Влітку настає пора відпусток. Всі прагнуть набратися сил на цілий і рік і вжити якомога більше вітамінних продуктів. Серед лідерів, звичайно ж, фрукти і овочі. Багато хто дуже любить смачну, соковиту і ароматну диню. Тому їх цікавить, як не помилитися з вибором якісного плода. Сьогодні ми розповімо, де її краще всього купувати і як вибрати диню правильно.
Зміст статті (Содержание)
Де купувати?
Насправді жовтобока красуня не є фруктом, а овочем сімейства гарбузових. Вона має багато переваг, за що люблять і садівники нашої країни. Крім благотворного впливу на роботу кишечника, вона покращує структуру крові, заспокоює нерви, налагоджує нормальне співвідношення солей в організмі. Диня добре вгамовує спрагу.
Лікарі радять вживати диню в якості профілактичного засобу, вона дає сечогінний, м’який проносний, загальнозміцнюючий і атеросклеротичний вплив. Лікарі переконані, що у дині є багато вітамінів, які допомагають уповільнити процес старіння, зміцнити волосся, підбадьорити головний мозок, наповнити м’язи великою кількістю енергії. При цьому важливо дотримуватися правильної дієти. Цей солодкий овоч незамінний у весняний період, коли ослаблений імунітет кожної людини гостро потребує підтримки.
Щоб правильно вибрати якісний продукт, слід знати про місця його купівлі. Не варто купувати диню поблизу проїжджої частини. Так як наявність неподалік великого числа автомобілів стає причиною накопичення в плодах за кілька днів значної кількості важких металів, які виходять з автомобільних вихлопів.
Як вибрати диню правильно? Рекомендовано відмовитися від покупки плоду, на шкірці якого є явні пошкодження. Оскільки в них можуть знаходитися збудники ботулізму, сальмонельозу та інших інфекцій. Краще всього не купувати вже розрізані екземпляри. Тому що ви не можете бути впевнені в чистоті ножа, яким це робилося. Не радять купувати і такі фрукти, які розташовані на землі, а не на спеціально призначених для цих цілей піддонів. Безпосередньо перед придбанням потрібно поцікавитися у продавця, чи має він дозвіл на торгівлю цим товаром. Зазвичай його видають органи СЕС. Не буде зайвим ознайомитися з результатами лабораторних аналізів та сертифікатом якості.
Відео «Сорти»
З відео Ви дізнаєтеся про кращі сорти динь.
Як вибрати солодку диню?
Існують перевірені способи, як вибрати диню, зокрема, як придбати саме солодку. Багато що в цій справі залежить, звичайно, від сорту.
Наприклад, популярними серед сотень відомих сортів динь є Колгоспниця, Торпеда, Гуляби.
Перша є яскраво-жовтого кольору, круглої за формою і досить ароматною. При цьому вона не може похвалитися гарним ступенем солодкого смаку. Не варто при купівлі гнатися за розміром. Краще всього вибирати екземпляр, діаметр якого не буде перевищувати 10 – 15 см. Торпеда має витягнуту форму і великий розмір. Причому чим більший плід, тим він солодший. Вона пофарбована в блідо-жовтий колір, менш ароматна і більш солодка, ніж Колгоспниця. Як стверджують вчені, сорт Гуляби з’явився ще до нашої ери на території Середньої і Малої Азії.
За часів колишнього Союзу диня Гуляби була уособленням знаменитого східного продукту. Зовні вона захищена щільною шкіркою з сіточкою з дрібних тріщин. Всередині Гуляби соковита, ніжна і дуже солодка м’якоть. Продукт від природи наділений багатим хімічним складом. Крім того, диня сорту Гуляби відрізняється високим ступенем лежкості і транспортабельності.
Крім сортових особливостей, є способи, що дозволяють правильно визначити соковиту диню. Як вибрати гарну диню? Слід звертати увагу на запах. Смачний плід обов’язково володіє тонким і приємним ароматом з анансовими, медовими або грушевими нотками. Якщо його немає, краще продовжити пошуки. Плід з високою солодкістю і досить стиглий можна відрізнити, якщо постукати пальцями по поверхні. При наявності глухого звуку у вас в руках чудовий екземпляр. Необхідно обстежити і область плодоніжки. Якщо в цьому місці в процесі натискання шкірка трохи прогнеться, то перед вами стигла і соковита східна красуня. Важливо і стан хвостика. Він повинен бути товстим і сухим. У плода повинна бути досить ніжна шкірка. Яку потім без проблем можна зняти ножем або іншим гострим предметом. Під нею повинна розташовуватися зелена шкірочка.
Не можна купувати плід, на поверхні якого виявлені тріщини або будь-які інші пошкодження. Крім того, що в цьому випадку існує ризик потрапляння всередину різних вірусів і бактерій, навряд чи такий екземпляр зможе порадувати вас чудовим смаком. Оперізуюча сіточка на поверхні плоду повинна бути сухою і мати пісочний колір. Якщо прожилки пофарбовані в зелений, це може говорити про те, що даний фрукт несолодкий.
Як вибрати стиглу?
Як правильно визначити стиглу красуню? Найкращі екзепляри з’являються на ринку в кінці серпня. У середній смузі нашої країни вирощують багато відмінних сортів. Про найпопулярніші ми вже розповідали вище. Продаються у нас і завезені з інших країн мускатні дині. Але вони не йдуть ні в яке порівняння з овочами, які вирощені на місцевих полях.
Правильно вибрати стиглий і якісний східний гість, який принесе максимум користі організму, не так складно, якщо знати деякі критерії вибору. Фахівці не рекомендують купувати тріснуті і розрізані екземпляри. Потрібно вивчити стан хвостика. Сухий свідчить про стан стиглості овоча. Після постукування ви повинні почути глухий звук. При натисканні на шкірку стиглий овоч має трохи пружинити.
Надмірна твердість плоду розповість споживачеві про його незрілість. Не можна купувати занадто м’який, швидше за все, він скоро зіпсується і стане непридатним до вживання.
При удобренні землі часто використовують такі хімікати, як селітра, сечовина, а іноді навіть сечу. Щоб не отримати отруєння, краще відмовитися від покупки дині, що має ознаки надлишку нітратів. Це наявність поздовжніх ребер, сіруватого і порожнього насіння. У нітратних фруктів місце, де хвостик кріпиться до плоду, відрізняється за кольором від решти примірників. Придбати нітратну диньку реально не тільки в червні-липні, але навіть в середині серпня. Тому слід звертати увагу на характерні ознаки.
Щоб прекрасний літній фрукт порадував вас відмінними смаковими та іншими характеристиками, не слід відразу ж після того, як він потрапив до вас в будинок, розрізати і їсти. Краще спочатку намилити поверхню і ретельно ополоснути його холодною водою. Ця нехитра процедура дасть можливість позбутися від токсинів і шкідливих для людського організму речовин, яким властиво накопичуватися в шкірці. Розрізаний примірник слід зберігати тільки в холодильнику. Не радять вживати диню спільно з молочними продуктами, холодною водою, спиртними напоями. Якщо знехтувати даними рекомендаціями, не виключений розлад шлунка.
Відео «Як обрати стиглу і солодку диню»
З відео Ви дізнаєтеся, як вибрати без нітратів солодку диню.