Вирощування картоплі за голландською технологією дозволяє отримувати до 5 тонн картоплі з сотки, причому вага однієї картоплини досягає 10 кг! Чи це дійсно так чи просто пропаганда нового способу вирощування картоплі?
Зміст статті (Содержание)
Голландський метод посадки – в чому його відмінності від нашого
На перший погляд, різниці ніякої не видно між традиційною посадкою картоплі, але варто тільки придивитися і відразу можна відзначити кілька змін. Голландський метод вирощування картоплі передбачає висадку за спеціальною схемою. Два ряди картоплі садять на відстані 25-30 сантиметрів, тобто, практично без міжряддя, але інша пара рядків знаходиться тільки через 120 сантиметрів – величезне міжряддя. При цьому всі кущі посаджені на гребенях. Здавалося б, нічого не змінилося, так як якщо скласти 30 і 120 сантиметрів і поділити на 4 ряди, то виходить, що на 150 см їх знаходиться 4 штуки, тобто міжряддя 35-40 сантиметрів, як і передбачає звичайна технологія.
Звичайно, можна припустити, що голландцям було нудно і, щоб не розслаблятися, вони придумали змінити щось в технології посадки картоплі по всій країні, але давайте детальніше розберемо всі переваги такої схеми.
- Відсутність міжряддя. Ідеальне розташування для крапельного поливу. Шланг простягається прямо між кущами, таким чином, охоплює зрошенням набагато більше рослин. Ефективність поливу відразу зростає на 40%, при цьому витрати залишаються ті ж.
- Великі міжряддя в 120 см. Це технічні смуги, які дозволяють зручно пересуватися техніці, для обробки рослин. Це суттєво автоматизує процес вирощування, а також підвищує зручність збирання врожаю. Прополка здійснюється по ухилу височини, на якій росте картопля, що максимально усуває бур’яни і дає їй значно більше повітря, ніж при вирощуванні на плоскому ґрунті, як звикли у нас.
- Рослина на височині отримує на 70% більше кисню, отже, це не тільки прискорює її розвиток, але і запобігає багато захворюванням і вберігає від шкідника. Доведено, що на 70% менше випадків зараження гниллю і на 50% менше бульб, уражених капустянкою.
Більше відмінностей в посадці практично немає, хіба що глибина – вона в деяких випадках трохи більше, ніж зазвичай, так як бульби знаходяться всередині бурту, який утворюється внаслідок підгортання міжряддя. Також в статті “Профілактика і лікування парші картоплі” ви можете прочитати основні методи профілактики і боротьби з даним захворюванням овоча.
Голландські сорти картоплі – що посієш те й пожнеш
Як відомо, від посадкового матеріалу залежить до 40% успіху вирощування овочевих культур. Якщо ви збираєтеся отримати хороший врожай, то необхідно орієнтуватися на сорти європейської селекції, точніше – голландської. Розглянемо декілька найкращих варіантів.
- Кондор. Один з найвідоміших сортів картоплі, який на сьогоднішній день вирощується. Всього за 7 років після того, як він був включений до реєстру культур призначених для промислового вирощування та експорту, він став номером 1 для багатьох фермерів і сільськогосподарських підприємств. Основною його перевагою є висока врожайність, а також стійкість до багатьох захворювань і засух. Але, при рясному поливі, можна добитися набагато кращого результату, так як бульби починають розростатися, і вже через 2-3 тижні їх стає в 2 рази більше. Зібрати 40-50 тонн з гектара не є проблемою, особливо якщо періодично проводити листкове підживлення.
- Агрія. Ще один відмінний результат голландської селекції. Непогано акліматизувався на нашій території. У нього багато переваг, але основним, звичайно ж, є непогана врожайність. В середньому збирають до 400-500 ц/га, і це при звичайному догляді, без використання стимуляторів росту, рідких добрив та позакореневих підживлень. Великі бульби – ще одна приємна особливість сорту. Варто зауважити, що на 1 сотку їх формується до 1000 і навіть більше. Причому маса однієї картоплини в середньому 250 грам. Є також і мінуси. В першу чергу це – погана стійкість до посух. При температурі повітря вище 25 градусів і при вологості менше 85% картопля починає погано себе почувати. Полив обов’язковий, бажано з періодичним внесенням аміачної селітри по 500 грамів на сотку.
- Аріель. Це не тільки порошок для прання, але також відмінний сорт картоплі, який, безумовно, порадує вас розміром бульб, урожайністю, а також відмінним смаком і ароматом. Даний сорт не рекомендований для промислового використання, але багато городників і дачників намагаються посадити саме його у себе на ділянці. Такий ажіотаж обумовлений, в першу чергу, простотою догляду. Неймовірно, але, незважаючи на своє голландське походження, він росте сам по собі в прямому сенсі слова. Полив проводиться за бажанням господаря, збільшує кількість ягід під кущем, але і без води картопля росте непогано – атмосферних опадів йому цілком достатньо. Зібрати більше 200-300 ц/га не вийде, але зате середньостатистичний врожай можна вирощувати стабільно, незважаючи на погодні умови та інші фактори.
- Романо. Голландський сорт з періодом дозрівання в 90-110 днів, високоврожайний, дає до 500 ц/га. У Голландії вирощували і до 800 ц/га, але про подробиці, як це зробити, не інформували, що ставить під сумнів екологічну безпеку вирощеного продукту. На звичайній дачній ділянці, де не застосовується ніяка хімія і генна інженерія, можна виростити до 400 кг/сотки, при цьому особливих зусиль докладати не доведеться, необхідно лише забезпечити періодичний полив.
- Епа. Досить відомий сорт, який понад 12 років фігурує на ринку і є експортними. Використовується для промислового вирощування, так як має відмінну лежкість і добре переносить транспортування і удари. Шкірка товста, але сама картопля швидко розварюється і має 5 з 5 балів щодо смакових якостей, на думку більшості городників. Отримати 600-800 ц/га, звичайно, не вийде, але от зібрати по 200-400 кілограм з однієї сотки цілком реально, особливо, якщо періодично поливати. Не утворює гнилі при тривалому зберіганні, не сприйнятливий до вредителів (колорадського жука не вважаємо – він гризе все підряд), непогано переносить посуху.
Це були найбільш популярні сорти, з потенціалом врожайності вище 200 ц/га. Можна посадити ще гібриди, які більш врожайні, але, як правило, їх не використовують. Вони придатні тільки на перший рік вирощування, а їх посівний матеріал — даремний.
Картопля голландської технології – секрети досвідчених фермерів
Для того щоб взяти максимальний урожай, необхідно дотримуватися багато правил по догляду за рослинами, збирання врожаю. Розглянемо основні з них.
- Своєчасна профілактика від шкідників і внесення грунтових гербіцидів. Не варто чекати моменту, коли колорадський жук з’їсть половину зеленої маси. Ще до його появи необхідно обробити рослини отрутохімікатами.
- Обприскувати картоплю від фітофторозу необхідно, причому до 6 разів за весь період вирощування картоплі.
- Якщо ви плануєте зібрану картоплю відправити на реалізацію, викопувати бульби потрібно пізно, коли стебла повністю засохнуть, так як тільки тоді картопля буде мати всі необхідні для експорту характеристики. Якщо ж вам потрібен посівний матеріал, тоді викопувати його можна в стадії технічної готовності, тобто, на початку серпня, коли стебло тільки починає чорніти. Нові технології вирощування картоплі мають на увазі прибирання у 2 етапи: спочатку усувається повністю вся бадилля, коли воно починає змінювати колір, потім через 15-16 днів бульби. Це дозволяє накопичити всі корисні речовини в коренеплодах, а також істотно підвищити лежкість картоплі (шкірка стає щільніше).
- Сівозміна вкрай важлива. Не можна садити на одній ділянці з року в рік одну і ту ж культуру, тим більше, якщо це картопля. 1 раз в 4 роки – ідеальна сівозміна, причому попередником повинен бути горох або квасоля. Якщо до цього зростав гарбуз, наприклад, чекати великого врожаю не варто.
- Полив проводиться мінімум 4-5 разів за сезон, але обов’язково він повинен бути перед самим цвітінням і через 12-14 днів після цього – саме в цей момент починають формуватися бульби і треба їм дати якомога більше вологи, щоб вони набрали масу.
На сьогоднішній день рекордним урожаєм вважається 1200 ц/га, тобто 1200 кг з однієї сотки. Його отримав саме голландський фермер в 2005 році. Маса найбільшої картоплини – 4.5 кілограм, вона занесена в книгу Гіннеса. Дотримуйтеся голландської технології і, можливо, наступним рекордсменом станете саме ви!