Багато хто любить диню і з настанням літа із задоволенням її купують. Природно, хочеться якомога довше насолоджуватися прекрасною м’якоттю, але не всі знають, як зберігати диню. У цій статті ми розповімо, як зберегти диню, щоб вона довгий час радувала вас своїми чудовими смаковими якостями.
Зміст статті (Содержание)
Терміни зберігання дині різних сортів
Термін придатності дині може помітно різнитися в залежності від сорту, до якого належить конкретний екземпляр. Тому природно, що термін зберігання дині раннього сорту буде істотно відрізнятися від екземпляра пізнього сорту. Отже, скільки зберігається диня в залежності від сорту, до якого вона належить?
- Ранній сорт. Плоди можуть добре зберігати товарний вигляд і смакові якості протягом одного місяця. Але місяць – це максимум, найкращим варіантом буде вжити її протягом двох-трьох тижнів.
- Середньостиглий сорт. Така динька може зберігатися протягом 3-4 місяців, проте тут також варто уважно стежити за станом плода і не дотягувати до останнього моменту.
- Пізньостиглий сорт. Тут термін зберігання може тривати від 4 місяців до півроку, проте краще вжити її не в останній місяць. І вже звичайно, перед вживанням необхідно уважно упевнитися, що диньку дійсно можна їсти.
Чітко видно, наскільки різняться терміни у баштанних різних термінів дозрівання. Однак, як вже було сказано, не варто думати, що якщо в теорії плід може зберігатися до півроку, то можна сміливо їсти після закінчення цього строку без попереднього огляду. Крім того, описані терміни актуальні для тих примірників, які зберігаються в льохах або підвалах, оскільки там забезпечуються всі необхідні температурні умови.
Якщо ж мова йде про зберігання в холодильнику, тут відповідь буде однозначною: навіть екземпляри з пізніми строками достигання дозволяється зберігати не довше, ніж місяць. Більш того, рекомендують не зловживати часом і з’їдати плід після закінчення 2-3 тижнів.
Нюанси зберігання динь
Вище ми розповіли про те, яка різниця в часі зберігання у сортів з різним терміном дозрівання, однак це ще не все. Нижче будуть наведені рекомендації, які допоможуть вам якомога довше зберегти плоди дині, щоб в осінні або навіть зимові холоди пробудити спогади про тепле літо.
Мабуть, перше питання, на яке варто відповісти – скільки зберігається розрізана диня? Адже зустрічаються досить великі екземпляри, і з’їсти цілу диньку в один присід буває непросто. Так що диньку можуть просто розрізати і залишити в холодильнику. Зберігання розрізаної дині в холодильнику може тривати протягом доби, але не довше, причому умови зберігання повинні бути відповідними. Зберігати розрізану диню слід, загорнувши шматочки в харчову плівку, або ж поклавши їх в контейнер з кришкою.
Скільки можна зберігати диню без целофану і контейнера? Такі продукти зберігаються в холодильнику протягом декількох годин, після чого їх необхідно викинути.
Зберігати слід виключно цілі, неушкоджені екземпляри, на яких повністю відсутні ознаки загнивання. Якщо є хоча б найменша темна плямочка або тріщинка, краще не ризикувати, а якомога швидше знайти застосування такого примірника.
Кращим місцем для зберігання цих баштанних є темні прохолодні приміщення. Як правило, це льохи і підвали.
Ні в якому разі не можна зберігати дині в холодильнику протягом декількох місяців, незалежно від сорту.
Крім того, можна в якості альтернативи зберігати плоди вдома на балконі. Для цього їх поміщають в ящики, засипавши піском, щоб утримати оптимальну кількість вологи.
Якщо ви зберігаєте багато плодів, необхідно зробити все для того, щоб виключити можливість їх зіткнення один з одним. Тому рекомендують не просто розкладати їх на деякій відстані один від одного, але і відокремлювати за допомогою тирси або паперу.
Найкраще зберігати плоди в підвішеному стані. Для цього їх поміщають в сітках (найчастіше) або використовують інші подібні конструкції. Розміщують в погребі.
Якщо ви зберігаєте плоди звичайним чином (не підвішуючи їх), то рекомендують виключити контакт з твердою поверхнею. Це робиться для того, щоб запобігти можливості появи вм’ятин, які, в свою чергу, провокують процеси гниття. Радять розміщувати дині на м’якій підстилці з тирси, застелених тканиною (або навіть просто на тканині).
Не забувайте стежити за баштанними, не залишайте їх надовго без огляду. Регулярно перевертайте і оглядайте їх, щоб у міру необхідності позбавлятися від зіпсованих продуктів.
Намагайтеся уникати зберігання цих баштанних поруч з іншими фруктами і овочами. Особливо небезпечним вважається сусідство з яблуками і картоплею.
Ні в якому разі не залишайте плоди в місці, куди потрапляють прямі сонячні промені, а також поруч з обігрівачами та іншими опалювальними приладами.
В ящику, де ви зберігаєте фрукти, обов’язково повинні бути отвори, щоб туди міг надходити кисень в необхідних кількостях.
Крім того, можна спробувати заморозити диню, щоб вона довше зберігалася. Це істотно вплине на консистенцію м’якоті, проте терміни зберігання збільшаться.
Якщо не хочете морочити голову з заморожуванням, можна висушити диню. Взимку вона послужить відмінними ласощами.