Весняна обрізка малини проводиться в обов’язковому порядку. Це робиться для збільшення ефективності росту рослини, видалення старих і хворих пагонів, а також для підвищення врожайності.
Обрізка малини навесні проводиться на самому початку сезону, буквально відразу ж після того, як розтане і зійде сніг. При обрізанні потрібно лише враховувати особливості зростаючих у вас сортів цієї ароматної ягоди.
Зміст статті (Содержание)
Обрізка сортів малини, що дають один урожай на рік
Якщо малина дає один урожай за сезон, то обрізати її необхідно так:
- Секатором обрізаються хворі і слабкі гілки, а також сухі пагони. Якщо гілка підмерзла, то її потрібно обрізати до першої здорової бруньки;
- З куща видаляються однорічні пагони, залишається приблизно 6-8 штук. Якщо ви вирощуєте малину не кущами, а шпалерним методом, то потрібно обрізати так, щоб між пагонами залишалося мінімум 10 сантиметрів вільного місця;
- Стебла, які залишилися після виконання попереднього пункту, потрібно вкоротити до 120-150 см, тобто приблизно на чверть довжини.
Така обрізка малини навесні уповільнює зростання пагонів, що залишилися , завдяки чому активно йдуть у ріст бічні паростки. Крім того, якщо таким чином проріджувати кущі, то вони отримують більше сонячного світла.
При правильній обрізці навесні, хворі пагони видаляються, що не дає хворобам поширюватися по всій посадці.
Обрізка сортів малини, що дають кілька врожаїв на рік
Якщо ж мова йде про сорти, що дають два врожаї на сезон, то обрізати їх потрібно в такому порядку:
- Пагони потрібно розділити на 4 частини;
- Перша частина скорочується приблизно на 10 см, ця частина буде давати урожай на самому початку сезону;
- Друга частина скорочується на 20-30 см;
- У третій частині пагонів обрізається половина довжини;
- Четверта частина зрізається практично під корінь. Ці пагони будуть плодоносити в кінці сезону.
Таким чином ви отримаєте два рясних врожаї в сезон, а також прорідете кущі, видалите висохлі і хворі пагони.
Дивіться відео як обрізати малину навесні:
Весняна обрізка малини – досить простий і короткий процес, який дозволяє підвищити показники врожайності в кілька разів. Тому їм не варто нехтувати, якщо ви хочете отримати добрий врожай.