Компост в мішках: як приготувати правильно і швидко

21

Компост в мішках – тема гарячих суперечок між городниками. Одні навіть не визнають його компостом, вважаючи, що без кисню органіка переробляється “неправильними” мікроорганізмами. Інші, навпаки, успішно застосовують добриво з мішка для мульчування і підгодівлі своїх насаджень.Істина, як це зазвичай буває, десь поруч. І тим не менш, коли місця в городі не вистачає, віддавати навіть невелику ділянку під компостну купу шкода. А тому компостування рослинних залишків у мішках для сміття має право на життя. Як варіант.

Сьогодні розповідаємо вам, як правильно приготувати компост в мішках своїми руками, які мішки для цього використовувати і чим їх набивати.

Переваги та недоліки компосту з мішка

Компост в мішках: як приготувати правильно і швидко

Сильні і слабкі сторони при бажанні можна відшукати у чого завгодно. У компостування в мішку вони теж є. І ми їх перерахуємо, щоб розуміти, з чим маємо справу. Почнемо з мінусів.

Мінуси

По-перше, сміття. Для приготування компосту зазвичай використовують пластикові мішки для сміття. Так, серед них є багаторазові, але все ж зношуються вони швидко. І відправляються на звалище, поповнюючи і без того немаленькі сміттєві гори. Звичайно, можна мити мішки і здавати в переробку. Або використовувати біорозкладані пакети, якщо вдасться такі знайти.

По-друге, гроші. Навіть найдешевші сміттєві пакети коштують грошей. А для компостування найдешевший не візьмеш – треба б щільніше та побільше. Короб для компостної купи можна спорудити практично безкоштовно, а тут витрачатися доведеться щорічно.

Третій мінус, кількість сировини. В компостну яму або купу ми можемо постійно підкладати відходи. З мішком такий номер не пройде. Його потрібно набити відразу різними компонентами. А значить потрібну кількість доведеться набрати заздалегідь.

Ну і нарешті, компост з мішка це не зовсім компост. Ми звикли називати компостом продукт переробки рослинних залишків аеробними бактеріями. Тобто тими, що живуть і працюють на повітрі. У мішку повітря не передбачається. Там за справу візьмуться анаероби – ті, кому кисень без потреби. Може бути, доречніше назвати добриво з мішка перегноєм з рослинної сировини.

Читайте по темі:  Коли висаджувати помідори, огірки та перець у відкритий грунт: терміни та умови

Плюси

Як не називай, а плюси у отриманої з мішка підгодівлі теж є. І їх чимало:

  • Економія місця. Там, де будь-який клаптик землі важливий, компостування в мішках дозволяє влаштувати зайву грядку на місці передбачуваної компостної ями або купи.
  • Швидкість процесу. Якщо тепла і вологи в достатку, компост в мішку буде готовий через 1,5-2 місяці. Максимум, через 3. Хоча в хороших умовах і при належному догляді швидкий компост можна приготувати і в купі.
  • Менше роботи. А ось тут не посперечаєшся. Компостну купу потрібно перелопачувати для хорошої циркуляції повітря, а мішок один раз заповнив і забув.
  • Зручність застосування. Якщо розташувати пакет з рослинною сировиною близько грядки, потім не потрібно буде нікуди бігати. Добриво опиниться під рукою – тільки бери і підгодовуй.
  • Мінімум зовнішніх впливів. Компосту в мішку не страшний дощ і вітер – не розмиє і не розкидає. Насіння бур’янів, спори патогенів, комахи-шкідники теж в мішок не проникнуть.

Якщо переваги закритого компостування переважили, і ви вирішили спробувати такий спосіб, розповідаємо про найбільш придатні для цієї справи мішки.

Які мішки підходять для компостування

Компост в мішках: як приготувати правильно і швидко

Як вже згадувалося, для приготування швидкого компосту необхідні пластикові мішки. Вони не пропускають повітря і вологу, зберігаючи всередині ідеальне середовище для анаеробних мікроорганізмів. За великим рахунком, мішок для компосту повинен відповідати трьом критеріям:

  • Великий;
  • Щільний;
  • Непрозорий.

Можна використовувати поліетиленові чорні мішки для сміття об’ємом 250 літрів. Дешево і сердито. До того ж, чорний колір притягує сонячні промені. Пакет буде добре прогріватися, а значить компост в ньому дозріє швидше.

Підходять і мішки для будівельного сміття, особливо великі білі поліпропіленові. Ці мішки дуже щільні і служать довше.

До речі, в поліпропіленових мішках часто продають добрива (наприклад, курячий послід) або грунт. Відкривайте їх акуратно і використовуйте повторно як тару під компост.

Читайте по темі:  Причини появи і способи усунення коричневих плям на листках помідорів

Ідеальний, але недешевий варіант – спеціальна сумка-компостер. Типу таких:
Компост в мішках: як приготувати правильно і швидкоВони досить місткі, закривають кришкою і забезпечені спеціальною “кишенею” знизу, щоб діставати готовий продукт.

З чого можна робити компост, а з чого ні

Компост в мішках: як приготувати правильно і швидко

Щоб правильно і швидко приготувати компост, в нього потрібно закласти різноманітні компоненти. І чим різноманітніші, тим краще. Всі рослинні відходи, які піддаються компостуванню в мішку, зазвичай ділять на дві групи.

Азотисті компоненти:

  • скошена трава;
  • дрібні бур’яни з корінцями;
  • бадилля культурних рослин;
  • листя і стебла великих бур’янів (без квітів і насіння);
  • кухонні відходи;
  • дерен.

Вуглецеві компоненти:

  • опале листя;
  • папір;
  • хвоя;
  • сіно;
  • тирса.

Бажано, щоб всі ці “інгредієнти” були в наявності. Але якщо чогось не вистачає, це не страшно. Насправді компост вийде навіть з однієї трави упереміш з землею і золою. Компост з листя в мішку можна отримати, перемішавши опад із зеленим бадиллям або сечовиною. Вони будуть не так поживні, як багатокомпонентний компост, але краще, ніж нічого.

Існує також список органіки, яку не варто закладати в наш ледачий компост. Тому що вона повільніше розкладається, а швидкість приготування для нас важлива. Отже, для компостного мішка не годяться:

  • гілки і великі тріски;
  • кірки цитрусових;
  • бадилля хворих рослин (для перестраховки);
  • стебла великих рослин (кукурудзи, соняшнику);
  • хліб з цвіллю;
  • кістки і залишки тваринної їжі;
  • масло;
  • коріння багаторічних бур’янів (кульбаби, осоту, молочаю та ін);
  • фекалії хижих і всеїдних тварин.

Ось такі правила. Неважко помітити, що компост з найбагатшим складом легко приготувати навесні і восени. Навесні багато сухої трави, легко зібрати прілий опад листя і хвої, з’являється свіжа зелена трава і бур’яни, а так само бадилля ранніх культур (редиски, наприклад). Восени рослинних залишків всіх мастей ще більше, але вже не так тепло. Тому рекомендуємо набивати мішки восени, а на компост розраховувати навесні, коли мішки встигнуть гарненько прогрітися під сонцем.

Приготування компосту

Приготування компосту в мішках починається з подрібнення всіх його компонентів. Без цього ніяк, оскільки дрібні частинки перепрівають набагато швидше.

Читайте по темі:  Як правильно садити тюльпани – навесні або восени і глибоко чи ні?

Далі починаємо укладати органіку шарами. На кожен шар азотистих залишків беремо два шари вуглецевих. Можна шаром пару раз землею присипати, особливо якщо у вас немає бур’янів з корінням. І обов’язково ущільнити.

Мішок наповнюємо не до краю, сантиметрів 15-20 залишаємо для зав’язування. Якщо здається, що замало вологи, злегка поливаємо вміст. Остаточно утрамбовуємо наш “листковий пиріг”, випускаємо з мішка повітря і зав’язуємо його. Для більшої щільності і міцності можна перетягнути мішок скотчем.

На цьому все. Не будемо заважати грибкам і бактеріям робити свою роботу. Нехай мішок стоїть поруч з грядкою місяці 2-3. Якщо місце сонячне – відмінно, тепла в процесі приготування потрібно не мало. У тіні добриво буде зріти довше. Але дозріє в будь-якому випадку.

Прискорювачі компостування: використовувати чи ні

Прискорювачі компосту всіх мастей, різноманітні ЕМ-препарати давно і міцно окупували полиці садових магазинів. Виникає резонне питання: чим полити компост в мішку, щоб він дозрів ще швидше? Відповідь проста: нічим.

Справа в тому, що більшість біоактиваторів зроблені з аеробних бактерій. Вони ефективні в повітропроникних компостних купах, на грядках, у вигрібних ямах. Але їх застосування безглуздо в закупореному мішку. Тому якщо дуже хочеться чимось пролити або посипати рослинні відходи в мішку, рекомендуємо:

  • перемішати основні компоненти з золою. Це всім відоме органічне добриво збагатить ваш компост цілим комплексом поживних речовин.
  • настій гною або посліду. Досить зовсім трохи полити рослинні залишки настоєм або покласти всередину трохи сухого посліду.
  • аміачна селітра. Якщо азотовмісних компонентів в мішку трохи, можна додати в мішок 100 грам аміачної селітри для відновлення балансу.

А якщо додаткових добавок не буде, ну і нехай. З грудочками землі на коренях бур’янів ви вже помістили в компостер досить мікроорганізмів. Компост все одно вийде.

Якщо після закінчення покладеного терміну ви дістали з мішка вологу одноманітну субстанцію з запахом сирої землі, значить компост вдався. Пахне не землею, а аміаком? Переборщили з азотистими компонентами і отримали силосне добриво. Не все встигло переробитися? Виберемо не перегнилі залишки і відправимо їх в наступний компост.

У будь-якому випадку у нас є натуральне органічне добриво, яким можна підгодовувати і мульчувати без остраху переборщити.

Оцініть, будь ласка, статтю!

Не дужеТак собіПідійдеДобре!Супер! (1 оценок, среднее: 1,00 из 5)
Загрузка...

Залишити коментар

Please enter your comment!
Будь-ласка введіть своє імя