Лонга має гарну лежкість і стійкий до механічних пошкоджень, що робить його дуже транспортабельним
Вибір правильного сорту — не єдина умова гарної збереженості коренеплодів. Тут грає роль сукупність факторів: точне виконання всіх агротехнічних заходів, боротьба з шкідниками, правильна закладка на зберігання, своєчасне і якісне збирання врожаю.
Способи зберігання моркви у квартирі
Температурний режим для успішного зберігання овоча повинен бути в межах 0…+1 градуса при відносній вологості повітря 90-95%. Забезпечити зазначені умови в квартирі непросто, тому розповімо про деякі секрети, дотримання яких дозволить успішно зберегти необхідний овоч без льоху або овочесховища:
- холодильник — саме надійне місце для зберігання коренеплодів. Добре просушену, чисту і охолоджену морква укладають в пластикові контейнери з кришкою, дно яких вистелено паперовими серветками для вбирання зайвої вологи, і розміщують в ящику для овочів. Подібним чином можна 1-2 місяці зберігати невелику кількість моркви;
- кожен коренеплід можна ретельно загорнути в харчову плівку і покласти в ящики;
- часто використовують спосіб зберігання моркви у глиняному оболонці. Для цього коренеплоди опускають у сметаноподібний розчин глини, потім ретельно просушують. Глиняний шар захистить моркву від інфекцій, збереже в коренеплоді вологу. Для зберігання моркви у висушеної глиняного оболонці підійдуть ящики або поліетиленові мішки, які розміщують на утепленому балконі;
- моркву можна попудрити крейдою (20 г на 1 кг коренеплодів) або занурити в 30% суспензію крейди, а потім просушити. Застигла крейдяна оболонка створить слаболужне середовище, яка не допустить загнивання;
- овоч можна зберігати в закритих картонних коробках разом з корінням хрону. Виділяються хріном ефірні олії перешкоджають розвитку грибкових інфекцій;
- також у закритих картонних коробках зберігають покладену рядами морква, пересипавши її сухим цибулинням;
- на утепленому балконі коренеплоди можна зберігати в ємностях з піском. У цьому випадку овочі укладається рядами таким чином, щоб вони не торкалися один одного, і кожний шар засипають трохи вологим піском. Зберігатися таких умов коренеплоди можуть тривалий час, аж до середини весни. Замість піску можна пересипати морква хвойними тирсою.
Невелика кількість моркви можна потерти на тертці або нарізати кубиками, скласти в поліетиленові пакети або пластикові контейнери і заморозити. При такому способі зберігання втрачається частина вітамінів і погіршується смак моркви.
Відео: результати зберігання моркви у целофанових пакетах
При виборі будь-якого способу зберігання пам’ятайте, що коренеплоди потрібно періодично перебирати, щоб своєчасно помітити і видалити початківці псуватися овочі.