Підготовка лози винограду до зими

13

Така теплолюбна культура, як виноград, має потребу в гарній зимівлі. Непідготовлені виноградні лози легко загинуть, зимуючи в середній смузі або навіть на півдні країни. Навчіться правильно допомагати винограду переживати суворі (і не дуже) зими.

Підготовка лози винограду до зими

Осіння допомога

Починати підготовку винограду до зими потрібно ще восени. Найкраще зимують здеревілі, визрілі лози. Тому ще з ранньої осені потрібно стимулювати визрівання лози. Зазвичай це роблять так:

  • забезпечують додаткове підсвічування кущів. Сонячне або штучне світло допомагає винограду швидше дозрівати;
  • знімають урожай (зрозуміло, вчасно);
  • додають фосфорно-калійні підгодівлі по листу;
  • прибирають полив (навіть якщо осінь видалася зовсім не дощовою);
  • обприскують листя розчином абсцизової кислоти (500 мг на 1 л води).

Ніякий полив винограду перед зимою не потрібен! По-перше, рослині простіше «одерев’яніти» без додаткової вологи. По-друге, лозу перед укриттям потрібно укладати на землю. Якщо вона буде вологою, є ризик випрівання рослини під час зимівлі.

Підготовка лози винограду до зими

Підживлення перед зимівлею

Правильно внесені поживні речовини допоможуть винограду добре перенести зимівлю і швидко піти в зростання навесні. Осінній графік добрив такий:

  • на початку вересня вносимо монофосфат калію (10 г на 5 л води). Наносимо на листя пульверизатором;
  • через тиждень в грунт вносимо органіку – підійде і гній, і компост (по 2,5 л органіки на кожну лозу);
  • перед зняттям з опор і укриттям (зазвичай жовтень-листопад) вносимо мінеральні добрива: 20 г суперфосфату, 10 г калійної солі, 1 г борної кислоти і 2 г сірчанокислого цинку розводимо в 5 л води на кожен квадратний метр.

Вкриваємо виноград на зиму

При покупці саджанця винограду продавець може запевняти вас, що цей сорт – морозостійкий і спокійно переживає без укриття навіть температуру в -35 градусів. Це неправда – таких морозостійких сортів винограду поки не вивели. Без укриття перезимувати можуть тільки Ізабелла і Лідія, і то – лише на півдні, де взимку температура опускається максимум до -15 градусів.

Читайте по темі:  Чи варто обривати цвіт картоплі?

Підготовка винограду проста – лози обрізають, згортають в кільце, укладають на землю, притискають парою цегли і зверху укладають обраний матеріал.

Коли вкриваємо

Знімати лозу з опори для укриття можна практично в будь-який час – температура не має значення. Головне – дочекатися сухої погоди, щоб укладати виноград на висохлу землю. Зазвичай виноград знімають з опор в жовтні-листопаді, але можна вкривати рослину навіть в грудні – досить встигнути до середньодобової температури в -15 градусів.

Обрізка

Обрізка при підготовці винограду до зими обов’язкова! Її проводять після того, як рослина скинула листя, тобто в жовтні. Так ви краще будете бачити лозу і її форму.

Видаліть всі тонкі (до 5 мм) і товсті (від 15 мм) пагони. Обрізати плодові стрілки до зеленого зрізу. Потрібно, щоб на кожному плодовому пагоні залишилося стільки очок, скільки міліметрів товщини у самого пагона.

Підготовка лози винограду до зими

Матеріал

Кращим варіантом для укриття винограду вважаються соснові гілки. Це простий у використанні і доступний матеріал. Пухке, повітряне укриття повинно бути висотою близько 20-30 см. Лапник захищає лозу навіть від суворих безсніжних зим до -32 градусів. Завдяки пористості укриття винограду не грозить випрівання і гниття. Цей матеріал не ідеальний – його не можна використовувати на піщаних ґрунтах, оскільки сосна не вбереже коріння винограду від заморозків.

Очеретяний мат – дуже хороший варіант, від якого багато хто відмовляється лише через його дорожнечу. Покладену лозу в два шари прикривають матом. Пориста структура очеретяного мату не допускає випрівання. Збереження тепла йде за рахунок порожніх тростинок в складі мату – всередині них накопичується тепле повітря. Очеретяний мат здатний уберегти і коріння винограду, тому його можна використовувати на будь-якому типі грунту.

Читайте по темі:  Здорова капуста: боротьба з шкідниками і хворобами

Тирса – надійний метод укриття, хоча і досить клопіткий. Крім самої тирси вам буде потрібно плівка – на неї (а не на землю) укладають виноградну лозу, зверху насипають 20-30 см тирси, а на них кладуть лист шиферу, щоб захистити цей «бутерброд» від вологи. Тирса ефективно зберігає тепло, а шифер – надійний захисник від вологи. В результаті виноград може пережити практично будь-які морози на будь-якому ґрунті.

Коротенько відзначимо ті матеріали, які краще взагалі не використовувати при підготовці укриття для винограду на зиму:

  • земля – результат дуже залежить від типу грунту, простіше не ризикувати;
  • неткані матеріали – спанбонд і агротекс не врятують від морозів коріння винограду;
  • поліетилен – високий ризик виникнення парникового ефекту, який просто вб’є ваші лози;
  • опале листя – виноград швидко випріє і стовідсотково загине;
  • свіжий гній – органіка вбиває нирки, і якщо лоза і переживе таку зимівлю, то ніякого врожаю чекати не варто.

Без хорошої зимівлі ваш виноград з багаторічної культури перетвориться в однорічну. Не лінуйтеся приділяти час осінніх робіт в саду, і рослини віддячать вас багатим урожаєм.

Оцініть, будь ласка, статтю!

Не дужеТак собіПідійдеДобре!Супер! (Пока оценок нет)
Загрузка...

Залишити коментар

Please enter your comment!
Будь-ласка введіть своє імя