Якщо ви хочете посадити виноград, у вас є три шляхи. Перший – посадити насіння, але виноград з насіння зазвичай не блищить якістю і врожайністю. Другий шлях – купити саджанці в розпліднику. Тут є багато підводних каменів: бувають недобросовісні постачальники, які обманюють щодо якості та сорту. А по-справжньому якісний саджанець може коштувати дуже дорого. Третій шлях – підготувати черешки винограду без кореня самостійно. Уже через рік держак зможе принести перший (хоч і невеликий) урожай.
Зміст статті (Содержание)
Трохи про вегетативне розмноження
Більшість рослин можуть розмножуватися двома способами: статевим (через запилення) і вегетативним. При статевому розмноженні нову рослину пророщується з насінини. Воно має гени обох батьків, і на виході виходить особина з новими якостями.
Рослина, вирощена з держака, – це повна копія батьківського, справжній клон. Живцювання можна спрощено уявити собі у вигляді регенерації цілого організму з одного шматочка. Вирощений з держака виноград буде мати ті ж властивості, що й доросла рослина, від якого він стався: врожайність, стійкість до холоду і шкідників, кущистість. Саме тому при живцюванні дуже важливо ретельно вибирати батьківську особина.
Деякі садівники називають черешки «чубуками».
Підготовка живців
Від якості підготовлених живців залежить шанс їх вкорінення. Завжди заготовлюйте в два рази більше живців, ніж плануєте посадити – далеко не завжди обрізані пагони добре вкорінюються.
Коли збирати черенки
Найкраще для підготовки живців підходить пізня осінь – з кінця жовтня до середини листопада, в залежності від вашого регіону. Вам потрібно дочекатися, коли дорослий виноград повністю скине листя. Живцювання краще проводити до початку перших заморозків. Ідеальна погода для зрізу – хмарність, оскільки яскраве осіннє сонце може нашкодити рослині під час зрізання гілок.
Які гілки підходять для живців
Вибір гілок дуже важливий в живцюванні, тому витратьте час на вивчення батьківського чагарнику. Ось список рекомендацій:
- беріть гілки з центру куща, не скраю;
- вибирайте гілки від 7 до 10 мм завтовшки;
- ніж пряміше гілка, тим краще;
- пріоритет віддавайте гілкам, які в цьому році добре плодоносили і приносили найбільші ягоди.
Для живцювання зрізують гілку довжиною 60 см. Надріз потрібно робити під кутом близько 45 градусів.
Як підготувати черешки до зберігання
З живців видаляють всі зайві відростки (вусики, відгалуження). Слідкуйте, щоб залишилося 3-4 неушкоджені нирки. На нижній частині живця потрібно зробити три неглибоких надрізу – так коріння будуть рости краще.
Поставте черешки в вазу з водою на добу. Потім обробіть 5% розчином мідного купоросу, щоб усунути можливий грибок. Оброблені живці сушать в провітрюваному приміщенні, а потім прибирають в прохолодне місце для зберігання.
Як зберігати живці винограду
Виноградні живці потрібно зберігати при температурі не вище 5-6 градусів – якщо буде тепліше, живці проростуть завчасно, не отримають поживні речовини і загинуть.
Невелика кількість заготовлених пагонів можна зберігати і в холодильнику. Щоб захистити гілки, зробіть ємність з двох обрізаних пластикових пляшок без горлечка. Якщо в підвалі будинку відповідна температура, краще зберігати живці там. Покладіть в ящик або коробку заготовлені гілки і засипте їх тирсою або сухим річковим піском.
Регулярно оглядайте живці і викидайте ті, що стали непридатними:
- засохлі;
- з гнилими ділянками;
- з потемнілим зрізом.
У нормі зріз повинен зберігати зелений колір.
Вкорінюємо
Живці потрібно вкорінювати безпосередньо перед посадкою. Посадити живці винограду восени в грунт – погана затія, оскільки вони просто не встигнуть прижитися, як настануть холоди, і юні рослини загинуть. Зрізані пагони зазвичай штучно укорінюють ранньою весною, а потім висаджують у відкритий грунт.
Найпростіший спосіб укоренити живці винограду – використовувати звичайну вату і шматочок деревного вугілля:
- Залийте шматок вугілля склянкою води і залиште на кілька годин.
- Покладіть в скляну банку приблизно 2 см стерильної вати.
- Залийте вату невеликою кількістю води, настояної на вугіллі. Ватка повинна розмочити, але не плавати у воді.
- Поставте держак в вату. Якщо він погано стоїть, можна додати ще трохи вати, не забудьте розмочити і її.
- Створіть парниковий ефект – накрийте банку з держаком поліетиленовим пакетом або великий банкою.
- Додайте банку з держаком в добре освітленому місці і підтримуйте вологість ватки.
Для найкращого ефекту потрібно створити такі умови, при яких нижня частина живця буде перебувати в теплі, а верхня – в прохолоді. Так держак буде активно розвивати коріння, але не нирки. Щоб цього домогтися, можна поставити чубук в прохолодну кімнату на слабкий термокилимок.
Через два тижні здорові живці повинні пустити нарости на місці майбутніх коренів, а ще через два тижні – відростити справжні корені.
висадка живців
Вкорінені пагони спочатку висаджують на тимчасове місце, а потім – у відкритий грунт.
тимчасове місце
Як тільки корінці відросли на 1-2 см, можна висаджувати майбутній виноград в горщик. Обов’язково вибирайте горщики з дренажним отвором. Покладіть на отвір черепок, щоб земля не забила його. Висаджуйте держак на глибину 5-10 см.
Живці невибагливі до складу грунту, але краще всього ростуть при кислотності близько 6,5-7 pH. Хороша грунтосуміш для молодих пагонів винограду вийде з листового грунту, піску і перегною. Поливайте саджанці потроху і не допускайте застою води в грунті – живці винограду легко гниють.
Висаджуємо у відкритий грунт
Садити живці винограду восени можна, а найкращий час для висадки – травень-червень. Вибирайте теплі, добре освітлені місця, захищені від сильних вітрів. Бажано, щоб земля була з низькою кислотністю і хорошим повітрообміном.
Догляд після посадки
Юні саджанці потребують особливого догляду:
- поливайте їх не менше 3 разів на тиждень теплою м’якою водою. Якщо йдуть дощі, полив можна скоротити, щоб волога не застоювалася в корінні;
- відразу після посадки грунт мульчують торфом;
- після кожного поливу верхній шар землі потрібно рихлити. Будьте обережні і не зачепіть коріння – це може бути згубним для рослини;
- ретельно видаляйте всі навколишні бур’яни – вони конкурують з виноградом за поживні речовини.