Виростити хорошу ріпчасту цибулю нелегко, тому всі цікаві модифікації технології відразу перевіряються городниками на практиці. Отримати великі цибулини дозволяє так званий китайський метод вирощування, який, втім, не являє собою нічого надприродного.
Зміст статті (Содержание)
Суть китайської технології посадки і вирощування цибулі
Китайська технологія вирощування цибулі має на увазі її посадку не на плоскій поверхні, а в гребені. Це трохи більш трудомістко, але призводить до отримання набагато більш якісного врожаю.
Переваги та недоліки технології
По суті, в китайській технології немає нічого нового: адже вирощування овочів на гребенях широко застосовується в усьому світі.
Переваги цього підходу полягають у наступному:
- ґрунт в гребенях краще прогрівається на сонці, в результаті чого цибуля росте швидше, цибулини виходять більші;
- рихлити грунт в гребенях доводиться рідше;
- прогрівання грунту сонцем вбиває збудників багатьох грибкових захворювань;
- у гребенях в меншій мірі спостерігається вимивання поживних речовин;
- у піднятих грядках складніше завестися грунтовим шкідникам;
- простіше висмикується бур’яни, та й самі цибулини при збиранні врожаю.
Досвід показує, що загальна врожайність при використанні такої технології збільшується мінімум на третину, а краща визріваємість цибулин і менша ураженість їх хворобами і шкідниками призводять до збільшення лежкості врожаю.
Недоліком підходу є висока трудомісткість виготовлення гряд, а також те, що одержувані цибулини виявляються злегка плескатими (хоча, що в цьому поганого?).
Які сорти цибулі можна вирощувати в гребенях
Принципових обмежень у виборі сорту цибулі для китайської технології не існує. Оскільки вона істотно збільшує терміни зберігання врожаю, економічно вигідніше (з точки зору трудомісткості при посадці) вирощувати таким способом сорти, призначені для зимового зберігання. Салатну цибулю, вирощувану для вживання в літньо-осінній період, простіше виростити на невеликій звичайній грядці.
Крім цього, вирощування в гребенях незручне у разі многогніздних різновидів, сімейної цибулі, цибулі шалот та ін.: для них гребінь може виявитися занадто вузьким, бічні цибулини будуть відчувати себе ущемленими, можливо, почнуть випирати з землі в сторони. Слід вибирати такі сорти, які ростуть у формі одиночних цибулин (одногніздові сорти).
Як правильно садити і вирощувати цибулю за китайською технологією
У будь-якому випадку для вирощування цибулі треба правильно вибрати місце і завчасно підготувати грунт. З урахуванням таблиці сівозміни, кращою ділянкою для цибулі вважається та, де в минулому році росли будь-які види капусти, огірки, помідори або горох.
Підготовка грядки
Ділянку для вирощування цибулі починають готувати з осені: адже весняна посадка проводиться досить рано. Грядку глибоко перекопують, ретельно вибираючи з неї кореневища бур’янів, камені і різне сміття. При цьому вносять добрива: на квадратний метр грядки використовують відро хорошого перегною, по 1 столовій ложці суперфосфату і нітрофоски і жменьку доломітового борошна або звичайної крейди.
Навесні завчасно готують до посадки сіянку. Строки садіння цибулі залежать від погоди: її садять рано, але після проходження загрози сильних заморозків, при середній добовій температурі близько 10 оС. За тиждень-два до цього ретельно перебирають сіянку, викидаючи пошкоджені цибулини, після чого прогрівають протягом декількох діб при температурі близько 40 оС (на батареї опалення). Мета прогрівання — захист від захворювань і стрілкування.
Є безліч інших способів підготовки сіянки, використовуваних городниками. Зазвичай це робиться вже безпосередньо перед посадкою. За день по посадки цибулю злегка обрізають: обрізати слід тільки напівсухі верхівки і дінця, не можна різати по живому! Після цього цибулю замочують у воді з температурою 35-38 оС на 1-2 години (ще краще, якщо в воду додана марганцівка з розрахунку 1 г/л).
Щоб цибуля гарантовано не пішла в стрілку, практикують короткочасне (не більше двох хвилин) замочування її в гарячій воді (від 65 до 70 оС). Після цього її відразу опускають в холодну воду. Перевищення часу і температури може погубити сіянку.
Бажано після прогрівання обробити сіянку поживними речовинами (1 ст. ложка азофоски на відро води, 8-10 годин) і мідним купоросом (1 чайна ложка на відро води, 5-10 хвилин). Після всіх обробок сіянку злегка обсушують.
Облаштування гребенів і висадка цибулі
Коли настане відносно тепла погода і грунт прогріється до 8…10 оС, приступають до посадки. Для цього виконують такі процедури.
Грядку добре розпушують з використанням культиватора і розрівнюють граблями.
Намітивши рядки, формують гребені, застосовуючи мотики, граблі або лопати. Бажано, щоб висота гребеня була 15-20 см, а відстань між ними близько 30 см. На стандартній грядці вміщується три таких гребеня.
Якщо зручно, гребені можна спорудити і поперек грядки
На вершині гребеня роблять невеликі лунки (близько 3 см) на відстані 10-15 см одна від одної (в залежності від розмірів сіянки). Можна зробити і загальну борозенку. Борозенку можна злегка опудрити деревною золою.
Висаджують вертикально цибулини, злегка вдавлюючи в грядку, і присипають їх грунтом, ущільнюючи руками.
Щоб вийшло рівніше, можна натягнути мотузкуАналогічним способом можна посіяти і цибулю-чорнушку на глибину 1,5–2 см. Оскільки традиційно цибулю садять поруч з морквою, можна в центральний гребінь посіяти насіння моркви, а в бічні посадити цибулю. При облаштуванні широких гряд відстані між гребенями роблять ширшу, щоб можна було між ними ходити.
Догляд за посадками
Основні заходи по догляду за цибулею ті ж, що і при традиційному вирощуванні. Так, при відсутності дощів цибуля вимагає поливу, але зайва вода ні до чого. Грунт тримають в помірно вологому стані, але за місяць до збирання врожаю поливи припиняють, незалежно від стану погоди. Велику допомогу надає облаштування системи крапельного поливу: шланги прокладають між гребенями.
За сезон цибулю три рази підгодовують, але кількість добрив не повинна бути зайвою. Перший раз слід внести настій коров’яку (1:10) через 3-4 тижні після появи листя. Ще через 2-3 тижні цибулю підгодовують слабким розчином будь-якого комплексного добрива (за інструкцією на упаковці). Останній раз, за місяць до збору врожаю, краще взяти настій деревної золи.
Прополка необхідна, але з гребенів бур’яни висмикуються легко, а згодом і зовсім не з’являються. Розпушування як таке при китайському способі майже не потрібне, але іноді брати сапку в руки все ж варто. Якщо поруч посіяна морква, можна забути про цибулеву муху, в іншому випадку періодично треба посипати грядку золою.
Збір врожаю проводиться традиційним способом, але в прогрітих сонцем гребенях часто цибуля дозріває приблизно на тиждень раніше, ніж при звичайному вирощуванні. Зазвичай цибуля легко висмикується з гребеня без допомоги вил або лопати. Її відразу сортують і обов’язково просушують: спочатку 1-2 дні на сонці, потім два тижні під навісом. Зберігається така цибуля добре.