Поряд з картоплею, помідорами і кукурудзою, квасоля – ще один «овочевий» подарунок, який зробила світу Америка. Це рослина повсюдно поширилося по світу і проникла в гастрономічні культури практично всіх країн. Завдяки своїм живильним властивостям – високому вмісту білка і мікроелементів – квасоля є одним з найулюбленіших страв вегетаріанців і просто людей, що віддають перевагу здоровому харчуванню.
Зміст статті (Содержание)
Рослина для декору
Втім, квасоля – це не тільки смачно і корисно, але ще й красиво. Навіть звичайний, кущовий сорт квасолі здатний прикрасити город чи присадибну ділянку незвично яскравими як для сільськогосподарської культури квітками, так що ж говорити про таке диво як декоративний сорт квасолі.
Цінність цієї культури в рідкісному поєднанні практичної харчової цінності та естетичної краси рослини. Будучи по суті звичайною, харчовою квасолею, декоративний різновид не менш урожайний, ніж його кущова родичка. З 10 м2 при правильному догляді та удобренні вона може давати до 20 кілограмів плодів. Декоративна квасоля, посадка і догляд за якою не занадто енергоємні – причина, по якій ця агрокультура є частою гостею на городах та присадибних ділянках.
Правда, визначеного поводження з собою вона все ж вимагає. Це стосується в основному в створенні їй своєрідних умов для зростання. Проте вже дуже скоро квасоля сторицею окупить всі витрачені на неї зусилля: через 25-30 днів після посадки квасоля пишно покриється квітами, а потім прийде черга і плодів.
Квасоля в ландшафтному дизайні
Як випливає з самої назви, фіолетова декоративна витка квасоля потребує вертикальних площин або спеціальних підпор, адже така рослина для декору здатна підніматися на висоту до 5 метрів, а іноді і вище. В якості такої опори для квасолі може служити сітка-рабиця, спеціально натягнуті на жердинах мотузки. Втім, чудово підійде і стіна, яку попередньо потрібно забезпечити шнурами.
Ліани в’юнкої квасолі чудово задекорируют город, присадибна ділянка, двір будинку, альтанку або паркан. За допомогою її можна створити природний навіс, який забезпечує тінь. Перевага декоративної квасолі в тому, що вона буде радувати вас своїми квітами з липня по жовтень.
Для того щоб з мінімальними витратами сил, засобів і часу надати своїй ділянці вишуканий вигляд і створити вертикально орієнтований декоративний фон для інших, «горизонтальних» кольорів, можна скористатися порадою дизайнерів і звести конусоподібну клумбу.
«Квітковий конус» починається з визначення місця, де буде розташовуватися клумба, після чого окреслюється коло, і в її центр вкопується жердину. Довжина його залежить від індивідуальних переваг, однак слід враховувати ступінь захищеності ділянки від вітру (якщо конструкція буде надто високою, її може просто звалити порив вітру).
Далі по колу забивають кілочки, до яких прив’язуються мотузки. Кінці шнурів закріплюються на верхівці жердини. Біля кілочків висаджується декоративна витка квасоля. Після сходів і появи стебел останні будуть обвиватися навколо мотузок і тягтися вгору.
У міру розростання квасолі, сформується симпатичний циліндр, покритий яскравими квітами і зеленню. Навколо цієї «пірамідки» можна висаджувати декоративні рослини або розбивати грядки: вертикально орієнтовані геометричні фігури відмінно поєднуються з горизонтально-площинним декоруванням.
Посадка і догляд
Технологія вирощування квасолі не вимагає наявності якихось складних знань і навичок, і ця справа під силу навіть не дуже досвідченій в городництві і рослинництві людині. Тут потрібно дотримання ряду необхідних правил і бажання прикрасити свою ділянку.
Квасолю вирощують двома способами:
- висадка в грунт;
- посів на розсаду.
Перший спосіб найменш трудозатратний. Загортання насіння у відкритий грунт проводиться в кінці травня або на початку червня. В одну ямку закладається по 2-3 насінини, відстань між гніздами – не менше 20 сантиметрів.
Другий спосіб хоча і потребує великих зусиль, проте він продуктивніший і дозволяє домогтися більш раннього цвітіння. Розсада готується вдома. Найкраще робити це не раніше кінця квітня — початку травня, оскільки розсада може «перерости», а краще пересаджувати більш молоду рослина. Крім того, можуть виникнути складнощі з її транспортуванням на ділянку.
Попередньо насіння потрібно замочити і залишити на пару днів в мокрій тканині. Після закінчення цього періоду квасолини закладаються в землю на глибину приблизно 1 сантиметр. Сходи повинні з’явитися приблизно на 4 день, через два тижні потрібно удобрити рідкої підгодівлею на основі азоту. Оптимальний варіант: на одне насіння – окремий горщик.
Овощ пересідає у грунт приблизно на початку червня, коли вже встановилося тепло і точно не підморозить. Розсаду висаджувати потрібно вкрай обережно, інакше можна пошкодити кореневу систему, і рослина загине. Відстань між саджанцями – 15-20 сантиметрів.
Правильне добриво рослини – запорука його швидкого зростання. В якості підгодівлі для квасолі добре використовувати перегній, шар якого повинен становити не менш як 5 сантиметрів. За літо зазвичай проводиться кілька підживлень з допомогою повних мінеральних добрив, але зловживати послідом і гноєм не варто.
Слід пам’ятати про вологолюбивість цієї рослини і рясно поливати її. Особливо рясного поливу вона вимагає з липня по серпень. Якщо ці вимоги виконуються, квасоля здатна цвісти навіть у розпал осені.
Особливості вирощування
Крім добрива і поливу, квасоля вимагає також прополки і розпушування. Звести розпушування та поливання до мінімуму допоможе мульчування ґрунту соломою.
Кілька корисних порад:
- Після того, як висота сіянців досягла 15 -17 сантиметрів, їх потрібно підгорнути, а верхівки обкрутити навколо опори.
- В’юнкій квасолі потрібно азоту більше, ніж кущовим сортам.
- 1-а підгодівля проводиться до підгортання, 2-а – приблизно в середині липня, і 3-я робиться в перших числах серпня.
- Під час внесення підгодівлі потрібно дотримуватися обережності, щоб добриво не потрапило на листя, інакше рослина отримає «опіки».
Час збору врожаю залежить від сорту в’юнкої квасолі: ранні сорти дають урожай вже через 2 місяці після перших сходів, пізні – через 100 днів. Ознака повного дозрівання бобів – сухість їх стулок.